Τα προβλήματα σχετικά με την επάρκεια και την ασφάλεια της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του ΠΑΓΝΗ έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.
Κατήγγειλε πως εδώ και ενάμιση μήνα, με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου, καρδιοπαθείς ασθενείς της συγκεκριμένης Μονάδας συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με ασθενείς της ΜΕΘ non-COVID που χρήζουν εντατικής θεραπείας, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας με επαρκές μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό. Το γεγονός αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους γιατί αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων ανάμεσα στους ασθενείς.
Όπως είπε, η απόφαση ελήφθη μετά την εκρηκτική αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων τον Νοέμβρη, οπότε και δεσμεύτηκε όλη η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για περιστατικά COVID και μετατράπηκαν 4-5 κλίνες της ΜΕΠΚ σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID.
Εκτός από το θέμα της ασφάλειας, υπάρχει και πρόβλημα επάρκειας των κλινών της ΜΕΠΚ, η οποία δέχεται διακομιδές ασθενών με σοβαρές καρδιακές παθήσεις από όλη την Κρήτη, τις Νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με πληρότητα πάνω από το 75%. Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια και τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό κι επισήμανε ότι σε αρκετές βάρδιες οι βοηθοί νοσηλευτών και θαλάμου βρίσκονται να περιθάλπουν παράλληλα καρδιολογικούς και ασθενείς της ΜΕΘ non covid. Επομένως η μετατροπή της ΜΕΠ σε ΜΕΘ εκτός από το θέμα της ασφάλειας υποβαθμίζει τη λειτουργία της και αφαιρεί πολύτιμα κρεβάτια από τους καρδιοπαθείς. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες κλινικές του νοσοκομείου, επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης.
Στην απάντησή του ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ισχυρίστηκε ότι η λύση είναι προσωρινή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία. Ήταν ένας αναγκαίος μετασχηματισμός προσωρινής λειτουργίας, ενώ επικαλέστηκε ανάλογη πρακτική και στα συστήματα Υγείας σε άλλες χώρες προκειμένου να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται σε κλίνες, προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, προς όφελος της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Ομολογώντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας ως όφειλε, επικαλέστηκε τη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο, σε χώρους μάλιστα, που αποσπώνται από άλλες κλινικές.
Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων, που επικαλέστηκε ο υπουργός, δεν τον αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία μάλιστα θεωρεί πως οι δικαιολογημένες αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχουν βάση, ενώ προχωρά σε μπούλινγκ σε βάρος των εργαζομένων που τολμούν να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ο κομμουνιστής βουλευτής, για τη συνύπαρξη μη συμβατών ιατρικών περιστατικών, επισήμανε ότι οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών είναι επισφαλείς, ενώ οι αποφάσεις της διοίκησης του νοσοκομείου έχουν την «κυβερνητική βούλα» στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας.
Η πρακτική των μεσοβέζικων λύσεων, των μπαλωμάτων, με το κλείσιμο κλινικών και τη μεταφορά του προσωπικού, αποδεικνύουν την αποτυχία των σχεδιασμών της κυβέρνησης και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ότι θωρακίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέλος, επανέλαβε το αίτημα για άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του λαού από το σύστημα Υγείας.