Στα «μαλακά» για τη διακίνηση των προσφύγων που είχαν βρεθεί σε σπηλιά – Ποιες οι ποινές του Εφετείου

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που είχε λάβει τότε χώρα, είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες

Μνήμες από την πολύκροτη υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων, η δράση του οποίου είχε αποκαλυφθεί τον Μάρτιο του 2017, μετά από «έφοδο» της ΕΛ.ΑΣ. σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι Ηρακλείου, ξύπνησαν σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που είχε λάβει τότε χώρα, είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες – μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά – να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε γίνει τον Μάιο του 2018: Τότε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει ένοχους 16 από τους 21 κατηγορούμενους.

Οι 11 εξ αυτών είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ σημειώνεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης άνω των 350 ετών σε 4 εκ των καταδικασθέντων!

Κατηγορούμενοι στη σημερινή δίκη ήταν συνολικά 12 άτομα, τα οποία είχαν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους 4 αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης άνω των 350 ετών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται και οι 4 από τους 5 ντόπιους που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Ο ένας από τους 4, ήταν αστυνομικός.

Τελικά, άπαντες οι κατηγορούμενοι είτε αθωώθηκαν, είτε έπεσαν στα «μαλακά», συγκριτικά με την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Ελαφρυντικά

Ας σημειωθεί ότι το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης αναγνώρισε ελαφρυντικά σε όσους κατηγορούμενους δεν είχε χορηγηθεί ελαφρυντικό σε πρώτο βαθμό. Συγκεκριμένα, σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό είτε του πρότερου σύννομου βίου, είτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ειδικότερα, αναφορικά με τους 4 αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης άνω των 350 ετών, στον έναν εξ αυτών επιβλήθηκε χθες ποινή 74 ετών και 10 μηνών, σε δύο εξ αυτών ποινή 74 ετών και 6 μηνών, ενώ ο τέταρτος καταδικάστηκε σε ποινή 41 ετών και 6 μηνών. Επισημαίνεται ότι εκτιτέα ποινή φυλάκισης για όλους τους εν λόγω καταδικασθέντες είναι τα 8 έτη. Έτσι, με δεδομένο ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι βρίσκονται ήδη σχεδόν τρία χρόνια στη φυλακή, δεν θα αργήσουν να αποφυλακιστούν.Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς που καταδικάστηκαν, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης μεταξύ 4 ετών και δύο μηνών και 6 ετών και 6 μηνών.

Αθώοι 2 Κρητικοί

Αναφορικά με τους 4 Κρητικούς, οι οποίοι είχαν ασκήσει έφεση, οι δύο εξ αυτών αθωώθηκαν. Πρόκειται για τον αστυνομικό, ο οποίος αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (4-1) και για έναν ακόμη Κρητικό, ο οποίος αθωώθηκε ομόφωνα. Εξάλλου, ένας ακόμη Κρητικός κατηγορούμενος παραιτήθηκε από την έφεσή του. Τέλος, ένας τέταρτος ντόπιος που είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ολιγόμηνη φυλάκιση για κατοχή όπλων, είχε ασκήσει έφεση για να του επιστραφούν τα κατασχεθέντα όπλα, καθώς τα κατείχε νόμιμα. Όπερ και εγένετο.

Αξίζει να επισημάνουμε, πάντως, ότι οι κατηγορούμενοι που είχαν ομολογήσει, εμφανίστηκαν μετανιωμένοι ζητώντας συγγνώμη για τις πράξεις τους. Ας σημειωθεί ότι οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, έχοντας αποκτήσει καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθώς μέσα στη φυλακή παρακολουθούν σχετικά μαθήματα.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Διονύσης Βέρρας ανέφερε σχετικά με τον αθωωθέντα αστυνομικό ότι «είχε καταδικαστεί ο άνθρωπος. Είχε υποβληθεί σε μια υπηρεσιακή δοκιμασία εξαιτίας αυτής της υπόθεσης. Τώρα αθωώθηκε. Και ο άλλος Έλληνας αθωώθηκε και αυτός».ΠΗΓΗ neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.