“Χέρι” στους τραπεζικούς λογαριασμούς 4.884 δημοτών και 350 επιχειρήσεων βάζει ο Δήμος Ηρακλείου για πρόστιμα πενταετίας – Μόνο για το 2018, προτού παρέλθει παραγραφή λόγω πενταετίας, οι δημοτικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να εισπράξουν με το “έτσι θέλω” οφειλές από 5.234 δημότες
Σε “σαφάρι” για την αναγκαστική είσπραξη περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, από χιλιάδες βεβαιώσεις προστίμων της χρονιάς του 2018, προχωρούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, μετά τη θεσμοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο επιβάλλει στους Δήμους να προβούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βεβαιωθέντων εσόδων για οφειλές άνω των 50 ευρώ.
Με βάση το ίδιο πλαίσιο, οι Δήμοι εξασφαλίζουν την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών, που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης, ενώ μέχρι τώρα η παραγραφή των προστίμων γινόταν μετά την εικοσαετία!
Όπως είναι κατανοητό, για να επιτευχθεί η είσπραξη των εσόδων για οφειλές άνω των 50 ευρώ, οι Δήμοι υποχρεούνται στη χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η συνηθέστερη επιλογή είναι η κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού από τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία έχουν λογαριασμούς οι πολίτες.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου, εκ της νομοθεσίας δεν απαιτείται η ενημέρωση των δημοτών στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων. Για να μην αιφνιδιαστούν οι πολίτες, γίνεται γνωστό ότι ο Δήμος Ηρακλείου αυτήν την περίοδο θα εκτελέσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για όσες οφειλές βεβαιώθηκαν ταμειακά εντός του 2018.
Συνιστάται η τακτοποίηση των σχετικών ληξιπρόθεσμων οφειλών (εξόφληση ή ρύθμιση). Οι Δήμοι παρέχουν στους δημότες τη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής χρεών σε 12-24 δόσεις, σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση του Ν. 4646/2019. Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται σχετική αίτηση ή ηλεκτρονικό αίτημα του δημότη με συνημμένα δικαιολογητικά το Ε9 και το Εκκαθαριστικό Σημείωμα της ΑΑΔΕ του προηγούμενου έτους.
Οι δημότες Ηρακλείου μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ταμειακής Βεβαίωσης στο τηλέφωνο 2813/409.145 ή στο e-mail: eispraxeis@heraklion.gr.
Ποσά… μαμούθ
Αποκαλυπτικός ήταν, μιλώντας στο neakriti.gr για την υπόθεση αυτή, ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης, που μας ανέφερε αναλυτικά τους υπόχρεους και τα ποσά που οφείλουν στον Δήμο από το έτος 2018.
«Από τη χρονιά εκείνη είναι 4.884 δημότες οι οποίοι οφείλουν συνολικά πρόστιμα από κλήσεις 1.228.000 ευρώ. Εκτός από τις περιπτώσεις αυτές, έχουμε και τη βεβαίωση του τέλους παρεπιδημούντων του 2018. Δηλαδή είναι επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν καταβάλει το 0,5% του τζίρου τους. Και στις περιπτώσεις αυτές, έχουν πρόστιμα που ισούται με άλλο μισό τοις εκατό και αυτό αφορά 350 επιχειρήσεις, που οφείλουν συνολικά 200.000 ευρώ. Αυτή την περίοδο – αλλά εδώ δεν έχουμε δέσμευση λογαριασμών – ειδοποιούμε για τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, που αφορούν καφενεία και εστιατόρια, για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2023. Και είναι επιχειρήσεις οι οποίες κατέλαβαν κοινόχρηστους χώρους χωρίς να πληρώσουν τον Δήμο. Στην περίπτωση αυτή είναι 220 επιχειρήσεις και χρωστούν 120.000 ευρώ. Εδώ δεν έχουμε δέσμευση λογαριασμού, αφού είναι η πρώτη ειδοποίηση και έχουν δύο μήνες προθεσμίας για να έρθουν να πληρώσουν».
Εξάλλου, όπως διευκρινίζει, «αν χρωστάς 30 ή 40 ευρώ, δεν υπάρχει θέμα. Αυτό αφορά από 50 ευρώ και πάνω. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης 12 ή 24 δόσεων. Με την πρώτη δόση αποδεσμεύεται ο λογαριασμός που έχει μπλοκαριστεί. Αν αποδεδειγμένα οι κλήσεις στάλθηκαν σε λάθος διεύθυνση, τότε με αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο διαγράφονται τα πρόστιμα λόγω καθυστερημένης καταβολής και πληρώνεις μόνο το αρχικό ποσό».
Τέλος, ο Μανόλης Βασιλάκης ξεκαθαρίζει: «Εδώ πρόκειται για μία υπόθεση η οποία αφορά στις υπηρεσίες. Η δημοτική Αρχή δεν επεμβαίνει σε αυτά, όπως δεν επεμβαίνει και στην έκδοση των οικοδομικών αδειών κ.λπ. Είναι κάποιες υποθέσεις που αφορούν τις υπηρεσίες, οι οποίες απολογούνται έναντι του νόμου».
Το παράδειγμα των οικιστών – Οι δεσμεύσεις λογαριασμών το 2016
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα χάσει τώρα παλιές ανείσπρακτες οφειλές από προηγούμενα χρόνια, γεγονός που έχει να κάνει με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο. Μάλιστα, ο Μανόλης Βασιλάκης ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας ότι στο αμέσως επόμενο στάδιο ο Δήμος θα προσπαθήσει να εισπράξει τις ανείσπρακτες οφειλές του 2017, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις αντίστοιχες του 2016, δεδομένου ότι αυτές πλέον έχουν χαθεί. Εκτός και αν δοθεί κάποια παράταση από το κράτος.
Μάλιστα, αξίζει να υπενθυμίσουμε παλιότερες διαμαρτυρίες για το μπλοκάρισμα λογαριασμών και αναγκαστικές εισπράξεις σε βάρος δημοτών του Ηρακλείου, όπως για παράδειγμα οικιστών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δεσμεύσεων λογαριασμών τον Νοέμβριο του 2016 από τη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου. Στα γραφεία της εφημερίδας μας έφταναν τότε παράπονα αγροτών που ανήκαν στην κατηγορία των οικιστών, λέγοντας πως πήγαιναν στην τράπεζα να εισπράξουν τις επιδοτήσεις τους και διαπίστωναν ότι τα ποσά τους τα είχε δεσμεύσει ο Δήμος Ηρακλείου, για πρόστιμα λόγω αυθαιρέτων.
Ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός απαντούσε στα παράπονά τους ότι η ευθύνη ανήκε στο κράτος, για λογαριασμό του οποίου λειτουργούσαν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Τώρα, λοιπόν, έρχεται η ίδια η δημοτική Αρχή και εκτελεί κατασχέσεις λογαριασμών με τη “βούλα” του κράτους.neakriti.gr