Κοροναϊός : Με το βλέμμα στις μεταλλάξεις τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της χώρας – Τι θα ακολουθήσει

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο νέου lockdown στην περίπτωση που εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, που έχει βρεθεί και στη χώρα μας, υπάρξει αύξηση κρουσμάτων
Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι μεταλλάξεις του κοροναϊού καθώς προσθέτουν νέα στοιχεία στην πορεία της πανδημίας.

Το μεγάλο στοίχημα τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης είναι να μπει φρένο στα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού με νέο σχεδιασμό και επαύξηση του βαθμού εγρήγορσης σε όλα τα επίπεδα.

Η μετάλλαξη του κοροναϊού έχει ανησυχήσει και τις ελληνικές αρχές καθώς μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού ενώ ορισμένα ακόμη είναι υπό διερεύνηση.

«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει», τόνισε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέου lockdown στην περίπτωση που εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, που έχει βρεθεί και στη χώρα μας, υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.

«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος» ανέφερε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Γαργαλιάνος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, επεσήμανε πως αυτό που χρειάζεται είναι να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων.

«Οχυρώνεται» η Ελλάδα
Ένα πανελλαδικό δίκτυο αυστηρής επιτήρησης σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού δημιουργείται στη χώρα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία γύρω από αυτά τα κρούσματα στη χώρα μας και τον κόσμο.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει «περιχαρακωθεί».

«Έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό.

Ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στην ΕΡΤ επί του ιδίου θέματος, επεσήμανε την Παρασκευή πως «φτιάξαμε πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για να ανιχνεύσουμε εγκαίρως και να ταυτοποιήσουμε περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη και θα πάρουμε αποφάσεις με βάση τα στοιχεία».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε την ανάγκη επαγρύπνησης, καθώς δεν απέκλεισε την πιθανότητα και τρίτου lockdown.

«Δεν θα είχε λογική αν δεν εκμεταλλευόμασταν τη χρονική στιγμή, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα άνοιγμα. Είναι αδύνατον να μείνουμε κλεισμένοι μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open.

Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια
Μετά από ένα διάστημα δυόμιση μηνών θα συνεχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς την επόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 μαθητές και μαθήτριες θα επιστρέψουν στα θρανία τους σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα λύκεια στις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές, τις περιοχές δηλαδή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Στις περιοχές αυτές, θα συνεχίσουν δια ζώσης τα μαθήματα μόνο τα γυμνάσια, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν με τηλε-εκπαίδευση.

Το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα «φέρει» μαζί του και μέτρα πρόληψης, όπως είναι αναμενόμενο.

Αυτά θα είναι τα εξής:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

– Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών

– Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

– Χρήση αντισηπτικών

– Σχολαστικοί καθαρισμοί

– Τακτικοί αερισμοί των χώρων

– Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

– Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

– Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Τι έρχεται από Δευτέρα
Από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα ανεβάσουν ρολά και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ενώ θα επιτρέπονται πλέον δύο επιβάτες στα ταξί, πλέον του οδηγού.

Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Οι επόμενοι περιορισμοί που θα μπουν στο τραπέζι πάντως είναι οι εξής: απαγόρευση κυνηγιού και ψαρέματος, απαγόρευση αθλητικών δραστηριοτήτων, απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και ακόμα πιο μακριά τα γυμναστήρια, η εστίαση, οι μετακινήσεις με SMS και οι μάσκες παντού.

Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη Παρασκευή η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει για το κυνήγι, το ψάρεμα, καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Η νέα ΝΟΤΑΜ
Σε ισχύ έως και τα μεσάνυχτα της 8ης Φεβρουαρίου θα είναι η νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε την Παρασκευή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Προβλέπει την την παράταση των υφιστάμενων μέτρων, που προβλέπουν περιορισμούς στις μετακινήσεις για πτήσεις εξωτερικού, αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξη τους και επταήμερη καραντίνα.

Εξαίρεση αποτελούν οι ρυθμίσεις για το Ισραήλ, καθώς οι αφίξεις θα γίνονται χωρίς το εβδομαδιαίο όριο 10.000 ταξιδιωτών που προέβλεπε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.