Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη
Το ζήτημα της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και την αναγκαιότητα υποστήριξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και 43 ακόμα Βουλευτών.
«Την περίοδο 2015-2019 τέθηκαν οι βάσεις για την ουσιαστική υποστήριξη του πεδίου τη κοινωνικής οικονομίας τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και μέσα από την προσπάθεια να γίνουν τα πρώτα βήματα χρηματοδότησης του κλάδου, προσπάθεια, που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε, επειδή η Κυβέρνηση της Ν.Δ. εξ αρχής, ήταν εχθρική προς το εγχείρημα της χρηματοδότησης της συνεταιριστικής οικονομίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Γι’ αυτό κι εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και να υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο στήριξης και ανάπτυξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το Φθινόπωρο του 2019 ο τότε Υπουργός Εργασίας, σε απάντηση προηγούμενης ερώτηση, δεσμευόταν ότι στις αρχές του 2020 θα εξέδιδε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του πεδίου ο κ. Βρούτσης έθετε την επικαιροποίηση του μητρώου των κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Δυστυχώς, οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν και στη συνέχεια, με την ανάληψη τω καθηκόντων του νέου Υπουργού τον Οκτωβρίου του 2020, ο κ. Χατζηδάκης ακύρωσε το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΚΑΛΟ με το επιχείρημα της «έλλειψης ωριμότητας» το πεδίου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Εν τέλει, τα μόνα χρηματοδοτικά προγράμματα για ΚΑΛΟ που υλοποιήθηκαν κατά την τελευταία διετία ήταν από συγκεκριμένες περιφέρειες (π.χ. Ηπείρου, Κεντρικής Ελλάδος) χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.
Υπενθυμίζεται ότι στο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης η κοινωνική οικονομία ρητά περιλαμβάνεται στον Στόχο Πολιτικής 4. Στην νέα προγραμματική περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη η κοινωνική οικονομία να χρηματοδοτηθεί όχι μόνο έμμεσα, μέσα από την ενίσχυση επιμορφωτικών και υποστηρικτικών υποδομών, αλλά και μέσα από την άμεση ενίσχυση των συναφών επιχειρήσεων.