Ανεπαρκής ήταν η απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή στην αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, με την οποία γνωστοποίησε στην Κυβέρνηση τα προβλήματα και την ακόμα δυσμενέστερη θέση στην οποία έχει περιέλθει το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνης.
Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να διαχειριστεί τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία και η παιδεία, μεταξύ των οποίων είναι οι σημαντικές ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία του νομού Ρεθύμνου, αποφεύγοντας τεχνηέντως με τυπική παράθεση στατιστικών πινάκων να απαντήσει στο αίτημα τους για τους 21 μαθητές δημοτικών σχολείων, που εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς την αναγκαία κάλυψη από σχολικούς νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η κατάσταση της υγείας τους ή να μην πηγαίνουν στο σχολείο τους.
Η απάντηση της υφυπουργού για το πρόγραμμα της Εξειδικευμένης Υποστήριξης από ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών στην ΔΠΕ Ρεθύμνου μας ανακοινώνει πως: «Μετά από την 1η φάση στην 1η ειδική πρόσκληση δόθηκαν 9 κενά για κάλυψη και βρέθηκε 1 υποψήφιος για πρόσληψη. Στην 1η τοπική πρόσκληση που εκδόθηκε από την ΠΔΕ Κρήτης δόθηκαν 8 κενά για κάλυψη από υποψήφιους εκτός πίνακα ΑΣΕΠ και διενεργήθηκε 1 πρόσληψη. Μετά από την 3η φάση, στην 2η ειδική πρόσκληση δόθηκαν 9 κενά για κάλυψη χωρίς να βρεθεί υποψήφιος για πρόσληψη. Στη 2η τοπική πρόσκληση που εκδόθηκε από την ΠΔΕ Κρήτης, (κατόπιν ενημερωτικής εγκυκλίου από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΑ) δίνονται 9 κενά χωρίς, έως τις 21-1-2025, να έχουν διενεργηθεί ακόμα οι προσλήψεις από την ΠΔΕ».
Η προαναφερθείσα απάντηση αποτελεί τεραστία απαξίωση τόσο στην Ένωση Γονέων, όσο και στους ίδιους τους μαθητές που πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, ενώ παράλληλα δείχνει την κυβερνητική αναλγησία στον εκπαιδευτικό τομέα. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των σχολικών νοσηλευτών, ιδίως σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές και συνολικά να δοθούν περαιτέρω κίνητρα, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, βρίσκοντας άμεσα λύση και για την αλλαγή διαδικασίας ένταξης των σχολικών νοσηλευτών, ώστε να συμπεριληφθούν στους νέους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ.
Σχολιάζοντας τα ανωτέρω, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δηλώνει τα ακόλουθα:
«Είναι αυτονόητο ότι Κοινωνικό κράτος δε δύναται να υπάρξει, αν δεν στηριχθεί ουσιαστικά και πρακτικά η υγεία και η εκπαίδευση της χώρας από μέρους της πολιτείας.
Ως ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε εντός και εκτός Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των μαθητών και την προάσπιση του κλάδου των σχολικών νοσηλευτών, με σκοπό την ικανοποίηση των ουσιαστικών αναγκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου».