Κάθετα αντίθετη στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Ρέθυμνο είναι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, επειδή, από τη λειτουργία της δομής, θα πληγούν ανεπανόρθωτα ο τουρισμός, η λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.
Αναλυτικά, το έγγραφο που απηύθυνε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στους Υπουργούς: α) Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη, β) Επικρατείας, κ. Γεώργ. Γεραπετρίτη, γ) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη.
«Κύριοι Υπουργοί,
Με αφορμή τη φημολογούμενη λειτουργία κλειστής δομής προσφύγων στο Ρέθυμνο, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας:
Σίγουρα το προσφυγικό πρόβλημα, είναι από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει σήμερα η Χώρα μας. Είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε την οικονομία και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην Ελληνική κοινωνία.
Ο Νομός μας αποτελεί έναν από τους κύριους και διεθνώς αναγνωρισμένους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας. Συγχρόνως, η πρωτεύουσά του, το Ρέθυμνο, φιλοξενεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις θεωρητικές του σχολές. Περίπου οκτώ χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου διαμένουν στο Ρέθυμνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες.
Καλώς ή κακώς, ο τουρισμός και η λειτουργία του Πανεπιστημίου αποτελούν τους δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας του Νομού, αφού η μεταποίηση και το αγροτικό εισόδημα, λόγω της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού, βαίνουν διαρκώς μειούμενα.
Ποιος εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων, των φοιτητών, των τουριστών; Ποιος θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της δυσφήμισης του τόπου μας, ως τουριστικού προορισμού, από πιθανή αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας;
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, η οποία θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, τη λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας».