Η εστίαση προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου

Ημερομηνία:

Ασφυκτικά πιέζει την κυβέρνηση ο “στραγγαλισμός” που υφίσταται η εστίαση με το σύνολο του κλάδου να παρακολουθεί την πανδημία δίχως να βλέπει φως στο τούνελ όπου οι επαγγελματίες έχουν ανοίξει μέτωπο παραπόνων παρά το νέο οικονομικό πακέτο στήριξης.

Η έλλειψη χρονικού ορίζοντα για το τέλος της υγειονομικής κρίσης τρομάζει τις επιχειρήσεις και φυσικά τους εργαζομένους, ειδικότερα των τομέων εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού, μεταφορών και άλλων κλάδων που επηρεάζονται άμεσα τις εξελίξεις της πανδημίας. Η συρρίκνωση του τζίρου, μετά από τόσους μήνες κλεισίματος, δημιουργεί ανησυχία με το delivery να μην μπορεί από μόνο του να δώσει τις απαραίτητες ανάσες. Την ίδια ώρα, παρά τα μικρά διαλείμματα ανοίγματος στο λιανεμπόριο η επιβολή αυστηρότερων μέτρων και οι συχνές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι διαρκής για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο και φυσικά για το πότε τα υγειονομικά δεδομένα θα βελτιωθούν.

Από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως για όσο διαρκεί η πανδημία, η οικονομική στήριξη θα συνεχιστεί, με τρόπο στοχευμένο όμως αφού είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η περιπέτεια, ενόψει και του τρίτου κύματος Από τον επαγγελματικό κόσμο υπάρχει προφανώς ανησυχία για τη διάρκεια της έξαρσης και για το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, ενώ έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό η πολυφωνία, που πολλές φορές παρατηρείται στις δημόσιες τοποθετήσεις, προκαλώντας σύγχυση και αβεβαιότητα.

Η εστίαση κινείται σε κινούμενο έδαφος και ο κλάδος εκπέμπει πολλαπλά καμπανάκια μετά από τέσσερις μήνες “λουκέτου” λόγω του δεύτερου lockdown, ενώ για το 2020 ουσιαστικά ήταν ανοιχτός κυρίως το καλοκαίρι. Με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ το 95% επιχειρήσεων κατέγραψε μεσοσταθμική μείωση του τζίρου της τάξεως του 53,3% το 2020 ενώ το 75% των επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε αναστολές συμβάσεων περίπου 200.000 εργαζομένων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με απώλειες της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ έκλεισε το γ’ τρίμηνο πέρυσι για τις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 ανήλθε σε 56.080.717 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 53,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, οπότε είχε ανέλθει σε 120.232.839 ευρώ.

Κινητοποιήσεις
Στο ήδη δύσκολο κλίμα για τους επαγγελματίες δημόσιες, κάποιες τοποθετήσεις έρχονται να ρίξουν λάδι στη φωτά και οι επιχειρηματίες οργανώνουν την Τετάρτη κινητοποίηση για να «παραδώσουν» τα κλειδιά των επιχειρήσεων εστίασης, μετά από σχετικό κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), καθώς, όπως λένε, δεν διαθέτει πια «άλλες αντοχές». Οι επαγγελματίες, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για καταστροφικό μπρος – πίσω, με διαδοχικό κλείσιμο και άνοιγμα, ενώ προειδοποιούν πως πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να προειδοποιεί ότι 1 στις 4 επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο, ενώ το 70% δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πάγιες υποχρεώσεις του. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με ανάρτησή του, δηλώνει ότι «στηρίζει σθεναρά τον αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δέχονται τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν από λουκέτα».

Μετά την επιβολή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων το μηνιαίο κόστος για το σύνολο της οικονομίας να υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ και το συνολικό κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε το 2020 στα 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν υπολογιστεί τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ. Εντός του 2020 δόθηκαν στις επιχειρήσεις 5,5 δισ. ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός θα ανέλθει στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ τα 3 δισ. ευρώ θα είναι τους πρώτους μήνες του έτους.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για το επόμενο διάστημα ενώ από την κυβέρνηση τονίζεται πως δαπανήθηκαν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια για την εστίαση. Τα μέτρα είναι:

1) Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.

2) Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.

3) Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και τον Δεκέμβριο.

4) Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ξενοδοχεία: Πρωτιά της Ελλάδας στις αξιολογήσεις στη...

Τι αποκαλύπτει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τα ξενοδοχεία -...

Alter Ego Media: Κατά 11,9 φορές υπερκαλύφθηκε...

Σύμφωνα με την Alter Ego Media, η συνολική ζήτηση...

Ξενοδοχεία: Πρωτιά της Ελλάδας στις αξιολογήσεις στη...

Τι αποκαλύπτει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τα ξενοδοχεία -...

Alter Ego Media: Κατά 11,9 φορές υπερκαλύφθηκε...

Σύμφωνα με την Alter Ego Media, η συνολική ζήτηση...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Pilates: Η άσκηση που «σβήνει» τον πόνο

Ανεξάρτητα με το ποια άσκηση προτιμάμε και μας ταιριάζει...

Τι άλλαξε με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Οι κλάδοι που παρουσίασαν αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες

Σημαντική αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες σημειώνει η Ψηφιακή Κάρτα...