Ο Κρητικός που έχει όσο ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται, χωρίς να πληρώνει λογαριασμούς!

Ο Γιώργος Φαλατάκης δεν περιμένει τον επόμενο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος!
Δεν είναι πολλοί εκείνοι που κοιμούνται ήσυχοι, στις μέρες μας, περιμένοντας τον επόμενο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Γιώργος Φαλατάκης, πάντως δεν έχει τέτοιες έννοιες να τον βασανίζουν, καθώς απολαμβάνει τον ήλιο και τον άνεμο που καλύπτουν δωρεάν τις οικιακές του ανάγκες σε ρεύμα, χωρίς να ‘’ματώνει’’ η τσέπη του!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε προβλέψει την αλματώδη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, γι’ αυτό επέλεξε εναλλακτικούς τρόπους για να λύσει το πρόβλημα. Όμως, τα κίνητρα του δαιμόνιο ηλεκτρολόγου ήταν διαφορετικά όταν πριν από 24 χρόνια πήρε την απόφαση να διακόψει κάθε σχέση με τη ΔΕΗ και, φυσικά, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το Εθνικό Δίκτυο.

Ήταν ένα ακόμη βράδυ, που γύριζε κάθιδρος από τη δουλειά και ήθελε μόνο ένα μπάνιο για να ξεκουραστεί και ν’ απολαύσει την πανοραμική θέα από το σπίτι του στους Αθανάτους Ηρακλείου. Όμως, για άλλη μια φορά η διακοπή ρεύματος δεν επέτρεπε να έχει ζεστό νερό και φως με αποτέλεσμα να γλιστρήσει και να τραυματιστεί, κάνοντας κρύο ντουζ. Τότε, το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε. Αυτή η αγανάκτηση και οι γνώσεις που είχε, λόγω του επαγγέλματος του, τον πείσμωσαν να βρει άμεση λύση. Και τη βρήκε.

Θα έκανε το σπίτι του ενεργειακά αυτόνομο! Τολμηρό εγχείρημα για εκείνη την εποχή, καθώς το κόστος ήταν πολύ υψηλό για ένα σπίτι 150 τετραγωνικών μέτρων και τα ηλιακά πάνελ δυσεύρετα. «Να φανταστείτε ότι κάθε πάνελ των 50 watt έκανε 150.000 δραχμές, ούτε χρυσάφι ν’ αγόραζα» λέει ο Γιώργος Φαλατάκης αναλογιζόμενος την επένδυση στο μέλλον, που έκανε τότε.

Σταδιακά, απέκτησε και άλλα πάνελ καταφέρνοντας, σε ένα χρόνο, να καλύπτει τις ανάγκες για φωτισμό, ψυγείο και τηλεόραση. Διατήρησε για λίγο καιρό ακόμη τη σύνδεση με τη ΔΕΗ, λόγω του πλυντηρίου, και όταν δημιούργησε τις υποδομές για μεγαλύτερη αποθήκευση ενέργειας, κάλεσε το συνεργείο της ΔΕΗ για να … κόψει το ρεύμα!

«Δεν πληρώνουμε ρεύμα από το 1998 και έχουμε βρει την ησυχία μας!» αναφέρει και θυμάται ότι τότε είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στην απόφασή του, την οποία ωστόσο πολλοί θεωρούσαν επιπόλαιη λόγω, του υψηλού κόστους.

Η ικανοποίηση για τον ίδιο όμως ήταν τεράστια, όπως περιγράφει, καθώς σε περίπου 4 – 5 χρόνια κατάφερε να κάνει απόσβεση, χωρίς να στερηθεί, ούτε λεπτό, η τετραμελής οικογένειά του το απαιτούμενο ρεύμα και χωρίς να χρειαστεί να αντικαταστήσει τις ηλεκτρικές συσκευές.

«Τώρα το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά και με περίπου 3.500 ευρώ μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει, εντός δύο ημερών, όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό σε ένα σπίτι 150 τετραγωνικών μέτρων» υπογραμμίζει ο Γιώργος Φαλατάκης, αναφέροντας ότι έχει πλέον πολλούς πελάτες που μετατρέπουν τη μόνιμη ή εξοχική κατοικία τους, ακόμη και τον επαγγελματικό τους χώρο, σε ενεργειακά αυτόνομο κτίριο, ενώ οι δουλειές του έχουν επεκταθεί μέχρι και το Άγιο Όρος!

Στο σπίτι του διαθέτει τώρα ένα σύστημα, που συνδυάζει φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες και αποδίδει 25 κιλοβατώρες την ημέρα, υπεραρκετές, όπως λέει, για θέρμανση, μαγείρεμα, ψυγείο, πλυντήριο αλλά και …. φόρτιση για το ηλεκτροκίνητο μηχανάκι που απέκτησε πρόσφατα προκειμένου να απαλλαγεί και από το κόστος των καυσίμων.

«Με το ηλεκτροκίνητο μηχανάκι έχω σωθεί. Το φορτίσω κάθε δύο ημέρες και καλύπτω όλες μου τις ανάγκες μετακίνησης» τονίζει ο Γιώργος Φαλατάκης και μας αποκαλύπτει ότι διαθέτει και ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, το οποίο επίσης φορτίζει κάθε δεύτερη ημέρα και του επιτρέπει να κάνει μετακινήσεις 100 χιλιομέτρων κάθε φορά!

Τι γίνεται όμως, όταν έρχεται ένας βαρύς χειμώνας με περιορισμένη ηλιοφάνεια; «Τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ρεύμα ακόμη και με την αντηλιά, ενώ οι μπαταρίες, που χωράνε πλέον και σε ένα ντουλάπι, έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και αποθηκεύουν ρεύμα για περίπου 10 ημέρες» υποστηρίζει ο Γιώργος Φαλατάκης και συμπληρώνει οτι «χρειάζεται απλώς μια καλή διαχείριση του παραγόμενου ρεύματος, την οποία μαθαίνεις σταδιακά και έχεις ρεύμα όποτε το χρειαστείς με μηδενικό κόστος».https://iraklionews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.