Απόψε η υπερπανσέληνος του Αυγούστου ή αλλιώς «πανσέληνος του οξύρρυγχου»

Το βράδυ της Δευτέρας 19 Αυγούστου θα κάνει την εμφάνισή της στον ουρανό, περίπου στις 20.22, η πολυαναμενόμενη αυγουστιάτικη πανσέληνος.

Απόψε η υπερπανσέληνος του Αυγούστου ή αλλιώς «πανσέληνος του οξύρρυγχου»

Πρόκειται για την «Πανσέληνο του Οξύρρυγχου», η οποία ονομάστηκε έτσι γιατί οι ιθαγενείς της Αμερικής, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ψάρευαν οξύρρυγχους, κοινώς μουρούνες.

Η αποψινή πανσέληνος θα είναι 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη σε σύγκριση με άλλες πανσελήνους, καθώς το φεγγάρι πλησιάζει στην πιο κοντινή του απόσταση από τη γη.

Υπερπανσέληνος

«Η Σελήνη πλησιάζει την πιο κοντινή απόσταση που μπορεί να φτάσει στη γη και γι’ αυτό είναι φαινομενικά πιο λαμπρή και πιο μεγάλη. Πλησιάζει το πιο κοντινό της σημείο και επειδή τυχαίνει να έχουμε πανσέληνο, γι’ αυτό ονομάζεται και υπερπανσέληνος, φαίνεται να είναι πιο μεγάλη και πιο φωτεινή. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτήν την εποχή και ειδικά τον Αύγουστο, βρίσκεται η Σελήνη χαμηλά στον ορίζοντα, επιτείνει όλο αυτό το φαινόμενο της λαμπρότητας», λέει ο Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής ινστιτούτου αστρονομίας, αστροφυσικής, διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπησης εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Είναι ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε χρόνο», λέει ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος εξηγεί πως:

«Η Σελήνη, λόγω των παλιρροιακών δυνάμεων, επηρεάζει την κίνηση των υγρών, των θαλασσών. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της Σελήνης έχουμε την παλίρροια και την άμπωτη. Αυτά είναι φυσικά φαινόμενα».

Εκδηλώσεις

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πληθώρα πολιτιστικών και αρχαιολογικών χώρων θα μείνουν ανοιχτοί τη νύχτα για όποιον επιθυμεί να δει την υπερπανσέληνο.

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε όλη τη χώρα θα είναι ανοιχτοί για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, κάτω από το φως της πανσελήνου.

Σε πάνω από πενήντα από αυτούς τους χώρους θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.