Ποια επιπλέον μέτρα θα παρθούν από την κυβέρνηση – Προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα – Πότε θα ανακοινωθούν οι νέες υπουργικές αποφάσεις – Οι εκκλήσεις για άμεσο εμβολιασμό καθηγητών και μαθητών
Σε αναβρασμό βρίσκεται ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, με στόχο την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου και τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν.
Τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και υψηλόβαθμοι παράγοντες διαμηνύουν ότι είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ότι λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία θα ανακοινωθούν οι νέες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα ορίζονται οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων, των φροντιστηρίων,των πανεπιστημίων και όλων των εκπαιδευτικών δομών.
Το σίγουρο είναι ότι στην κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένοι από την πορεία των εμβολιασμών σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές και για αυτό μελετά και εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί το Φθινόπωρο, τα οποία σύντομα θα ανακοινωθούν.
Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει από την πλευρά της το ζήτημα για το άνοιγμα των σχολείων και στη συνέχεια θα γίνει σύσκεψη αυτή την εβδομάδα ώστε θα ανακοινωθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα τι ακριβώς πρέπει να κάνει με τον τρόπο τον οποίο οι ειδικοί θα υποδείξουν.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να λειτουργήσουν τα σχολεία φέτος κανονικά με δια ζώσης μαθήματα και όχι όπως πέρυσι, όπου το μεγαλύτερο διάστημα τα σχολικά συγκροτήματα έμειναν κλειστά και οι μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα εξ αποστάσεως με ότι προβλήματα προκάλεσε αυτό στη μαθησιακή διαδικασία των παιδιών.
Το σχέδιο των 10 σημείων για την ομαλή λειτουργία των σχολείων
Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα η κυβέρνηση εστιάζει για την ώρα (καθώς υπολείπονται αρκετές μέρες έως το άνοιγμα των σχολείων) στα εξής 10 σημεία για την έναρξη της χρονιάς:
– Έχουν ήδη εξεταστεί και θα προσδιοριστούν εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση κρουσμάτων στα σχολεία ώστε να μην κλείνουν τάξεις ή ολόκληρο σχολείο όταν υπάρχουν κρούσματα όπως γινόταν την προηγούμενη σχολική χρονιά.
– Διαφοροποιημένα θα είναι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα εξειδικευτούν τις ημέρες, που θα είμαστε κοντά στο άνοιγμα των σχολείων.
– Προτροπή να εμβολιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από 12 έως 17 ετών.
– Σε όποιες περιοχές είναι εφικτό θα υπάρχουν μικρότερα τμήματα
– Οι δήμοι στις περιπτώσεις, που υπάρχει δυνατότητα θα προσφέρουν αίθουσες για να λειτουργήσουν επιπλέον σχολικά τμήματα
– Σχέδια για εμβολιαστικά κέντρα σε πανεπιστήμια και σχολεία.
– Οι καθηγητές που δε θα εμβολιασθούν τελικά, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εργαστηριακό έλεγχο 2 φορές την βδομάδα με δική τους ευθύνη και δική τους οικονομική επιβάρυνση.
– Όσοι καθηγητές αρνούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα και θα μπουν σε αναστολή εργασίας για το διάστημα που αρνούνται να συμμορφωθούν.
– Ήδη έγινε σημαντικός αριθμός μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού.
– Σχεδιασμός για τεράστιο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν τα πάγια κενά αλλά και οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αρνηθούν να εμβολιασθούν ή ασθενήσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς .
«Είμαστε σε ετοιμότητα, δε θα χαθεί ούτε μία ημέρα μαθήματος»
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κοπτσής δήλωσε ότι είναι όλα έτοιμα για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και συμπλήρωσε ότι προσεχώς αναμένονται και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Ο κ. Κοπτσής τόνισε πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, έχουν όχι μόνο plan Β αλλά και plan C, προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία ημέρα μαθήματος. Είμαστε σε ετοιμότητα, δε θα χαθεί ούτε μία ημέρα μαθήματος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.
Αναφερόμενος στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη ο γ.γ. είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν το ανώτερο επιτρεπτό όριο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε μια χρονιά. «Όπου είναι δυνατόν σπάμε τμήματα και διορίζουμε επιπλέον αναπληρωτές. Σε επικοινωνία με τους δήμους, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, τους αξιοποιούμε. Μέσω του προγράμματος Ανάκαμψης, έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία πολλών σχολικών μονάδων, οι οποίες όμως δε γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη, γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε αυστηρά μέτρα», δήλωσε.
Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία
Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας κυρία Ζέττα Μακρή υπογράμμισε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων θα είναι αυστηρά. Η υφυπουργός επέμεινε στο θέμα των εμβολισμών των εκπαιδευτικών τονίζοντας ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες και ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εργαστηριακό έλεγχο 2 φορές την βδομάδα με δική τους ευθύνη και δική τους οικονομική επιβάρυνση.