Δήμος Μινώα Πεδιάδας : Εγκαινιάστηκε η Σχολή Κεραμικής Τέχνης στο Θραψανό

Ημερομηνία:

– Β. Κεγκέρογλου: «Ξεπεράσαμε το «δεν γίνεται» της αδράνειας και δημιουργήσαμε έναν πόλο έλξης, ανάδειξης και αξιοποίησης των μεγάλων δυνατοτήτων του τόπου»

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα,
το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, τα λαμπρά εγκαίνια της Σχολής Κεραμικής Τέχνης, στο Κέντρο Μινωικής Αγγειοπλαστικής στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων στις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Κεραμικής στο Θραψανό!

Πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη για το Δήμο Mινώα Πεδιάδας που πλέον στα διοικητικά του όρια φιλοξενεί ένα σημαντικό και εμβληματικό έργο πολιτιστικής υποδομής, ως αποτέλεσμα συνένωσης δυνάμεων του Δήμου, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης.

Η συγκεκριμένη Σχολή θα συμβάλλει στην περαιτέρω αξιοποίηση της πολιτισμικής ταυτότητας του Θραψανού με την τόσο μεγάλη προοπτική και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με βιώσιμο τρόπο, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου στον χαιρετισμό μου μεταξύ άλλων ανέφερε συγκινημένος:

«Η Σχολή Κεραμικής Τέχνης διετούς φοίτησης στο Θραψανό είναι πλέον γεγονός και είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να μεταμορφώσουμε κυριολεκτικά το εγκαταλελειμμένο κτίριο- «φάντασμα» στη Λιβάδα Θραψανού, μετατρέποντας το σε ένα Κέντρο δημιουργίας, γνώσης και πολιτισμού, που θα συμβάλλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου! Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα που θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση του Κέντρου Μινωικής Αγγειοπλαστικής!

Φιλοδοξούμε και οραματιζόμαστε, το Κέντρο Μινωικής Αγγειοπλαστικής να γίνει πόλος έλξης για τον πολιτισμό, τη γνώση και την παράδοση, προορισμός βιωματικού και συνεδριακού τουρισμού και βήμα προώθησης της σύγχρονης αγγειοπλαστικής και των τοπικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους, σε συνδυασμό με την προοπτική του νέου διεθνούς Α/Δ.

Σε αυτή τη προοπτική, η Δομή Κεραμικής Τέχνης με την ανάλογη προσαρμογή και αλληλεπίδραση με την τοπική παράδοση της Μινωικής αγγειοπλαστικής του Θραψανού και την συνεργασία με τις επιχειρήσεις αγγειοπλαστικής μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και κίνητρα για να μπει νέο αίμα στη τέχνη και την παράδοση».

Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί η Δημοτική Αρχή ώστε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και τις λαθεμένες επιλογές, θα συνεχιστεί για τον στόχο που τέθηκε εξαρχής: Να δημιουργηθεί στην περιοχή ένας ισχυρός πόλος πολιτιστικής δραστηριότητας με επίκεντρο τη διαφύλαξη της κεραμικής τέχνης που μπορεί και πρέπει να παραμείνει «ζωντανή» στην περιοχή και να εξελιχθεί περαιτέρω από τις νεότερες γενιές.

«Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η τέχνη που έκανε και κάνει γνωστό τον τόπο μας, εντός και εκτός συνόρων. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά, ξεπεράσαμε προβλήματα, και εμπόδια, καταφέραμε να ανακτήσουμε δυνάμεις και να αποκαταστήσουμε την κλοπή και δολιοφθορά του εξοπλισμού της Σχολής, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενες/εκπαιδευόμενους να καταρτιστούν στις παραδοσιακές τεχνικές αλλά και σε σύγχρονες προσεγγίσεις της τέχνης αυτής».

Κάνοντας μία αναδρομή ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ιστορία του Κέντρου Μινωικής Αγγειοπλαστικής:

«Τον Απρίλιο του 2003 ως πρόεδρος του ΟΑΝΑΚ συνεργάστηκα με τον Δήμαρχο Μανόλη Λαδωμένο που μου κατέθεσε το όραμα του και από κοινού αναθέσαμε τις πρώτες μελέτες. Λίγα χρόνια μετά ήλθε η σειρά του Σταύρου Αρναουτάκη να χρηματοδοτήσει το έργο ως Περιφερειάρχης με το πρόγραμμα «Πράσινη Κρήτη» που είχε δημιουργήσει ως υφυπουργός Οικονομίας το 2010.Το έργο ξεκίνησε και προχώρησε με τον Δήμο Θραψανού αλλά για διάφορους λόγους, έμεινε ανολοκλήρωτο.

Η εγκατάλειψη και οι λεηλασίες οδήγησαν το έργο σε απαξίωση και είναι χαρακτηριστικό ότι του δόθηκε το παρωνύμιο «φάντασμα». Οι δημότες και όλοι μας, ακούσαμε πολλά ως δικαιολογίες και κυρίως ένα μονότονο και επαναλαμβανόμενο ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ κάθε φορά που κάποιος ρωτούσε: Τι θα γίνει με το έργο; Πότε θα ολοκληρωθεί;;

Το ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ της αδράνειας και της έλλειψης οράματος και βούλησης συνεργασίας που είναι καταστροφικό σε κάθε περίπτωση.

Η ιστορία όμως έχει γυρίσματα και μετά από 20 ακριβώς χρόνια, τον Απρίλιο του 2023 που αποφάσισα να επιστρέψω στον τόπο μας και να ηγηθώ της προσπάθειας για την αναγέννηση του, ξανασυναντήθηκαν οι δρόμοι μας με το Σταύρο με επίκεντρο την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων του πολύπαθου Δήμου μας. Αυτή τη φορά όμως στο ραντεβού ήταν και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τον κ. Ζιώγα και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ως νέα Δημοτική Αρχή, μετά την γρήγορη απόρριψη της ανεδαφικής πρότασης να γίνει, η διετούς Φοίτησης Σχολή Κεραμικής Τέχνης σε μια αίθουσα που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις αλλά και των άλλων κοστοβόρων λύσεων σε ενοικιασμένα κτίρια, πήραμε την απόφαση κυριολεκτικά στο παρά πέντε πριν χαθεί η Σχολή, να την εγκαταστήσουμε εδώ στο φυσικό της χώρο και για να μεταμορφώσουμε ταυτόχρονα το «φάντασμα» σε ζωντανό οργανισμό.

Επιχειρήσαμε και καταφέραμε, με την ανακατασκευή του ενός τρίτου περίπου του κτιρίου να δημιουργήσουμε τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η Σχολή Κεραμικής Τέχνης.

Και ναι, το πετύχαμε σε λίγους μήνες. Νικήσαμε το ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ της αδράνειας και δεν πτοηθήκαμε από τις δολιοφθορές και τις κλεψιές και ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη για την χρηματοδότηση να τις αποκαταστήσουμε. Είμαστε ικανοποιημένοι από την θετική εξέλιξη που πετύχαμε, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας αλλά θα γίνουμε και θα σας κάνουμε περήφανους με την ολοκλήρωση του έργου».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε από καρδιάς όσους βοήθησαν την προσπάθεια αυτή. Τον Καθηγητή κ. Ζιώγα για την άρτια οργάνωση της Σχολής από τον οποίο ζήτησε την εσαεί συνεργασία, τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές.

Όλη την τοπική κοινωνία για την στήριξη και την αγκαλιά που άνοιξε στο έργο. Τους συνεργάτες του, αιρετούς του Δήμου και της Δημοτικής Κοινότητας Θραψανού, την Τεχνική Υπηρεσία και άλλες Υπηρεσίες του Δήμου, τους αγγειοπλάστες και τους φορείς του Θραψανού που συνέβαλαν, ο καθένας από το μετερίζι του, στη δημιουργία της Δομής και στην πραγματοποίηση των εγκαινίων. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης την κατασκευαστική ΠΑΠΑΔΟΚΑΛΑΚΗΣ- ΜΑΝΙΑΔΗΣ για την πολύ γρήγορη και ποιοτική δουλειά τους.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Καλών Τεχνών και επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος Γιάννης Ζιώγας συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή που ανταποκρίθηκε σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα

Όπως τόνισε ο κύριος Ζιώγας: «Απ’ όλες τις Δομές που έχουν δημιουργηθεί ανά την Ελλάδα, το Θραψανό είχε τον υψηλότερο ανταγωνισμό, φτάνοντας σε επίπεδα ανταγωνισμού Ιατρικής ! Φέραμε ένα Πανεπιστήμιο στο Θραψανό και βλέπουμε ότι τα παιδιά παίρνουν γνώσεις, έρχονται στη Σχολή με ενθουσιασμό και ανακαλύπτουν την προοπτική που δίνει η παιδεία».

«Αυτή η Δομή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Εμείς οι εκπαιδευτές θέλουμε να υφάνουμε ένα «δίχτυ» που θα μας συνδέσει με τα αγγειοπλαστεία της περιοχής, τα μουσεία, τα σχολεία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, κ.α. Στοχεύουμε σε δράσεις εξωστρέφειας μέσα από ένα διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό πρότζεκτ, δίνοντας στον τόπο αυτό που του αξίζει», ανέφερε η κεραμίστρια και εκπαιδεύτρια της Δομής Ρένα Καστανάκη.

Βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης που ξεκίνησε το φθινόπωρο με τα δια ζώσης εργαστήρια είναι να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου κεραμικής, ενώ σημαντικά είναι τα οφέλη και για τη Δ.Ε Θραψανού και το Δήμο εν γένει.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και το Θραψανο εντάσσονται στο Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Δομών Εκπαίδευσης για τη Χειροτεχνία και το Θραψανό αναγνωρίζεται πλέον ως κέντρο μάθησης και έρευνας στον τομέα της αγγειοπλαστικής, δημιουργώντας προοπτικές εξωστρέφειας και συνεργασίας με φορείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελώντας πόλο έλξης, ανάδειξης και αξιοποίησης των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτει ο τόπος.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου, των Βουλευτών Ν. Ηρακλείου Κων/νου Κεφαλογιάννη, Φραγκίσκου Παρασύρη και Χάρη Μαμουλάκη, του Αντιπεριφερειαρχη Κρήτης Νίκου Ξυλούρη, του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Παπαδάκη, του Δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων Μανώλη Κοκοσάλη, των πρώην Δημάρχων Μανώλη Λαδωμένου, Χαράλαμπου Γιαννόπουλου και Μανώλη Φραγκάκη, του πρώην Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Κοσιώρη, συνεργατών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, των Αντιδημάρχων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβούλων, στελεχών και εργαζομένων του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής αλλά και των φορέων του Δήμου και του Θραψανου.

Η Βουλευτής Ελένη Βατσινά και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, εκπροσωπήθηκαν από συνεργάτες τους.

Μετά την τελετή εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του Κέντρου Αγγειοπλαστικής και τραπέζι με το φημισμένο παραδοσιακό ψητό, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού!

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο: Σπαραγμός για τον 3χρονο Άγγελο –...

Εγκεφαλικό θάνατο έδειξαν τα τεστ που διενεργήθηκαν στον 3χρονο...

Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκαν τα τεστ...

Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκαν τα τεστ – «Χωρίς...

Ηράκλειο: Σπαραγμός για τον 3χρονο Άγγελο –...

Εγκεφαλικό θάνατο έδειξαν τα τεστ που διενεργήθηκαν στον 3χρονο...

Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκαν τα τεστ...

Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκαν τα τεστ – «Χωρίς...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κρήτη: Μεγαλείο ψυχής από γιαγιά και παππού – Δωρίζουν τα όργανα του Άγγελου

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε κι από τις τελευταίες εξετάσεις που προβλέπει...

Δήμος Αγίου Νικολάου:15454- Νέα τηλεφωνική γραμμή «Μαζί με το Δημότη»

15454- Νέα τηλεφωνική γραμμή «Μαζί με το Δημότη» για...

Στ. Αρναουτάκης: «Κοντά στους οινοποιούς η Περιφέρεια Κρήτης για να διαφημίσουμε τα ποιοτικά κρητικά κρασιά»

Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε σήμερα τα «ΟιΝοτικά» «Η περιφέρεια Κρήτης είναι...