ΟΑΚ:Πρώτη Σεπτεμβρίου Αρχή της Ινδίκτου και Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος

Ημερομηνία:

Η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου (σήμερα) την αρχή της Ινδικτιώνος –από τη λατινική λέξη «indictio», η οποία σημαίνει ορισμός– δηλαδή την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους. Ο όρος προήλθε από τη συνήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να ορίζουν διά θεσπίσματος για διάστημα δεκαπέντε ετών το ποσόν του ετησίου φόρου, που εισέπρατταν αυτήν την εποχή για τη συντήρηση του στρατού.

Η πρώτη Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως αρχή του λειτουργικού έτους και ως Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος και κατ’ έτος την ημέρα αυτή η Εγκύκλιος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ αναφέρεται στην προστασία της κτίσεως και τις επιπτώσεις από την άσοφο και παράφρονα συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη Φύση.

Στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Νέα Σύνορα στη Φυσική (CERN), το οποίο λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, ότι σκοπός του είναι «η προώθηση της επιστημονικής ανταλλαγής και της ανάπτυξης νέων ιδεών στην επιστήμη με ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονικότητα». Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη φετινή Εγκύκλιο για το Φυσικό Περιβάλλον, δίδοντας έμφαση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε στην άρνηση της Εκκλησίας της Ρωσίας να αναγνωρίσει το γεγονός της εισβολής, εκδίδοντας αντ’ αυτού αόριστες δηλώσεις για την αναγκαιότητα ειρήνης υπό το φως των «γεγονότων» και των «εχθρών» στην Ουκρανία, ενώ τονίζει τον αδελφικό δεσμό μεταξύ του ουκρανικού και ρωσικού λαού ως μέρος της «Αγίας Ρωσίας», κατηγορώντας για τις εχθροπραξίες την κακή (διαβολική) «Δύση». Σε αυτή τη Δύση, στην οποία ζουν και εργάζονται χιλιάδες επιστήμονες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, το Πατριαρχείο της Μόσχας βλέπει μία διεφθαρμένη Δύση, η οποία έχει συνθηκολογήσει με τον «φιλελευθερισμό», την «παγκοσμιοποίηση», τη «χριστιανοφοβία» και τη «στρατευμένη εκκοσμίκευση».

Για τον λόγο αυτό τόνισε ο κ. Ζορμπάς χρειάζεται μία επιστημονική κοινότητα με ισχυρή φωνή και συνεχάρη το Συμβούλιο του CERN για την αλληλεγγύη του «σε όλα τα μέλη της ρωσικής επιστημονικής κοινότητας του CERN που απορρίπτουν αυτήν την εισβολή».
Τέλος, επεσήμανε τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτός ο πόλεμος στο ίδιο το Φυσικό Περιβάλλον από την «άφρονα και παράφρονα» συμπεριφορά του ανθρώπου σημειώνοντας ότι «κάθε πόλεμος είναι μία ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή» με τεράστιες υλικές καταστροφές.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Xανιά: Αναστάτωση στον Άϊ Γιάννη για ηλικιωμένη...

Αστυνομικοί την εντόπισαν σώα και ειδοποίησαν τους συγγενείς της. Αναστάτωση...

Χανιά: Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 62χρονου...

Εντοπίστηκε από την Άμεση Δράση στην συνοικία της Σπλάντζιας Τέλος...

Xανιά: Αναστάτωση στον Άϊ Γιάννη για ηλικιωμένη...

Αστυνομικοί την εντόπισαν σώα και ειδοποίησαν τους συγγενείς της. Αναστάτωση...

Χανιά: Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 62χρονου...

Εντοπίστηκε από την Άμεση Δράση στην συνοικία της Σπλάντζιας Τέλος...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο: Ο Κομμός ως λιμάνι της Εποχής του Σιδήρου

Ομιλητής θα είναι ο James Wright, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας...

Χειμωνιάζει ξανά στην Κρήτη – Βροχές όλη την εβδομάδα, πτώση της θερμοκρασίας

Σημαντικά ποσοστά βροχής έπεσαν τις προηγούμενες ημέρες. Περιορίζεται η αστάθεια...

Όσα πρέπει να ξέρετε για την επιστροφή ενοικίου – Οι «παγίδες» και τα κριτήρια

Τι λένε παράγοντες της αγοράς για το μέτρο της...

Δωρέαν εξετάσεις σε παχύσαρκους στο πλαίσιο του προγράμματος “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” τα Καρδιαγγειακά

Το ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Τη δυνατότητα...