Η μεγάλη εκδήλωση του Ολυμπιακού για το 45ο είναι πολλά παραπάνω από… ποδόσφαιρο
Και όταν το βράδυ κοιτάξεις τον ουρανό από το Πασαλιμάνι: Δεν θα είναι μόνο τα χρώματα από τα βεγγαλικά, παράξενες πινελιές στο σκοτάδι για να επιβεβαιώνουν τη γιορτή.
Θα είναι η Μελίνα, και ο Μίκης. Θα είναι ο Μάνος. Θα είναι ο «Ζορμπάς» και «τα παιδιά του Πειραιά». Θα είναι η Ελλάδα, των ιδεών.
Η Ελλάδα της έμπνευσης και του πολιτισμού.
Θα είναι ο Ολυμπιακός που άναψε «τα φώτα της ελπίδας» αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά εκείνη την μοναδική ικανότητα να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις ανησυχίες της ίδιας της κοινωνίας.
Όχι, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε προκαταβολικά. Οι Ερυθρόλευκοι δεν διοργανώνουν απόψε κάποια ποδοσφαιρική φιέστα για την κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος της ιστορίας τους. Δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με τη διοργάνωση ενός άρτιου ψυχαγωγικού event, πλάι στα απόνερα της πανδημίας.
Βάζουν στη σειρά ορόσημα και αξίες όπως είναι σμιλεμένες στο χέρι του Βαγγέλη Μαρινάκη: «ονειρευόμαστε», «αγαπάμε», «δημιουργούμε», «παλεύουμε», «επιβιώνουμε», «νικάμε».
Και οραματίζονται μια νύχτα που το μήνυμα τους, θα ταξιδέψει σε θάλασσες μεγαλύτερες από το ποδόσφαιρο.
Μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας, με αποστολέα την τέχνη και τον πολιτισμό στην αιωνιότητα του ολυμπιακού πνεύματος. Για εκείνους που ξεπερνούν τα εμπόδια. Για εκείνους που με τη θέληση τους «γκρεμίζουν τα τείχη». Όπως τα γκρέμιζαν οι αρχαίοι Έλληνες για να υποδεχθούν τους νικητές.
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται ο καθένας; Η αντίστροφη μέτρηση ήδη ξεκίνησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Για τον τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει απόψε να μετατρέψει αυτόν τον… ποδοσφαιρικό πανηγυρισμό σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός το βράδυ της Κυριακής, στον Πειραιά.
Το πως θα καταφέρει να δώσει ψυχή στο άδειο Καραϊσκάκης την ώρα της απονομής του τίτλου, έπειτα από την αναμέτρηση με την ΑΕΚ (20:00).
Και βεβαίως πως θα κορυφώσει τον εορτασμό μες την καρδιά του Πειραιά με την βοήθεια καλλιτεχνών διεθνούς βεληνεκούς από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αγγλία (Αστέρης Κούτουλας, Ross Ashton, Oliver Schulze, Daniel Brunne κ.α.). Με τη δύναμη της εικόνας. Αλλά και της θέλησης. Η απόπειρα του, δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό και μόνο ίσως λέει τα πάντα.
Το πρόγραμμα δεν είναι ακόμη γνωστό. Το τι ακριβώς θα γίνει στο Καραϊσκάκη, και τι θα ακολουθήσει στον Πειραιά. Το ρεπορτάζ όμως λέει ότι εκεί στο Πασαλιμάνι αργά το βράδυ θα είναι και οι Ερυθρόλευκοι!
«Λόγω της πανδημίας έπρεπε να βρούμε μία λύση. Θα ήθελα πολύ να μιλήσω για την εξαιρετική χρονιά που είχαμε, για τις μεγάλες νίκες μας, για τα νικηφόρα σερί μας και φυσικά για το γεγονός ότι έχουμε την ευκαιρία να προσθέσουμε στην ιστορία του Ολυμπιακού ακόμα έναν τίτλο. Θέλω να προσθέσω σε αυτό το σημείο τις πρωτοβουλίες του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, γιατί βρισκόταν πάντα ‘παρών’, όπου υπήρχε ανάγκη. Το θέαμα που θα παρακολουθήσετε θα είναι μοναδικό, θα είναι σπουδαίο, θα είναι γεμάτο με τέχνη και συναισθήματα. Γιατί το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με συναισθήματα. Μείνετε λοιπόν ασφαλείς» προέτρεψε ο Κριστιάν Καρεμπέ μεσοβδόμαδα.
Πολυθέαμα
«Ευχαριστώ πολύ τον Ολυμπιακό και τον Κριστιάν που με κάλεσαν να βοηθήσω στον εορτασμό. Είμαι Έλληνας του εξωτερικού, ζω στο Βερολίνο και ασχολούμαι με το πολυθέαμα. Με κάλεσαν από τον Ολυμπιακό να βρούμε μια λύση για το πως θα γιορτάσουμε την κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος Θα φέρουμε τους φίλους του Ολυμπιακού που θα είναι έξω από το γήπεδο μέσα σε αυτό, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να μπουν μέσα! Για να μπορέσουν έτσι να γιορτάσουν μαζί με τους παίκτες την ώρα της απονομής. Αυτό θα είναι το συναισθηματικό αποκορύφωμα της γιορτής που ετοιμάζουμε. Νωρίτερα θα υπάρχει ένα πολυθέαμα που θα απαρτίζεται από προβολές. Θα έχουμε μια παιδική χορωδία και τον Αντώνη Δημητριάδη που έγραψε τη μουσική. Η μουσική παίζει πάντα πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτά τα πολυθεάματα. Είναι η «μητέρα» του εγχειρήματος. Θα συνδυάζει διεθνή κομμάτια μαζί με μια σύνθεση του Μάριου Ιωάννου Ηλία, μια φανταστική σύνθεση. Πάνω εκεί θα δομηθεί όλο το πολυθέαμα που θα φέρουμε στις κερκίδες του γηπέδου τον κόσμο τη στιγμή της απονομής, προκειμένου να γιορτάσει μαζί με τους παίκτες και την ομάδα. Αυτά θα γίνουν μέσα στο Καραϊσκάκη» εξήγησε ο Αστέρης Κούτουλας. Καλλιτέχνης με διεθνή καριέρα, που δραστηριοποιείται και στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικής.
Τα παιδιά του Πειραιά
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, από τον Ολυμπιακό στον κόσμο, από τον Πειραιά στον κόσμο, από τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά στην Ελλάδα. Θέλουμε να κάνουμε ένα πολυθέαμα στο Πασαλιμάνι, που θα είναι κι αυτό τηλεοπτικό. Θα συνδέει μουσική με εικόνες φτιαγμένες από αρχιτεκτονικά λέιζερ και πάρα πολλά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Θέλουμε το Πασαλιμάνι να γίνει κόκκινο και γαλάζιο. Μαζί με τη μουσική των δύο εμβληματικών συνθετών, Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, από δύο εμβληματικές ταινίες, τα «Παιδιά του Πειραιά» και τον «Ζορμπά». Η μουσική έχει ρεμιξαριστεί εξαιρετικά από τους Αντώνη Δημητριάδη και Αλέξανδρο Καρόζα και θα μας δώσει τη βάση για καταπληκτικές εικόνες που θα μεταδοθούν σε όλο τον κόσμο. Τα «Παιδιά του Πειραιά» άλλωστε γυρίστηκαν και στον ρολόι του Πειραιά και έτσι μπορούμε να θυμηθούμε και τα 100 χρόνια της Μελίνα Μερκούρη. Είμαι παιδί της Ανατολικής Γερμανίας και χάρηκα πολύ όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Εδώ κάνουμε συμβολικά κάτι αντίστοιχο. Με τα μέσα της Τέχνης και της Τεχνολογίας, γκρεμίζουμε το τείχος της παδνημίας και φέρνουμε τον κόσμο μαζί με τους παίκτες μέσα στο γήπεδο» πρόσθεσε.
«Σημάδι ελπίδας»
«Για όλους εμάς τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη, είναι μια περίοδος κρίσης, μια περίοδος εξαναγκαστικού συλλογισμού γιατί έχουν ακυρωθεί τα πάντα. Το να δώσουμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες ένα τέτοιο σημάδι ελπίδας και αισιοδοξίας είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Αυτό που κάνουμε εδώ είναι το πρώτο αντίστοιχο συμβάν που θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη. Όταν έκανα τις πρώτες συζητήσεις για να σκεφτώ αυτό το εγχείρημα, γνώρισα τον κύριο Μαρινάκη και είδα στο χέρι του ένα τατουάζ που έγραφε “dream”, “love”, “create”, “fight”, “win”, λέξεις που είναι σλόγκαν του ποδοσφαίρου, των σπορ, της τέχνης και της ζωής. Ισχύουν παντού και είναι ανθρωπιστικές αξίες. Ταυτίστηκα με αυτό και εμπνεύστηκα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, γιατί και το ποδόσφαιρο και η τέχνη ενώνει. Να κάνουμε κάτι για τους Πειραιώτες, για τους Έλληνες και όλο τον κόσμο» κατέληξε. Και έδωσε ραντεβού στον Πειραιά που δεν σταματούν να ονειρεύονται. Στον Πειραιά που έναν τρόπο σε λίγες ώρες μπορεί με αφορμή το ποδόσφαιρο να νιώσει… κέντρο του κόσμου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.