Λογαριασμοί ρεύματος: Παρατείνονται μέχρι το τέλος του χρόνου τα έκτακτα μέτρα για τις τιμές

Ημερομηνία:

Επιστολή του υπουργού Ενέργειας στις Βρυξέλλες
Την παράταση των έκτακτων μέτρων για τον έλεγχο των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έστειλε επιστολή στην Ευρ. Επιτροπή ζητώντας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο να παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα ψηφίστηκαν πέρσι το καλοκαίρι και τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2022. Πρόκειται για τον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών (πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής αγοράς), η καταβολή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, η αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής και η ανεμπόδιστη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.

Επιδοτήσεις
Ο προαναφερόμενος νόμος λήγει στις 30 Ιουνίου του 2023.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση των μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να διατηρήσει το τείχος προστασίας των καταναλωτών απέναντι σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη αναταραχή των τιμών.

Πάντως, με την αποκλιμάκωση των τιμών το μέγεθος των επιδοτήσεων έχει περιοριστεί καθώς οι διεθνείς τιμές ενέργειας έχουν μειωθεί συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Έτσι οι πάροχοι διαμορφώνουν χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Το πλαφόν
Το μέτρο του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά (μηχανισμός ανάκτησης εσόδων) αποτελεί ένα μέρος του συνολικού πακέτου που έλαβε εκτάκτως η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2022. Κεντρικός πυρήνας των παρεμβάσεων είναι η εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Κάθε μήνα ορίζονται ανώτατες αμοιβές αποζημίωσης όλων των τεχνολογίων των μονάδων και τα πρόσθετα έσοδα αντλούνται και κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο κι επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Υπογραμμίζεται πως τους τελευταίους μήνες τα έσοδα που ανακτούνται είναι από ελάχιστα έως και μηδαμινά, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών ενέργειας.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής
Με την παράταση του θεσμικού πλαισίου θα παραμείνει ανενεργή και η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο πολύκροτος μαθηματικός τύπος είχε μπει στον πάγο… από τον περασμένο Αύγουστο με νόμο που ψηφίστηκε ένα μήνα νωρίτερα. Η ρήτρα ανεστάλη για 12 μήνες καθώς με την εφαρμογή της νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνονταν υπέρμετρα από τους παρόχους. Το επιπλέον κόστος των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας πέρναγε αυτόματα στους λογαριασμούς μέσω της ρήτρας η οποία και ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022.

Σύμφωνα με το νόμο του Αυγούστου του 2022, αντί της ρήτρας αναπροσαρμογής ορίστηκε πως οι πάροχοι θα έπρεπε να ορίζουν και να ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα στις 20 του τρέχοντος.

Με τον τρόπο αυτό, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των λογαριασμών τους και σε συνδυασμό και με άλλες διατάξεις έχουν την ευχέρεια να μετακινούνται αζημίως (χωρίς ποινή πρόωρης αποχώρησης) από πάροχο σε πάροχο, επιλέγοντας τις συμφερότερες για εκείνους τιμές.

Το ισπανικό μοντέλο
Επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για την έγκριση του αιτήματος είναι πως η Ευρ. Επιτροπή έδωσε 12μηνη παράταση και στις αντίστοιχες παρεμβάσεις που είχαν κάνει στις αγορές τους και οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Πρόκειται για το γνωστό κι ως «Ιβηρικό μοντέλο» με το οποίο ρυθμίζονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο χώρες.

Αντιδράσεις
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως πρόσφατα οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησαν από την κυβέρνηση την άρση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.

Οι δύο κορυφαίοι σύνδεσμοι εκπροσώπησης τους – ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ- τόνισαν πως η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και συνεπώς, υπογράμμισαν, δεν χρειάζεται η εφαρμογή των προαναφερόμενων ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματά τους, τα έκτακτα μέτρα σε μία κανονική αγορά, προκαλούν στρεβλώσεις. Τέτοιες είναι η ενίσχυση των εισαγωγών ρεύματος έναντι της εγχώριας παραγωγής αλλά και το πρόσθετο κόστος που επωμίζονται οι προμηθευτές προκειμένου να προβλέπουν τη διακύμανση των τιμών του επόμενου μήνα.https://www.ot.gr/editor/xristos-kolonas

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Προϊόντα από «χρυσάφι» στα ράφια των σούπερ...

Διατηρούνται οι αυξημένες τιμές των προϊόντων στα ράφια των...

Τρία εκατ. λίρες “σκότωσαν” οι Έλληνες στα...

Όπως προκύπτει σε ρεπορτάζ που έκανε η Ανδρομάχη Παύλου...

Προϊόντα από «χρυσάφι» στα ράφια των σούπερ...

Διατηρούνται οι αυξημένες τιμές των προϊόντων στα ράφια των...

Τρία εκατ. λίρες “σκότωσαν” οι Έλληνες στα...

Όπως προκύπτει σε ρεπορτάζ που έκανε η Ανδρομάχη Παύλου...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ

Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα...

Από την Κρήτη η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Ασφάλεια Αττικής

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Ασφάλεια...

Δήμος Ηρακλείου:Συνεδριάζει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου η Δημοτική Επιτροπή

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 στις 12:00 συνεδριάζει η...