Ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχε στις 13/04 στην διακοινοβουλευτική διάσκεψη βουλευτών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία, με θέμα τον αντίκτυπο της πανδημίας σε υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Στην εισήγησή του ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η πανδημία αποτελεί μια μεγάλη διασυνοριακή υγειονομική απειλή που δοκιμάζει συστήματα υγείας, οικονομίες και κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για ριζικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και για διαμόρφωση κοινών στρατηγικών στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, του Φαρμάκου, της ενδυνάμωσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους.
Αποδείχθηκε όμως, ανέφερε ο κ. Ξανθός, ότι η Ευρώπη ήταν ο «μεγάλος ασθενής» στην διαχείριση αυτής της κρίσης, αφού, ενώ έκανε ένα σημαντικό βήμα που ήταν η κοινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές, στη συνέχεια δεν είχε την διορατικότητα και την πολιτική τόλμη να κάνει την κρίσιμη κίνηση : να δεσμεύσει τις «πατέντες», να πολλαπλασιάσει την παραγωγική ισχύ των φαρμακοβιομηχανιών και να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ούτε καν μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει η Κομισιόν.
Η στάση αυτή πυροδότησε τον «εμβολιαστικό εθνικισμό» όπως είχε προειδοποιήσει ο ΠΟΥ και τις αποσχιστικές τάσεις πολλών χωρών από την κεντρική πρωτοβουλία της ΕΕ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μιλήσει ανοικτά για «ηθική αποτυχία» στους εμβολιασμούς και η Ευρώπη έχει μερίδιο ευθύνης σ’ αυτήν.
Αυτό που χρειαζόμαστε, τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, πιο υγειονομικά ασφαλή, πιο κοινωνική, πιο αλληλέγγυα και κυρίως πιο αποτελεσματική Ευρώπη.
Με επιτάχυνση των εγκρίσεων των νέων εμβολίων και φαρμάκων από τον ΕΜΑ, με κοινές διαπραγματεύσεις για κάθε νέο εμβόλιο και ισότιμη διανομή δόσεων στα κ-μ με πληθυσμιακά κριτήρια, με ενισχυμένο ευρωπαϊκό μηχανισμό φαρμακοεπαγρύπνησης και ενιαία στρατηγική όταν εμφανίζονται προβλήματα, με κοινή πολιτική για τα διαγνωστικά τεστ και την πιστοποίηση της ποιότητας και της αξιοπιστίας τους, με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό βασισμένα κυρίως στο αρνητικό μοριακό τεστ.
Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η έγκαιρη και ισότιμη ανοσοποίηση και η ποιοτική φροντίδα υγείας για τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους λαούς όλου του κόσμου
. Και μόνο έτσι δεν θα αποκτούν κοινωνική επιρροή οι εθνικιστικές και αντιδραστικές φωνές που αντιστρατεύονται την προοπτική της επανίδρυσης της Ευρώπης.