Το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκθέσεων «Περιοδικοί και απρόσμενοι επισκέπτες», με έργα από μουσεία του κόσμου που θα το επισκέπτονται κατά διαστήματα, είτε συνδεόμενα με κάποια εορταστική εκδήλωση είτε απρόσμενα, εμπλουτίζοντας έτσι την αισθητική και τη γνώση των επισκεπτών.
Η σειρά ξεκινά φέτος με ένα έργο γλυπτικής που ασκεί τη δική του γοητεία με το απαράμιλλο κάλλος της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς, στην οποία ο Πάρις ως κριτής τριών θεαινών, χάρισε το μήλο της Έριδος τῇ Καλλίστη, στην πιο εύμορφη από όλες.
Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι προέρχεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης Ιταλίας. Το σπουδαίο αυτό έργο εκτίθεται στον χώρο εκθέσεων του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας από τις 16 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου 2023. Για το έργο υπάρχει δίγλωσσο επεξηγηματικό φυλλάδιο, στα ελληνικά και στα αγγλικά, με κείμενο του καθηγητή Ν. Χ. Σταμπολίδη.
Μιλώντας για την έκθεση αυτή, ο διευθυντής λειτουργικού της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης εξέφρασε τη χαρά του, λέγοντας: «Είμαστε πολύ τυχεροί που αυτός ο άνθρωπος, ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, τιμά την Ελλάδα από τη θέση του γενικού διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης και επιτελεί πολύ σημαντικό ρόλο.
Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα του, το «παιδί» του, την Αρχαία Ελεύθερνα, όχι μόνο δεν θα την αφήσει, αλλά τώρα είναι σε μία καινούρια φάση και όπως πάντα μας εκπλήσσει είτε με έκτακτες εκθέσεις, όπως είναι η «Αφροδίτη», η σκανδαλίζουσα Αφροδίτη, που έρχεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης στην Ιταλία, αφού είχε παραμείνει στο Μουσείο της Ακρόπολης, και ο αρχικός σχεδιασμός είναι να παραμείνει μέχρι τις 30 Ιουλίου.
Και για τον εορτασμό των εβδόμων γενεθλίων του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, που θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια για την Αφροδίτη, θα έχουμε τη μεγάλη χαρά να απολαύσουμε μία μοναδική συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, που θα έρθει για χατίρι του καθηγητή. Η συναυλία εντάσσεται στο πολιτιστικό προγραμμα της περιφέρειας, θα είναι δωρεάν και γίνεται με την υποστήριξη του σωματείου των φίλων του μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας, των τοπικών συλλόγων της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας, της Grecotel, με την υποστήριξη του ΚΤΕΛ, του δήμου Ρεθύμνης και πολλών άλλων φορέων και βασικά της αγάπης των ρεθυμνιωτών, ιδιαίτερα στο πρόσωπο του καθηγητή».https://www.goodnet.gr/