Κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ βρέθηκε χθες το απόγευμα κοντά στους σεισμόπληκτους των χωριών Γαλατά και Αρχοντικού, στο Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Πάνος Καραγιώργος, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.
Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι οι ζημιές στο χωριό Γαλατά είναι τρομακτικές, καθώς από τα 120 σπίτια του χωριού, μόνο 3 είναι «πράσινα», ενώ οι κάτοικοι μένουν σε σκηνές που έχουν διανεμηθεί. Επιπλέον ανέφεραν πως όταν ζήτησαν από το Δήμο και την Περιφέρεια να τους στείλουν οικίσκους, προκειμένου να μην ξεριζωθούν από το χωριό τους, πήραν ως απάντηση, ότι προϋπόθεση για την εγκατάσταση οικίσκων είναι η ύπαρξη κεντρικού συστήματος αποχέτευσης.
Οι πληγέντες τόνισαν μάλιστα στο κλιμάκιο του ΚΚΕ πως «εμείς φταίμε που δεν έχει έρθει η αποχέτευση τόσα χρόνια;», αναδεικνύοντας ξανά το γεγονός ότι όταν πρόκειται για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, το κράτος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή.
Είναι χαρακτηριστική και η στιχομυθία που είχε ο βουλευτής του Κόμματος με νέο κάτοικο του χωριού, ο οποίος του είπε ότι ενώ είχε ήδη πάρει την απόφαση να μείνει μόνιμα στο χωριό με την οικογένειά του, βλέποντας την παντελή έλλειψη στήριξης προς τους κατοίκους, αναθεωρεί την απόφασή του. Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι μόνο τα πεντάστερα ξενοδοχεία που χρειάζονται στήριξη, αλλά και οι εργαζόμενοι και οι αγρότες που είναι χρόνια τώρα εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους.
Στην συνέχεια το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφθηκε το χωριό Αρχοντικό, όπου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριού έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.
Όπως και στα υπόλοιπα χωριά, έτσι και σε αυτό, οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους. Παρόλα αυτά, από τους 15 οικίσκους που έχουν ζητήσει, προκειμένου να μην μείνουν στις σκηνές, σήμερα από την Περιφέρεια τους απάντησαν ότι δεν θα πάρουν κανέναν, με αιτιολογία και πάλι την έλλειψη αποχέτευσης. Όπως κατήγγειλαν οι πληγέντες χαρακτηριστικά «πάνε να κάνουν ένα χωριό φάντασμα».
Εντούτοις και στο Αρχοντικό, όπως και στα άλλα σεισμόπληκτα χωριά της περιοχής, καταγράφεται η αλληλεγγύη που δείχνουν κάτοικοι άλλων περιοχών, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στα σεισμόπληκτα χωριά, προσφέροντας έμπρακτη αλληλεγγύη και κάθε είδους βοήθεια στους σεισμοπαθείς, αναδεικνύοντας ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».