Η Δημόσια Παιδεία – η οποία βάλλεται ανελέητα τα τελευταία χρόνια – βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της κυβέρνησης όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες εξελίξεις, τόσο στην Γενική (Επαγγελματική) Εκπαίδευση, όσο και την Τριτοβάθμια.
Βασική τους επιδίωξη είναι η διάλυση του δημοσίου σχολείου & Πανεπιστημίου(ή ότι έχει απομείνει από αυτό) και η ακύρωση των κατακτήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος.
Αυτό προκύπτει κατ’ αρχήν από τον προϋπολογισμό του Κράτους για την παιδεία (40.000 εκπαιδευτικοί αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ίδιας κλίμακας ανεπάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η χρηματοδότηση των σχολείων και των σχολών είναι υποτυπώδης, ενώ σύλλογοι γονέων, προγράμματα ΕΣΠΑ και ¨ιδιωτικοί χορηγοί¨ πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα ).
Σε αυτή την κατεύθυνση υποβάθμισης και μετασχηματισμού της δημόσιας εκπαίδευσης έρχονται και οι «νυχτερινές» ρυθμίσεις για τα Κολλέγια, των οποίων τα πτυχία εξισώνονται με αυτά των Πανεπιστημίων, με ορθάνοιχτο το δρόμο για την εγγραφή των αποφοίτων τους στους Επιστημονικούς μας Συλλόγους και Επιμελητήρια, δίνοντάς τους απλόχερα Άδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ενώ δεν χρηματοδοτείται επαρκώς η αναβάθμιση των σπουδών και η έρευνα και διαγράφονται φοιτητές βάζοντας όριο στα χρόνια φοίτησης, χρηματοδοτείται η δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Με τις σχολές κλειστές και την κοινωνία σε «καραντίνα», περιορίζοντας το δικαίωμα στην απεργία και την διαδήλωση και λίγο μετά την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, σε μια πρωτοφανή σύμπραξη των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη τύπου το νέο ειδικό αστυνομικό σώμα στα πανεπιστήμια με τουλάχιστον 1000 προσλήψεις Ειδικών Φρουρών για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων!!! Το νέο σώμα που θα ονομάζεται ΟΠΠΙ, θα στελεχώνεται από κατωτέρους αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς και παρά τις έντονες αντιδράσεις των πρυτάνεων, θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία.
Τα Πανεπιστήμια, εκτός από την γνώση που προσφέρουν, θα πρέπει να διαμορφώνουν και ανθρώπους με κοινωνική και πολιτική συνείδηση. Να είναι χώροι ανοικτοί σε νέες ιδέες που αμφισβητούν, που προάγουν την κοινωνική εξέλιξη, που υπερασπίζονται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που δημιουργούν ελευθερα πολιτικά υποκείμενα.
Η αστυνομία στα πανεπιστήμια προφανώς δεν είναι για ποινικά αδικήματα. Στόχος είναι η καλλιέργεια του αισθήματος του φόβου και η καταστολή κάθε έκφρασης λόγου αμφισβήτησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, κάθε αντιφασιστικής έκφρασης αλλά και του μαχητικού εκπαιδευτικού κινήματος, το οποίο αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς σε καθε έκφανση κοινωνικών αγώνων.
Είναι προφανές ότι:
Οποιαδήποτε μορφή πανεπιστημιακής αστυνομίας που αναφέρεται σε εξωπανεπιστημιακούς φορείς συγκρούεται με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.
Η ασφάλεια των πανεπιστημίων μπορεί να διασφαλιστεί με βελτίωση των υποδομών (φωτισμός, περιφράξεις, φύλαξη) αλλά και προσωπικό φύλαξης που να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές.
Διεκδικούμε:
Αύξηση της χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια για την ποιότητα της διδασκαλίας και την ενίσχυση του ερευνητικού έργου.
Μόνιμες προσλήψεις σε νευραλγικούς τομείς του δημοσίου που έχουν τεράστιες ανάγκες (παιδεία, υγεία, υποδομές).
Να αποσυρθούν όλοι οι νόμοι που αφορούν την Παιδεία και θεσπίστηκαν το διάστημα της καραντίνας με αυταρχισμό και χωρίς καμία συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τα σχόλια είναι κλειστά.