Την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που θέσπισε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την επαναφορά του αναδιανεμητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, υπό δημόσιο έλεγχο, επανέλαβε η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ηράκλειο.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου βρέθηκε χθες την Κρήτη μαζί με τον πρώην γ.γ. του υπ. Εργασίας και υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για θέματα εργατικής πολιτικής Ανδρέα Νεφελούδη, προκειμένου να συμμετάσχουν, ως κεντρικοί ομιλητές, στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα «Εργασιακά δικαιώματα κατά την περίοδο της πανδημίας – ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης», στο χώρο του Εργατικού Κέντρο Ηρακλείου.
Με τις ομιλίες τους η κ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Νεφελούδης αποδόμησαν το σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων που θέσπισε τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Εργασίας, από τη νομιμοποίηση απλήρωτων υπερωριών, την περαιτέρω ελαστικοποίησης ακόμη και της μερικής απασχόλησης, την υπονόμευση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τα προσκόμματα στην πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων και τον δραστικό περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, μέχρι την κατάργηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης, με την εκχώρησή του σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα τζογάρουν εκ του ασφαλούς τα χρήματα των ασφαλισμένων, φορτώνοντάς τους παράλληλα το εξωφρενικό κόστος αυτής της μετάβασης, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ.
«Οι πολιτικές της ΝΔ για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση είναι κομμάτι μιας συνολικής στρατηγικής, ακραίας νεοφιλελεύθερης, παρωχημένης και αποτυχημένης, που θέλει να καταστήσει την Ελλάδα χώρα φθηνής εργασίας και συνεχών ιδιωτικοποιήσεων. Βασίζεται στους χαμηλούς μισθούς, αλλά αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο κοινωνικό και οικονομικό. Διότι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις χώρες της φτηνής εργασίας», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κ. Ξενογιαννακοπούλου και συμπλήρωσε: «Το μέλλον της χώρας θέλει κάτι εντελώς διαφορετικό, θέλει ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο, που να λαμβάνει υπόψη τις νέες τεχνολογίες, την κλιματική κρίση και να επενδύει στην ποιότητα και την καινοτομία, και πάνω από όλα χρειάζεται ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με στήριξη των μισθών.
Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθεί παράλληλα η ενεργός ζήτηση και η πραγματική οικονομία. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση που αντιμετωπίζει την εργασία και το κοινωνικό κράτος όχι με όρους φιλανθρωπίας, αλλά αντίθετα ως κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας και αναπτυξιακής δύναμης. Αυτή τη μάχη θέλουμε να δώσουμε και για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να ξεκινά από τους χώρους δουλειάς και από το εργατικό κίνημα. Για το λόγο αυτό θα συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες μέχρι την κατάργηση όλων αυτών των αντεργατικών διατάξεων που θεσπίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ».
Στην εκδήλωση τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά, καθώς επίσης από πολλούς εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ηρακλείου.
Στο σύνολό τους οι ομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη συστράτευσης με στόχο την κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων και την επαναφορά του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, προς όφελος των ασφαλισμένων και όχι των ιδιωτών.