ΙΤΕ : Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των τσιμπουριών και των νοσημάτων που μεταδίδουν υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής

Ημερομηνία:

Το νέο ερευνητικό έργο ResTick, με στόχο τη μελέτη και αντιμετώπιση των τσιμπουριών ως φορέων παθογόνων που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και κτηνοτροφία, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, θα υλοποιήσει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έργο συντονίζεται από τον Δρ. Μιχάλη Κοτσυφάκη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρθρόποδων Φορέων Νόσων στο IMBB-ΙΤΕ, και υλοποιείται με τη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Spin-Off του ΙΤΕ BIOPIX-T, και αρκετών διεθνών Οργανισμών και Πανεπιστημίων.

Αντικείμενο του ResTick
Το ResTick επικεντρώνεται στη μελέτη των τσιμπουριών ως φορέων παθογόνων με έμφαση στον ιό του Αιμορραγικού Πυρετού Κριμαίας-Κονγκό. Τα τσιμπούρια αποτελούν σημαντική απειλή σε περιοχές όπως η Υποσαχάρια Αφρική και η Μεσόγειος, καθώς η εξάπλωσή τους ενισχύεται από τις αλλαγές στο κλίμα.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την παρακολούθηση της εξάπλωσης των πληθυσμών τσιμπουριών και των παθογόνων που αυτά μεταδίδουν, καθώς και η ανάπτυξη μοριακών διαγνωστικών για την ανίχνευση και επιδημιολογική παρακολούθησή τους. Έμφαση δίνεται στην πρόληψη εξάπλωσης εισβολικών ειδών τσιμπουριών, που συχνά μεταφέρονται από αποδημητικά πουλιά, και πιθανώς να φέρουν μαζί τους και ιούς επικίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων.

Το ResTick υιοθετεί την προσέγγιση One Health, που αναγνωρίζει τη σύνδεση ανθρώπου, ζώων και περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες μοριακής οικολογίας, στατιστικής ανάλυσης και ανάπτυξης διαγνωστικών εργαλείων, συνδυάζοντας δεδομένα από τη βιολογία, την οικολογία, την κτηνιατρική και την επιδημιολογία.

Ο Καθηγητής Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του IMBB, τονίζει τη σημασία του έργου:
«Το ResTick συνδυάζει την επιστημονική αριστεία με την εφαρμοσμένη έρευνα, παρέχοντας σύγχρονα μοριακά εργαλεία που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα απέναντι στις απειλές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή».
«Η έρευνα του ΙΤΕ-IMBB στο πλαίσιο του ResTick σε ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως επιβεβαιώνει τη διεθνή δυναμική και εμβέλεια του ΙΤΕ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λασίθι : Σώθηκε το φοινικόδασος του Βάι...

Με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και ιδανικές...

Ηράκλειο : Διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής...

Με παρουσία των βουλευτών κ.κ. Λευτέρη Αυγενάκη και Μάξιμου...

Λασίθι : Σώθηκε το φοινικόδασος του Βάι...

Με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και ιδανικές...

Ηράκλειο : Διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής...

Με παρουσία των βουλευτών κ.κ. Λευτέρη Αυγενάκη και Μάξιμου...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Λασίθι : Σώθηκε το φοινικόδασος του Βάι από το κόκκινο σκαθάρι

Με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και ιδανικές...

Alter Ego Media: Mega, Πρωταγωνιστής στην Τηλεθέαση το 2024

Το MEGA παραμένει στην κορυφή της προτίμησης του κοινού,...

Ο Σπύρος Καπράλος υποψήφιος για την Προεδρία της ΕΟΕ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος ανακοίνωσε...