Κρήτη:Επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία από Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Α. Παπαδεράκη
Επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία από Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Α. Παπαδεράκη και παραγωγικών τάξεων του νησιού για επιπρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών στην επιχειρηματικότητα από την πανδημία του κορωνοϊού
Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, απέστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στους τομείς Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του νησιού,- Επιμελητήρια Κρήτης, Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κρήτης, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, ΤΕΕ/ΤΑΚ και ΟΕΕ/ΤΑΚ- αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, και οι παραγωγικές τάξεις στην επιστολή τους στους αρμόδιους Υπουργούς επισημαίνουν ότι «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των δυνατοτήτων. Όμως θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα, και ειδικότερα ο τρόπος εφαρμογής τους, το εύρος των ωφελούμενων, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος υλοποίησής τους τα καθιστούν ανεπαρκή πολλαπλασιάζοντας τις δυσκολίες λειτουργίας της αγοράς. Μέρα με τη μέρα, όσο καθυστερεί η διοχέτευση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις μεγαλώνει ο κίνδυνος κλεισίματος των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των πολύ μικρών και των μικρών) και ανόδου της ανεργίας».
Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία εφαρμογής των εξαγγελθέντων μέτρων από την Κυβέρνηση, επιπρόσθετα μέτρα προτείνονται από τον κ. Παπαδεράκη και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νησιού και συγκεκριμένα:
1. Άμεση ενεργοποίηση ενός πακέτου μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης των ΜμΕ σε πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.
2. Ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ, όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων στις 30/3/2020, με παράλληλη διευκρίνηση του επιτοκίου.
3. Απλοποίηση των προϋποθέσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ,ιδιαίτερα των εγγυήσεων που απαιτούν οι τράπεζες, και με μέτρα αποτροπής του αποθησαυρισμού των χορηγούμενων δανείων. Επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων (microfinancing).
4. Διαφοροποίηση εφαρμογής του προγράμματος SURE με στήριξη της εργασίας δηλ. του πλήρη μισθού και όχι της ανεργίας.
5. Ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεξόφλητων επιταγών με βάση τη πρόταση που είχαμε διατυπώσει .
6. Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ώστε να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο ποσό ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
7. Εφαρμογή της ελάχιστης φορολογικής κλίμακας (9%) για ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το έτος 2020 (φορολογικό 2019) με την παράλληλη μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ιδιόκτητα ακίνητα των επιχειρήσεων, σε αναλογία με τη μείωση των ενοικίων.
8. Επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων για τα ενταγμένα σχέδια στους Αναπτυξιακούς Νόμους.
9. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για ταχεία αποπληρωμή εκτελεσθέντων έργων και υλοποίηση ώριμων έργων Περιφερειακής σημασίας.
10.Αύξηση του ορίου των (σωρευτικών) ενισχύσεων de minimis 200.000€ για τις επιχειρήσεις για τα προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία .
Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον που επιβάλλουν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας σχετικά με την πανδημία του COVID-19, ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού οποίος καθορίζει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της Κρήτης. Οι εξελίξεις όμως στο τομέα αυτό δεν εξαρτώνται μονάχα από εμάς και αυτό η λήψη των παραπάνω μέτρων είναι ζωτικής σημασίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.