Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, η ρίγανη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα της καθημερινότητάς μας, κυρίως για την ικανότητά της να νοστιμίζει τα φαγητά. Ωστόσο το αιθέριο έλαιό της που αποστάζεται από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού έχει πανίσχυρες ευεργετικές δυνάμεις, οι οποίες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη της.
#1 Εχει αντιβακτηριδιακή δράση
Σύμφωνα με μια μελέτη πολωνών επιστημόνων η ρίγανη αναδείχθηκε ως το πιο δραστικό ανάμεσα σε μία ομάδα αντιβακτηριδιακών αιθέριων ελαίων. Ωστόσο αν θέλουμε να την εφαρμόσουμε τοπικά πρέπει να την αραιώσουμε.
Για το Πόδι του Αθλητή: Ρίχνουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης και μία κουταλιά άλατα Epsom σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και κάνουμε ποδόλουτρο.
Εναλλακτικά: Διαλύουμε 2 ως 5 σταγόνες σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας και αλείφουμε την πάσχουσα περιοχή.
#2 Διαθέτει απολυμαντικές ιδιότητες
Φτιάχνουμε ένα οικολογικό καθαριστικό για τον πάγκο της κουζίνας και τον νεροχύτη διαλύοντας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης σε 2 κούπες λευκό ξίδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπουκάλι σπρέι το οποίο ψεκάζουμε στις επιφάνειες και σκουπίζουμε με ένα μαλακό πανάκι.
#3 Αποσυμφορεί τη ρινική κοιλότητα
Στον ειδικό καυστήρα που καίμε τα αιθέρια έλαια προσθέτουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης. Εκτός του ότι χαρίζει μία αίσθηση καθαριότητας στον χώρο απελευθερώνει και την αναπνοή μας.
#4 Εχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δυνάμεις
Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που διαβρώνει τους ιστούς και επιφέρει πρόωρη γήρανση.
#5 Εντομοαπωθητικό
Σε συνδυασμό με τη citronella και το γαρύφαλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απωθήσει τα ενοχλητικά κουνούπια.
Προσοχή: Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα ισχυρό αιθέριο έλαιο συχνά προκαλεί ευαισθησίες όταν χρησιμοποιείται καθαρό. Γι’ αυτό επιβάλλεται να το αραιώνουμε πάντα με ένα έλαιο βάσης πριν το χρησιμοποιήσουμε είτε τοπικά είτε για εσωτερική χρήση.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Σοφία Τριάντου, πιστοποιημένη βοτανολόγο και αρωματοθεραπεύτρια.vita.gr