Συνάντηση κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με εργαζόμενους των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
Κλιμάκιο της Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, στο οποίο συμμετείχε και η Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα 3 Φλεβάρη με εργαζόμενους των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Νομού Ηρακλείου.
Στην ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση οι εργαζόμενοι έθεσαν το θέμα της φημολογούμενης απένταξης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων από τη χρηματοδότηση της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου, τον Ιούλιο του 2020 και της διάχυτης αμφισβήτησης της συνέχειας των δομών και των εργαζομένων σε αυτές και ενημέρωσαν για τα αιτήματα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ).
Το κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ και πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει θέσει πολλές φορές στη βουλή τα προβλήματα των δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ.
Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που οι δομές αυτές επιτελούν με δραστηριότητες που παρέχονται δωρεάν μέσω των δήμων σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά. Ρόλο που αφορά κύρια τις ανάγκες του παιδιού και της ολόπλευρης υγιούς ψυχοσωματικής του ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν στήριγμα για τις λαϊκές οικογένειες, που έχουν πληγεί από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας, τις συνεχιζόμενες περικοπές και τη ληστρική αύξηση της φορολογίας και πολλές φορές τη μοναδική διέξοδο εξωσχολικής δραστηριότητας των παιδιών τους.
Ωστόσο, οι δομές αυτές συνεχίζουν να έχουν χαρακτήρα προσωρινότητας και αποσπασματικότητας, κάτι που εμποδίζει την ουσιαστική αναβάθμιση και λειτουργία τους, υλοποιώντας έτσι τη γενικότερη κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμα και των ισχνών προνοιακών δομών που έχουν απομείνει στην Τοπική Διοίκηση.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι βιώνουν την εργασιακή ομηρία, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων, αφού συνδέονται με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση των δομών, κατά το κύριο μέρος τους, γίνεται από εθνικούς πόρους, οι οποίοι αντί να διατίθενται στη στήριξη και διεύρυνση των δημοσίων – δημοτικών δομών, πανελλαδικά και σε κάθε δήμο, επιλέγεται να πριμοδοτούν τις αντίστοιχες ιδιωτικές.
Επιπλέον, ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να παραμείνουν τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ εν λειτουργία ως δημόσιες δωρεάν δομές να είναι ευθύνη του κράτους, με ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και να μην μετατραπεί και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογενείας σε πεδίο αγοράς.
Το ΚΚΕ σημείωσε πως ποτέ δεν περιορίζει τις διεκδικήσεις του στη διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης. Αντίθετα, το ΚΚΕ διεκδικεί την κάλυψη του συνόλου των αναγκών με τη μόνιμη χρηματοδότηση και την επέκταση του δικτύου των δημοσίων δόμων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, με ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, τη διεύρυνσή τους, έτσι ώστε να καλύπτουν όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και τη λειτουργία τους σε όλους τους δήμους στη χώρα και την αναβάθμισή τους. Για τους εργαζόμενους να μπει οριστικό τέλος στη διαιώνιση της εργασιακής τους ομηρίας και να στελεχωθούν οι δομές με περισσότερους εργαζόμενους με μόνιμες θέσεις εργασίας, που να καλύπτουν το σύνολο των ολοένα αυξανόμενων αναγκών, παρέχοντας πλήρεις και καλά οργανωμένες υπηρεσίες.
Τα σχόλια είναι κλειστά.