Σαντορίνη: Με ειδικά drones μελετά το ΕΚΠΑ το νησί -Ποιες περιοχές έχουν μπει στο μικροσκόπιο για τις κατολισθήσεις

Ημερομηνία:

Τουλάχιστον έως και την Καθαρά Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στη Σαντορίνη, την ώρα που οι ειδικοί τονίζουν πως υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, ακόμα και με μια δυνατή βροχή.

Με ειδικά drones μελετά το Πανεπιστήμιο Αθηνών τις περιοχές υψηλού κινδύνου για κατολισθήσεις στη Σαντορίνη. Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων είναι ο όρμος του Αθηνιού, το Παλαιό λιμάνι, το Αμμούδι, η Αρμένη και ο Κόρφος στη Θηρασιά.

«Έχουμε έρθει εδώ με εξοπλισμό, με σκοπό την αποτύπωση και τη φωτογράφιση των πρανών, τα οποία έχουν υποστεί κάποιες καταπτώσεις κατά την πρόσφατη σεισμική περίοδο», δήλωσε ο Μανώλης Βασιλάκης, καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε διάφορες τεχνικές αποτύπωσης. Η μία τεχνική είναι με την κατακόρυφο και η άλλη είναι να πάρουμε το πρανές με πλάγιες εικόνες για να έχουμε πολύ καλύτερη ανάλυση», προσθέτει ο κ. Βασιλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης βρίσκεται στη Σαντορίνη από το Σάββατο και έως το τέλος της άλλης εβδομάδας αναμένεται να προτείνουν κάποια βραχυχρόνια μέτρα.

Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουν την έρευνα για να προτείνουν και πιο μακροχρόνια μέτρα.

Σε δεύτερο επίπεδο στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, θα αξιοποιηθούν δορυφορικά δεδομένα από τους ελληνικούς μικροδορυφόρους που είναι ήδη σε λειτουργία (https://hsc.gov.gr/), προκειμένου να παρακολουθηθούν διαχρονικά οι επιφανειακές μεταβολές στα νησιά Θήρα και Θηρασιά, καθώς και οι επιφανειακές θερμοκρασιακές μεταβολές στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Καμένων.

Κλειστά τα σχολεία

Οι δύο αρμόδιες επιτροπές αποφάσισαν χθες τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Καθαρά Δευτέρα.

Για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν έναν μήνα, τα πλοία έφτασαν στο νησί, με δεκάδες κατοίκους και εργαζόμενους που επιστρέφουν.

Επιχειρηματίες άρχισαν σιγά σιγά να ετοιμάζονται για την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ευχή όλων, μετά τους κατοίκους να επιστρέψουν και οι τουρίστες.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Οι ελιές, το λάδι και τα άλλα...

Από τους κλάδους τροφίμων, υλικών κατασκευών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού...

Τουρισμός: «Μαύρη» έναρξη σεζόν, με δύο μακάβρια...

Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκίνησε μακάβρια, με δυο φρικιαστικά...

Οι ελιές, το λάδι και τα άλλα...

Από τους κλάδους τροφίμων, υλικών κατασκευών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού...

Τουρισμός: «Μαύρη» έναρξη σεζόν, με δύο μακάβρια...

Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκίνησε μακάβρια, με δυο φρικιαστικά...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κένυα: Μια 14χρονη σκοτώθηκε από λιοντάρι

Ένα λιοντάρι επιτέθηκε και σκότωσε 14χρονη στην Κένυα -...

Βατικανό: Φανερά καταβεβλημένος ο Πάπας – Η σύντομη εμφάνιση

«Είμαι στο πλευρό των χριστιανών που υποφέρουν, στην Παλαιστίνη...

Ντόναλντ Τραμπ: Χιλιάδες στους δρόμους – «Δεν υπάρχει βασιλιάς»

Στους δρόμους οι Αμερικανοί για να εκφράσουν την αγανάκτησή...

Οι ελιές, το λάδι και τα άλλα 21 ελληνικά προϊόντα που «τρέμουν» τους δασμούς

Από τους κλάδους τροφίμων, υλικών κατασκευών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού...