Κοροναϊός: Οι απαγορεύσεις που μένουν και οι παραβάσεις που κοστίζουν ακριβά στην ημι-lockdown εποχή
Μπορεί το lockdown να τελείωσε ουσιαστικά από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο οι επιστήμονες της χώρας μας ο κοροναϊός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας
Κοροναϊός: Οι απαγορεύσεις που μένουν και οι παραβάσεις που κοστίζουν ακριβά στην ημι-lockdown εποχή
Μπορεί το lockdown να τελείωσε ουσιαστικά από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο οι επιστήμονες της χώρας μας ο κοροναϊός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας.
Αυτό άλλωστε το αποδεικνύουν και τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, αφού μπορεί οι 2.188 μολύνσεις που ανακοίνωσε σήμερα η χώρα μας να είναι μακριά το «ψυχολογικό όριο» των 3.000, ωστόσο δείχνουν ότι ο φονικός ιός «κυκλοφορεί» ακόμα στους δρόμους της Ελλάδας.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως «η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν». Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά σε δέκα περιοχές οι οποίες τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ωστόσο από την άλλη πλευρά, με το καλοκαίρι να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, την κούραση των πολιτών να συσσωρεύεται και τους εμβολιασμούς να προσχωρούν η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της επιτροπής, αποφάσισε την άρση των περισσότερων από τα περιοριστικά μέτρα.
Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ από σήμερα, Παρασκευή, όσοι κυκλοφορούν δεν χρειάζεται να στέλνουν SMS στο 13033, ενώ επιτρέπονται και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Επιπλέον η είσοδος στα μαγαζιά γίνεται χωρίς ραντεβού και το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 00:30 και όχι από τις 23:00 που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Όλα τα παραπάνω δίνουν έναν «αέρα κανονικότητας» στη ζωή μας. Ωστόσο η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που απαγορεύεται να κάνουμε.
Τι απαγορεύεται ακόμα
Ένα από αυτά είναι οι συναθροίσεις στα σπίτια. Άλλωστε οι επιστήμονες το έχουν ξεκαθαρίσει: Ανοίγουμε σταδιακά ώστε ο κόσμος να μπορεί να βγει και να διασκεδάσει έξω, που ο κοροναϊός μεταδίδεται δυσκολότερα και να μην μαζεύεται σε κλειστούς χώρους.
Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του MEGA, δεν μπορεί κανείς να φέρει κόσμο στο σπίτι του, πλην της οικογένείας του.
Τα 9 άτομα (ή 12 σε εξωτερικό χώρο) ίσχυε μόνο το Πάσχα, τώρα έχουμε επιστρέψει στην καθημερινότητα, η οποία για το σπίτι είναι μόνο οικογένειες, δεν μπορούμε να καλέσουμε κόσμο στο σπίτι ακόμα.
Ακόμα μια… παράβαση που μπορεί να μας στοιχίσει 300 ευρώ είναι η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων στα οχήματα, όπου επιτρέπονται μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό.
Για ποιους λόγους μπορούμε να κυκλοφορούμε μετά τις 00:30
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μετά τις 00:30 μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μόνο για τρεις λόγους.
Αυτοί είναι:
Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,
μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και
ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.
Τα δικαιολογητικά ανά περίπτωση
Για την μετακίνηση της περ. (α) της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.
Για τις περ. (β) και (γ) της παρ. 1 η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β).
Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr.
Τα σχόλια είναι κλειστά.