Η ανακατασκευή του ιστορικού, για τον αθλητισμό όχι μόνο του Πειραιά, αλλά όλης της χώρας, κλειστού γυμναστηρίου «Πέτρος Καπαγέρωφ» (γνωστό και ως «Παπαστράτειο») μπήκε στην τελική ευθεία.
Έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του, προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε γι’ αυτή την ευχάριστη εξέλιξη:
«Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Αττικής και τον φίλο Γιώργο Πατούλη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε άριστα, για τη δημοπράτηση αυτού του έργου πνοής, που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει δρομολογηθεί και να έχει τελειώσει. Όπως έχω ξαναπεί, εμείς δεν λέμε μόνο, αλλά κάνουμε. Και με τις πράξεις μας αποδεικνύουμε καθημερινά το μέλημά μας για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού. Μπράβο και στη διοίκηση, αλλά και τους εργαζομένους στον Άγιο Κοσμά που εργάζονται συνεχώς για την αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων και την εξυπηρέτηση αθλητών και αθλουμένων».
Για το έργο έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των Υφυπουργείου Αθλητισμού – Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγ. Κοσμά και Περιφέρειας Αττικής το 2019. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά συνεργάστηκαν προκειμένου να εκδοθούν οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και να εκπονηθούν οι απαραίτητες Μελέτες.
«Οι Πειραιώτες, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με την αθλητισμό, γνωρίζουν την ιστορία του “Παπαστράτειου”, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη του αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ στον Πειραιά. Βούλησή μας είναι σημαντικοί αθλητικοί χώροι όπως ο συγκεκριμένος, να αποτελέσουν πόλο έλξης των νέων παιδιών. Με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του έργου οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα άθλησης και ψυχαγωγίας σε ένα λειτουργικό και σύγχρονο γυμναστήριο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Η ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου, με χρονικό ορίζοντα τριετίας, αφορά, μεταξύ άλλων, σε:
• Προσθήκη κερκίδων, κατ’ επέκταση των παλαιών
• Αποδυτήρια, ιατρείο, χώρο ελέγχου αντι-ντόπινγκ
• Δημιουργία προθερμαντηρίου, αίθουσα συνεντεύξεων, γραφεία διοίκησης,
• Κατασκευή ανελκυστήρα και ραμπών προσβασιμότητας ΑμεΑ
• Εγκατάσταση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης
• Διαμόρφωση νέων εσόδων – εξόδων και περιβάλλοντος χώρου
• Κτίριο υποσταθμού ΔΕΗ
Υπενθυμίζεται ότι το κλειστό γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1966 και διέθετε άδεια λειτουργίας ως και το 2007, οπότε κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας.