Χανιά : Γαστρονομικός Διαγωνισμός Κρήτης «PATE A BRIOCHE ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΡΗΤΗΣ» στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Ημερομηνία:

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
LA GRANDE FINALE – Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗΣ «PATE A BRIOCHE ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΡΗΤΗΣ»

2 Μαΐου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Μια σύζευξη δύο πολιτισμών: της Γαλλικής Γαστρονομίας και της Κρητικής Διατροφής.

Ύστερα από τον επιτυχημένο πρώτο γύρο του Γαστρονομικού Διαγωνισμού «Pâte à Brioche με άρωμα Κρήτης», έρχεται ο Μεγάλος Τελικός που θα διεξαχθεί στις 2 Μαΐου 2025 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης με ώρα εκκίνησης στις 16:00 το απόγευμα.

O Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων διοργανώνουν για 4η συνεχόμενη χρονιά γαστρονομικό διαγωνισμό, που αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Στα Χανιά διοργανώθηκαν τα τρία προηγούμενα έτη, με απόλυτη επιτυχία, δύο διαγωνισμοί με θέμα :
« Η Κρέπα με άρωμα Κρήτης » το 2022
« Η Τάρτα με άρωμα Κρήτης » το 2023
« Pâte à choux με άρωμα Κρήτης » το 2024

Τους διαγωνισμούς παρακολούθησε πλήθος κόσμου και καλύφθηκαν εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης και της Αθήνας.
Ο διαγωνισμός έχει εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, και στόχο να προάγει τον πλούτο της Κρητικής Γης, να αναδείξει την Κρητική Διατροφή καθώς και να κάνει γνωστές τις τεχνικές της Γαλλικής γαστρονομίας.

Οι όροι του διαγωνισμού συνοπτικά έχουν ως εξής:

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης-Αρτοποιίας όλης της Περιφέρειας Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σπουδαστές πρωτοετείς η δευτεροετείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εν λόγω σχολών, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν μια «αλμυρή δημιουργία» οι σπουδαστές μαγειρικής και μια «γλυκιά δημιουργία» οι σπουδαστές αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής.

Οι σπουδαστές οφείλουν να δημιουργήσουν ένα έδεσμα ακολουθώντας υποχρεωτικά την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Pâte à Brioche (ζύμη Μπριός) για την βάση του, αλλά με γέμιση αποκλειστικά από προϊόντα της Κρητικής Γης έτσι ώστε να αναδύονται τα Κρητικά αρώματα και να αναδεικνύεται η αξία του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού .

Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο γαστρονομικός αυτός διαγωνισμός έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός είναι μια μοναδική εμπειρία για τους νέους σπουδαστές της Κρήτης να έρθουν σε επαφή με την γαλλική γαστρονομία και να ακούσουν τα σχόλια-συμβουλές καταξιωμένων σεφ πάνω στις δημιουργίες τους και αφ’ ετέρου δίδεται η δυνατότητα στους καλεσμένους σεφ να δοκιμάσουν τα προϊόντα του τόπου μας και να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους σε διεθνές πλέον επίπεδο.

O διαγωνισμός περιλαμβάνει δυο στάδια :
Ο πρώτος γύρος διεξήχθη από 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2025, εντός των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης όλης της Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Δευτερά 31 Μαρτίου από Ηράκλειο, ταξίδεψε προς Ρέθυμνο και έκλεισε στα Χανιά. Διαγωνίστηκαν 67 σπουδαστές από 7 σχολές :
ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ KAPPA STUDIES, Ηράκλειο
Σ.Α.Ε.Κ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, Ηράκλειο
Ι.ΣΑΕΚ MBS, Ρέθυμνο
I. Σ.A.E.K. GRANT, Ρέθυμνο
Δ. Σ.Α.Ε.Κ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δ. Σ.Α.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ
Ι.ΣΑΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Χανιά

Από την κάθε σχολή επιλέχθηκαν δύο νικητές: ένας για την αλμυρή και ένας για την γλυκιά δημιουργία,
Νικητές για την αλμυρή δημιουργία:
ΚΟΚΟΣΑΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΒΟΥΤΖΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΛΟΥΤΦΙΓΙΕ ΚΙΟΣΕ
ΓΩΝΙΩΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΡΙΚΑΚΗΣ ΣΤΑΦΑΝΟΣ

Νικητές για την αλμυρή δημιουργία:
ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗΣ
ΠΑΡΘΕΝΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ
ΠΛΥΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
ΒΕΝΑΡΔΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΔΕΣΤΟΥΝΗ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ
ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
οι οποίοι θα διαγωνιστούν στον δεύτερο και τελικό γύρο στα Χανιά. (δείτε φωτογραφία)

Στον Μεγάλο Τελικό, στις 2 Μαΐου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης οι 14 νικητές του πρώτου γύρου θα διασταυρώσουν τις μαγειρικές και γαστρονομικές τους δεινότητες παρασκευάζοντας έκαστος την συνταγή με την οποίαν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο.

Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, αντίστοιχα για την αλμυρή δημιουργία αλλά και για την γλυκιά δημιουργία, θα προσκληθούν να πραγματοποιήσουν μια πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef της Πρεσβείας, Jean Marie Hoffman.

Στον τελικό διαγωνισμό που θα κρίνει τις 2 καλύτερες δημιουργίες για την Κρήτη, μια αλμυρή και μια γλυκιά, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι σεφ από την Ελλάδα και την Γαλλία.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από βραβευμένους chef Ελλάδας και Γαλλίας:

1. Jean Marie Hoffman, chef de cuisine της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα
2. Δημήτρης Χρονόπουλος, chef pâtissier, Brand Ambassador Valrhona
3. Ντίνα Νικολάου, cheffe de cuisine, παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής, συγγραφέας
4. Arnaud Larher, Meilleur Ouvrier de France «MOF», chef pâtissier Paris- Tokyo
5. Eulalie Rus, «MOF» στον τομέα της αλιείας, chef Poissonnière & Écaillère
6. Stéphane Jakic, chef de cuisine καθηγητής της École Ferrandi Paris
7. Γρηγόρης Κικής, chef de cuisine 1* Michelin, Υoung chef San Pelegrino
8. Μανώλης Παπουτσάκης, chef de cuisine, ιδιοκτήτης εστιατορίων, βραβευμένος chef της χρονιάς FNL

Επίσης , φέτος θα έχουμε την τιμή να είναι κριτής
9. η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα. Laurence Auer
καθώς και :
10. ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής,
11. ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημαντηράκης,
12. η δημοσιογράφος γεύσεων, Θάλεια Τσιχλάκη.

Ο Μεγάλος Τελικός θα είναι μια ευκαιρία για τους συμπολίτες μας, ειδικούς στην γαστρονομία και μη, να είναι παρόντες στην συνάντηση της υψηλής γαστρονομίας και της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.
Θα είναι μια μεγάλη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό το οποίο θα μπορέσει να παρακολουθήσει τους διαγωνιζόμενους ενώπιων των κριτών για την ανάδειξη των δυο νικητών.
Μια γιορτή της γαστρονομίας με εδέσματα και μουσική!

Στα πλαίσια της γιορτής της γαστρονομίας, ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων έχει την χαρά να παρουσιάσει στα Χανιά το Σάββατο 3 Μαΐου ώρα 18:00 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων – Νεώριο Μόρο, την αγαπημένη Cheffe Ντίνα Νικολάου, διεθνώς αναγνωρισμένη πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, ειδικότερα στη Γαλλία.

Μέσα από τα βιβλία της, θα μοιραστεί μαζί σας τις καλύτερες και πιο πετυχημένες συνταγές της,
θα την ακολουθήσετε σε όλα της τα ταξίδια: στο Παρίσι, στην Αθήνα, στην Κρήτη, σε επαγγελματικές κουζίνες, σε τηλεοπτικά πλατό, σε ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια.

“…Η γευστική μνήμη μεταμορφώνει κάθε πιάτο, χαρίζοντας στα φαγητά βαθιά νοστιμιά. Κάθε φαγητό έχει τη δική του ιστορία, κάθε πιάτο έχει το δικό του αποτύπωμα. Αλλά όλες οι συνταγές έχουν ένα κοινό συστατικό: ένα αρχέγονο υλικό για το οποίο όλοι έχουμε τις περισσότερες αναμνήσεις και ιστορίες να διηγηθούμε…”
Την εκδήλωση θα προλογίσουν :

Ιωσήφ Πετρώφ, Exécutive chef
Θάλεια Τσιχλάκη, δημοσιογράφος γεύσεων
Δημήτρης Νικολιδάκης, Αρτοποιός, Κρητικός Φούρνος -Γεύσεις
Λένα Ηγουμενάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας
Αθανασία Δάκου, Μύλοι Δάκου Α.Ε.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Επιστρέφει κανονικά στα καθήκοντα του ο γνωστός...

Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής...

Ένωσε Κρήτη και Μακεδόνες η γιορτή του...

Ξεχωριστή αίσθηση από τις αναφορές του προεξάρχοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης...

Επιστρέφει κανονικά στα καθήκοντα του ο γνωστός...

Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής...

Ένωσε Κρήτη και Μακεδόνες η γιορτή του...

Ξεχωριστή αίσθηση από τις αναφορές του προεξάρχοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η πρώτη αναγνώριση αποζημίωσης από το Δημόσιο για παρενέργεια εμβολιασμού κατά της Covid-19

Πρόκειται για ασθενή ο οποίος προσβλήθηκε από το σπάνιο...

Επιστρέφει κανονικά στα καθήκοντα του ο γνωστός γυναικολόγος, τον οποίο είχε παύσει ο υπουργός

Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής...

Λίπος στην κοιλιά: Ο «ένοχος» και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Είναι κοινό μυστικό ότι η περίμετρος της μέσης… απλώνει...

Ένωσε Κρήτη και Μακεδόνες η γιορτή του Αγίου Νικήτα στις Σέρρες

Ξεχωριστή αίσθηση από τις αναφορές του προεξάρχοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης...