Για ακόμα μια φορά η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ προσπαθεί να αποδώσει σε «τοπικά» αίτια την έλλειψη ενδιαφέροντος για τις θέσεις παθολόγων στο Ρέθυμνο!
Δηλαδή θέλει να μας πει ότι αν οι γιατροί συνέχιζαν να δουλεύουν «αθόρυβα» ή ακόμα καλύτερα αποκρύπτοντας την κατάσταση υποστελέχωσης του νοσοκομείου, θα «εξαπατούσαν» και αυτοί με τη σειρά τους κάποιους συναδέλφους για να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, όταν κάποιος αποφασίζει να πάρει μια μόνιμη θέση σε ένα νοσοκομείο, δεν ρωτάει ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας τους άλλους εργαζόμενους, πόσοι υπηρετούν, πόσες εφημερίες κάνουν, αν μπορουν να πάρουν τα ρεπό και την άδεια τους, αν υπάρχουν δυνατότητες εκπαίδευσης, τι γίνεται στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου. Δεν μιλάει με το διευθυντή της κλινικής, δεν ρωτάει άλλους γιατρούς που πέρασαν από το νοσοκομείο, δεν σταθμίζει τις αντικειμενικές συνθήκες και τις προοπτικές του. Αντιθετα, η έρευνα ενός νέου γιατρου για το νοσοκομείο που θα μείνει για το υπόλοιπο της ζωής του θα περιοριστεί στις φήμες και σε αυτά που γράφει ο τοπικός τύπος.
Ας πούμε ότι το να το πιστεύει αυτό ή να αναρωτιεται κάποιος πολίτης είναι αφέλεια. Και εμείς αργήσαμε να αντιληφθούμε την έκταση του προβλήματος σε πανελλήνιο επίπεδο. Το να προσπαθεί όμως το ανώτατο διοικητικό όργανο μιας ΥΠΕ να πείσει όλο τον κόσμο ότι αυτό ισχύει, τη στιγμή που ξέρει πολύ καλά τι γίνεται σε όλη την Κρήτη -αν όχι σε όλη την Ελλάδα -δεν είναι εύκολο να το χαρακτηρίσει κανείς με κόσμιο τροπο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, λογικά, αρνητικό κλίμα θα έχουν δημιουργήσει και οι γιατροί στην Ιεράπετρα, στον Άγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη και στα Χανια που, είτε δεν υπήρξε καθόλου ενδιαφέρον, είτε δεν καλύφθηκαν όλες οι θέσεις τους. Πως εξηγεί η 7η ΥΠΕ το γεγονός ότι στην τελευταία προκήρυξη για 13 θέσεις παθολόγων στις παθολογικές κλινικές της Κρήτης 7 θέσεις θα μείνουν άγονες και 4 θα καλυφθουν με ήδη υπηρετούντες; Νέοι παθολόγοι στις παθολογικές της Κρήτης θα έρθουν μόνο 2.
Πιο αναλυτικά, από τις 4 θέσεις στον Άγιο Νικόλαο καλύφθηκε μια θέση από γιατρό που υπηρετούσε ήδη (αναβάθμιση), στο Ρέθυμνο από τις 2 θέσεις καλύφθηκε η μία από γιατρό που υπηρετεί ήδη, στην Ιεραπετρα και τη Νεάπολη δεν θα πάει κανείς, ενώ στα Χανια από τις 3 θέσεις θα καλυφθούν οι 2 (η μία από αυτές με αναβάθμιση γιατρού ήδη υπηρετούντος στο νοσοκομείο). Μάλλον ο αντίκτυπος της φασαρίας του Ρεθύμνου «πήρε μπάλα» όλη την Κρήτη!
Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα; Στο νοσοκομείο Πύργου, σε αυτή την προκήρυξη οι 3 από τους 4 εναπομείναντες παθολόγοι φύγανε για το νοσοκομείο της Πατρας. Στο νοσοκομείο Κατερίνης από τις 11 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 4 και οι προκηρύξεις του βγήκαν άγονες. Στο Κιλκίς από τις 7 θέσεις παθολογων είναι καλυμμένες οι 4 και με τη νέα προκήρυξη θα μείνουν 3, γιατί όχι μόνο δεν θα έρθει κανείς, αλλά θα παραιτηθεί και ο 4ος για να πάει σε μεγαλύτερο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο της Κω δεν προκήρυξαν θέσεις παθολόγου, εφόσον εδώ και 3 χρόνια είναι καλυμμένες οι 2 από τις 4 θέσεις και ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα έρθει κανείς (γιατί να μπαίνουν στον κόπο;). Στη Δράμα δεν υπηρετούν ούτε οι μισοί παθολόγοι από αυτούς που πρέπει. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλα τα νομαρχιακά και μικρά νοσοκομεία. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Στη βόρειο Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα από άποψη υποστελέχωσης. Στα νησία; Τα ίδια και χειρότερα.
Για να είναι όμως κάποιος δίκαιος πρέπει να πει ότι σε διαχειριστικό επίπεδο γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τη διοίκηση, τόσο του νοσοκομείου όσο και από την ΥΠΕ. Γι αυτό το λόγο οι διοικήσεις «θυμώνουν» και θεωρούν ότι η στάση των γιατρών σημαινει ότι ακυρώνουν και δεν αναγνωρίζουν αυτές τις προσπάθειες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι διαχειριστικό, για αυτό δεν λύνεται με αυτό τον τροπο. Όσες μετακινησεις και να γίνουν, ο αριθμός των γιατρών δεν αλλάζει. Όσες προκηρύξεις και να γίνουν, αν δεν δοθούν σοβαρά κίνητρα, οι θέσεις θα βγαίνουν άγονες και δεν θα μπορούν να αντισταθμίσουν τις παραιτήσεις των γιατρών.
Άρα, η έντιμη στάση μιας διοίκησης που θέλει πραγματικά να φτιάξει τα πράγματα, είναι να σταθεί με τη μεριά των εργαζομένων και να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση την κυβέρνηση. Όχι να κάνει το άσπρο μαύρο, να τους διαψεύδει, να τους κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς για την υποστελέχωση και να παρουσιάζει στον κόσμο μια εξωραϊσμένη και απατηλή εικόνα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη όλων. Το πρόβλημα είναι πανελλήνιο. Είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων και απαιτεί κυβερνητικές αποφάσεις και δημιουργία ισχυρών κινήτρων, αν όντως η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και όχι να λέει μόνο ότι το στηρίζει.
Κίνηση για τη Δημόσια Υγεία
—Το κίνημα για τη δημόσια υγεία είναι μια ομάδα πολιτών -υγειονομικών και μη-η οποία αγωνίζεται για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Αυτή τη στιγμή αριθμεί γύρω στα 100 μέλη. Τα ονόματα των συμμετεχόντων είναι στη διάθεση όλων. Υπάρχει η αντίστοιχη ομάδα στο fb.