Βαρόμετρο για τις επόμενες εθνικές εκλογές η Κρήτη – Οι εκλογικοί συσχετισμοί που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά
Οι τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης αναµένεται να αποτελέσουν βαρόµετρο για τις επόµενες εθνικές εκλογές, καθώς η συγκεκριµένη Περιφέρεια υπήρξε ένα από τα προπύργια του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κατά τις εκλογικές αναµετρήσεις της τελευταίας δεκαετίας.
Η παρουσία όµως του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φάνηκε να µετατοπίζει το πολιτικό σκηνικό, όπως είχε αποτυπωθεί στη δηµοσκόπηση που είχε διεξαγάγει η GPO τον περασµένο Ιανουάριο στην Κρήτη. Ως συνέχεια λοιπόν εκείνης της µέτρησης, η νέα έρευνα, χρησιµοποιώντας τον ίδιο κορµό ερωτήσεων, διερευνά και αυτήτη φορά την εικόνα του περιφερειάρχη Κρήτης, αλλά και τους εκλογικούς συσχετισµούς που διαµορφώνονται στην
κεντρική πολιτική σκηνή τη δεδοµένη χρονική στιγµή.
Στο σύνολο της διοικητικής περιφέρειας, το 63,8% των Κρητικών δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιηµένοι από το έργο του Σταύρου Αρναουτάκη, ποσοστό αυξηµένο κατά περίπου έξι ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε τη µέτρηση του Ιανουαρίου. Το έργο του περιφερειάρχη εξακολουθεί να συγκεντρώνει µεγαλύτερο βαθµό ικανοποίησης στους νοµούς Ηρακλείου (68,6%) και Ρεθύµνου (61,8%), ενώ οι θετικές απόψεις είναι πλειοψηφικές, µε χαµηλότερα ωστόσο ποσοστά στους νοµούς Χανίων, µε 52%, και Λασιθίου, µε 53,2%.
Οσον αφορά τους εκλογικούς συσχετισµούς των κοµµάτων, µετά τις σηµαντικές ανακατατάξεις που έχει επιφέρει η εκλογή Ανδρουλάκη η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται για τα πολιτικά κόµµατα, που και σε αυτή την έρευνα εµφανίζουν µε µικρές διαφοροποιήσεις δηµοσκοπικά ποσοστά αντίστοιχα µε αυτά του Ιανουαρίου.
Η πιο αµφίρροπη αναµέτρηση φαίνεται ότι θα είναι αυτή του Ν. Ηρακλείου, όπου τα τρία κόµµατα βρίσκονται πολύ κοντά, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να είναι στην πρώτη θέση, µε 24% -µακριά ωστόσο από τα εκλογικά ποσοστά του 2019-, τη Ν.∆. να ακολουθεί µε 23,7% και το ΠΑΣΟΚ να εδραιώνει τη θέση του στη συγκεκριµένη εκλογική περιφέρεια σε ποσοστά άνω του 20% και συγκεκριµένα µε 21,1%.
Στον Νοµό Χανίων, έχουµε µια µικρή αύξηση, της τάξης του 1,1%, για τη Ν.∆. (28,6%) σε σχέση µε τον Ιανουάριο, σταθερό τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22,6% και αύξηση κατά 2,6 ποσοστιαίες µονάδες για το ΠΑΣΟΚ, που ανεβαίνει από το 8,9% στο 11,5%, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό και σε αυτόν τον νοµό, ο οποίος φαίνεται να είναι ο πιο αδύναµος για το κόµµα του κ. Ανδρουλάκη.
Στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύµνου σηµειώνονται µικρέςαυξήσεις στα ποσοστά της Ν.∆. (29,1% από 28,3%) και του ΣΥΡΙΖΑ (23,5% από 22,2%), ενώ µικρή κάµψη εµφανίζει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, από 19,6% σε 18,3%.
Ιδια περίπου είναι η εικόνα και στον Ν. Λασιθίου, µε τα τρία κόµµατα να αυξάνουν τα ποσοστά τους και τη Ν.∆. να βρίσκεται στο 28,1%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,2% και το ΠΑΣΟΚ στο 20,7%. Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται πως το πολιτικό τοπίο στην Κρήτη το τελευταίο πεντάµηνο είναι µάλλον παγιωµένο και οι αυξοµειώσεις στα ποσοστά των κοµµάτων στις περισσότερες περιπτώσεις εµπίπτουν στα όρια του στατιστικού σφάλµατος.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εδραιώνει την παρουσία του τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά ένα µέρος των δυνάµεών του, καταγράφοντας ωστόσο προς το παρόν σηµαντική υποχώρηση σε σχέση µε τα ποσοστά των προηγούµενων βουλευτικών εκλογών. Ο πολιτικός ανταγωνισµός προµηνύεται ιδιαίτερα σκληρός, ειδικά µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα δύο κόµµατα προσδοκούν υψηλά ποσοστά από τις συγκεκριµένες εκλογικές περιφέρειες. Τον ανταγωνισµό µεταξύ των δύο κοµµάτων αναµένεται να προσπαθήσει να εκµεταλλευτεί η Ν.∆., η οποία θα επιδιώξει να κερδίσει κάποιον νοµό στη Μεγαλόνησο έπειτα από πάρα πολλά χρόνια.https://www.parapolitika.gr/