Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ερευνούν πιθανές ερμηνείες για τις περιπτώσεις, λίγες αλλά αυξανόμενες, ιαθέντων ασθενών της Covid-19 που διαγιγνώσκονται αργότερα και πάλι θετικοί στον κορονοϊό.
Μεταξύ των πολλών πιθανοτήτων είναι η επαναμόλυνση, η υποτροπή ή η ανακρίβεια των διαγνωστικών τεστ, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει 141 τέτοια περιστατικά μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (KCDC).
Επαναμόλυνση ή υποτροπή;
Αν και η επαναμόλυνση θα ήταν το ποιο ανησυχητικο σενάριο, λόγω των επιπλοκών στην ανάπτυξη ανοσίας του πληθυσμού, τόσο το KCDC, όσο και πολλοί ειδικοί, δηλώνουν ότι δεν είναι πολύ πιθανό.
Αντίθετα, το KCDC τείνει προς την υπόθεση κάποιου είδους υποτροπής ή «επανενεργοποίησης» του ιού.
Υποτροπή μπορεί να σημαίνει ότι τμήματα του ιού περνούν σε κάποιου είδους λανθάνουσας κατάστασης για ένα διάστημα, ή ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από νόσους ή να έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα που καθιστά δυνατή την αναβίωση του ιού στον οργανισμό τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πρόσφατη έρευνα από γιατρούς στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να πλήξει τα T λεμφοκύτταρα, που διαδραματίζονυ κεντρικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να πολεμήσει τον ιό.
Ο Kim Yeong-ki, ιολόγος από το Korea University College of Pharmacy, παρέβαλε την υποτροπή μετά την ίαση με ένα ελατήριο που επανέρχεται μετά την πίεση.
«Οταν πιέσεις ένα ελατήριο, γίνεται μικρότερο, όταν πάρεις τα χέρια σου, το ελατήριο επανέρχεται».
Ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς υποτροπίασαν μάλλον παρά επαναμολύνθηκαν, αυτό θα σημαίνει νέες επιπλοκές στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας.
«Οι αρχές της Νότιας Κορέας δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει περιπτώσεις όπου ασθενείς με «επανενεργοποιημένη» μόλυνση έχουν μεταδώσει τον κορονοϊό σε άλλους, αλλά αν αποδειχθείι τέτοιου είδους μεταδοτικότητα, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα», προειδοποιεί ο Seol Dai-wu, ειδικός στην ανάπτυξη εμβολίων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Chung-Ang .
Το όριo των διαγνωστικών τεστ
Ασθενείς στην Νότια Κορέα θεωρούνται καθαροί από το ιό όταν έχουν αρνητικά αποτελέσματα δύο φορές σε περίοδο 48 ωρών.
Ενώ τα τεστ RT-PCR που χρησιμοποιούνται στην Νότια Κορέα θεωρούνται γενικά ακριβή, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πιθανότητες για εσφαλμένα ή ανακριβή αποτελέσματα σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.
«Τα τεστ RT-PCR έχουν ακρίβεια 95%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ακόμη 2% έως 5% των περιπτώσεων για τις οποίες τα αποτελέσματα θα είναι εσφαλμένα αρνητικά ή εσφαλμένα θετικά», λέει ο Kim Yeong-ki.
Υπολείμματα του ιού μπορεί να παραμείνουν σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα ώστε να είναι ανιχνεύσιμα από το τεστ», λέει.
Από την άλλη πλευρά, τα τεστ μπορεί να είναι τόσο ευαίσθητα που ανιχνεύουν χαμηλά, εν δυνάμει αβλαβή, επίπεδα του ιού, οδηγώντας σε νέα θετικά αποτελέσματα, ακόμη και αν ο ασθενής έχει ιαθεί, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υποδιευθυντής του KCDC Kwon Jun-wook.