Θερμές ευχαριστίες διοργανωτών Περιφέρεια Κρήτης- Δήμος Σφακίων για την επιτυχία της επετειακής εκδήλωσης στη Παναγία τη Θυμιανή
Στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Θυμιανής στα Σφακιά από όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 στην Κρήτη, τελέστηκε την Κυριακή 6 Ιουνίου η εναρκτήρια εκδήλωση τιμής και μνήμης για την συμπλήρωση των 200ων ετών από την κήρυξη της επανάστασης, των 200ων χρόνων ελευθερίας και ανεξαρτησίας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Σφακίων.
Η δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκαν από την Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίο και τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.
Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Σφακίων κ. Μανούσο Χιωτάκη, την Πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα. Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Ιωάννη Κουράκη, τους βουλευτές Χανίων κ. Μανούσο Βολουδάκη, κ. Βασίλη Διγαλάκη, κ. Παύλο Πολάκη, καθώς επίσης και από τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών.
Το παρόν έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής Νίκος, οι Δήμαρχοι από όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, συλλογών, φορέων απ’ όλο το νησί καθώς και πλήθος κόσμου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννης, η Πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα. Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, ενώ την κεντρική ομιλία απηύθυνε η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κα. Μαρία Ευθυμίου.
Εν συνεχεία, παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από το μελοποιημένο έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Ν. Καζαντζάκη σε σύνθεση του κ. Δημήτρη Μαραμή, όπου τραγούδησαν η κα. Αγγελική Τουμπανάκη και ο κ. Αναστάσιος Αποστόλου, ενώ στο πιάνο βρισκόταν ο κ. Δημήτρης Μαραμής.
Σε κλίμα έντονης υπερηφάνειας και συγκίνησης ακούστηκε το ριζίτικο τραγούδι για την Παναγία τη Θυμιανή από την ομάδα ριζίτικου «Τ’ Ασφέντου», ενώ καθ’ όλη την διάρκεια η εκδήλωση πλαισιωνόταν από άνδρες και γυναίκες ενδεδυμένους με παραδοσιακές φορεσιές από τους συλλόγους «Τα Σφακιά» και «Το Ρόδον». Τα όπλα τα οποία ολοκλήρωναν την όλη εικόνα προέρχονταν από την προσωπική συλλογή του κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.
Σημαντικό γεγονός της ημέρας και ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο, αποτέλεσε το γεγονός ότι στο χώρο φιλοξενήθηκε το λάβαρο της Επανάστασης, που υψώθηκε για πρώτη φορά το 1821 στην Θυμιανή Παναγία και μεταφέρθηκε συνοδεία αντιπροσώπων της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ωστόσο και η δωρεά στον Ιερό Ναό της Θυμιανής Παναγίας, πιστού αντίγραφου της σημαίας της Επανάστασης του 1821, η οποία κατασκευάστηκε από τον καλλιτέχνη Αντώνη Μαρτσάκη και η οποία κατέφθασε πεζή συνοδεία ενόπλων βρακοφόρων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη, η οποία απέστειλε ως δώρο στον Ναό της Θυμιανής Παναγίας μια εικόνα της Παναγίας, ενώ μετέφερε την πρόθεσή της να επωμιστεί τα έξοδα επανέκδοσης του έργου του κ. Γρηγορίου Παπαδοπετράκη «Η ιστορία των Σφακίων», το οποίο και θα τυπωθεί σε χιλιάδες αντίτυπα προκειμένου να διανεμηθεί δωρεάν.
Το παρόν έδωσε με την εθελοντική του προσφορά ο «Ερυθρός Σταυρός», το κλιμάκιο του Π.Π.Ι. Σφακίων και πλήθος εθελοντών δημοτών.
Ο Δήμος Σφακίων και η Περιφέρεια Κρήτης απηύθυναν τις θερμότερες των ευχαριστιών τους σε όλους όσοι προαναφέρθηκαν τόσο για την συμβολή όσο και για την παρουσία τους στη διεξαγωγή και υλοποίηση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στους υπαλλήλους του Δήμου Σφακίων , της Αντιπεριφέρειας Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης για την συμμετοχή τους στην όλη διοργάνωση.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης
Σταύρος Αρναουτάκης Ο Δήμαρχος Σφακίων
Μανούσος Χιωτάκης
Τα σχόλια είναι κλειστά.