Αγάπη μου , πρέπει να μιλήσουμε!

Αγάπη μου , πρέπει να μιλήσουμε!

«Πρέπει να μιλήσουμε!». Αυτή ίσως και να είναι τελικά από τις πιο τρομακτικές φράσεις που μπορεί να ακούσει κανείς στη ζωή του ειδικά από το σύντροφο του. Έλα, όμως, που δεν γίνεται και αλλιώς.
Αν έχεις μια σταθερή σχέση, συζείς ή είσαι παντρεμένη σίγουρα έχεις καταλάβει πολύ καλά πόσο αναγκαίο και αναπόφευκτο είναι το να συζητάς ανοιχτά, σχεδόν καθημερινά κάποια πράγματα που αν…

… μείνουν έτσι, χωρίς καμία διαχείριση, απλώς θα σας απομακρύνουν. Αφού, λοιπόν, σε θέλει και τον θέλεις και αγαπιέστε δεν την γλιτώνετε με τίποτα την κουβέντα! Το θέμα είναι να την κάνεις όσο καλύτερα γίνεται.

Και αυτό σίγουρα δεν το λες και το πιο απλό πράγμα του κόσμου! Οπότε έχε στο μυαλό σου ένα δυο πραγματάκια καλού κακού:

Μην αντιδράς! Aνταποκρίσου.

Ενώ στις επαγγελματικές μας σχέσεις το κάνουμε σχεδόν όλοι το να μην αντιδράμε αμέσως αλλά να παίρνουμε λίγο χρόνο ώστε να ανταποκριθούμε πιο ήρεμα και άρα καλύτερα, πολύ συχνά δεν το κάνουμε με τους φίλους μας ή με τον σύντροφο μας.

Όμως, δεν είναι εντελώς λάθος όταν πρόκειται για ανθρώπους που είναι πολύ ουσιαστικοί για μας και μας ενδιαφέρουν πραγματικά, να επιλέγουμε το «εν βρασμώ»;

Πάρε λίγο χρόνο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μόνο μερικά λεπτά για να κάνεις ένα τσιγάρο ή να πάρεις δέκα βαθιές ανάσες, και ανταποκρίσου μετά σε ό,τι συμβαίνει.

Αν πεις αυτό που σου έρχεται πρώτο, το πιθανότερο είναι να ασκήσεις κριτική, να προσβάλεις, να πληγώσεις, να κατηγορήσεις τον άλλο και τελικά να μην καταφέρεις να βελτιώσεις ούτε στο ελάχιστο το όποιο πρόβλημα.

Χρησιμοποίησε θετικούς χειρισμούς.

Πολύ συχνά σκεφτόμαστε τη λέξη «χειρισμός» ως κάτι ανέντιμο και ανειλικρινές

. Ωστόσο, αν το μόνο που χρειάζεται για να πάρεις μια θετική ανταπόκριση ή για να βελτιώσεις τη σχέση σου με κάποιον είναι ένας μικρός χειρισμός;

Ένας τέτοιος χειρισμός μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι και μια πράξη τόσο δόλια ή ύπουλη. Και φυσικά δεν λέμε να εξαπατήσεις έναν άνθρωπο, αλλά να σκεφτείς πολύ σοβαρά την έννοια της αμοιβαιότητας στις σχέσεις σου : δηλαδή όταν θέλεις να πάρεις κάτι, λάβε υπόψη σου ότι πρέπει να δώσεις ή ότι όταν θέλεις να σου γίνει ένα χατίρι, πρέπει να κάνεις και εσύ ένα !

Κάντε μια συνάντηση.

Είναι πολύ σημαντικό όταν έχετε να μιλήσετε για ένα σημαντικό θέμα, να εστιάζετε σε αυτό.

Είναι δηλαδή πολύ καλύτερα να κανονίσετε μία συγκεκριμένη συνάντηση ώστε να συζητήσετε συγκεντρωμένοι και οι δύο το ζήτημα αυτό, παρά να λέτε από μια κουβέντα ο καθένας κάθε φορά που βρίσκεστε τυχαία ή έχετε ελάχιστο χρόνο στη διάθεση σας.

Το να μην είστε μεθοδικοί αναβάλει συνεχώς τη λύση, κάνει και το πρόβλημα χειρότερο και εσάς τους δύο όλο και πιο απογοητευμένους ή εκνευρισμένους.

Αν επρόκειτο γα ένα επείγον θέμα της δουλειάς σας δεν θα προσπαθούσατε με όλους τους τρόπους να το λύσετε όσο πιο άμεσα και αποτελεσματικά γίνεται; Η σχέση σας δεν αξίζει την ίδια προσοχή;

Συντονιστείτε.

Φροντίστε να έχετε καθημερινή επαφή, λίγο χρόνο μόνοι σας ώστε να μπορείτε να συζητάτε ήρεμα όλα τα θέματα που προκύπτουν και στην κοινή σας ζωή αλλά και στην καθημερινότητα του καθένα σας ξεχωριστά.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να παρακολουθείτε ο ένας τις υποχρεώσεις του άλλου ακόμα και αν δεν σας αφορούν άμεσα.

Για παράδειγμα αν είναι μια περίοδος που έχει να αντιμετωπίσει κάποια πρόκληση στη δουλειά του και είναι πιο αγχωμένος, μόνο αν ξέρεις τι του συμβαίνει μπορείς να δείξεις κατανόηση και να τον στηρίξεις.

Το «πρέπει να μιλήσουμε» ίσως να μπορεί τελικά να γίνεται όλο και λιγότερο τρομακτικό αν κάνετε συνήθεια σας το να συζητάτε, το να προσπαθείτε να λύσετε από κοινού μερικά θέματα, το να λειτουργείτε σαν ομάδα!

Τα σχόλια είναι κλειστά.