Στόχος ιδιωτικοποιήσεων 2,4 δισ. το 2020

Ημερομηνία:

Χρονιά – ρεκόρ θα είναι για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 2020, με τον στόχο των εισπράξεων να πιάνει τα 2,4 δισ. ευρώ, υψηλότερα και από το 2018 και 2019. Το ηχηρό και καθολικό μήνυμα ότι «τώρα είναι ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα» εκπέμπουν όλοι -με την κυβέρνηση να δίνει ιδιαίτερα θετικό τόνο- επισήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής του Ταμείου περιέγραψε το καλό κλίμα που επικράτησε και στο πρόσφατο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, στο οποίο μετείχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Ριχάρδο Λαμπίρη, με κεντρική προσέγγιση τις επενδυτικές δυνατότητες σε μια Ελλάδα που αλλάζει σελίδα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι οι τομείς της ενέργειας και των υποδομών προσελκύουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως επίσης και ο κλάδος των ακινήτων.

Ωστόσο, αυτό που ζητάνε πάντα οι επενδυτές είναι συνέπεια στις δεσμεύσεις, διαφάνεια και περιορισμένες και όχι δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια. «Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι άνθρωποι, η τεχνογνωσία και η τεχνοκρατική προσέγγιση μπορεί να κάνουν διάφορα. Εάν υπάρχει δέσμευση από τους φορείς που εμπλέκονται μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και το σημαντικότερο ένα θετικό αποτύπωμα όχι μόνο για τα οικονομικά του κράτους και τη διαγραφή του χρέους που συνοδεύει τη δραστηριότητά μας, όσο κυρίως για το κοινωνικό αποτύπωμα και την προοπτική ανάπτυξης που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα», σχολίασε ο κ. Ξενόφος για τη σημασία του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Χρονοδιάγραμμα

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πορεία του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, τοποθέτησε χρονικά μετά τις γιορτές την ανακοίνωση των προεπιλεγέντων επενδυτικών σχημάτων για τη Β’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του ΔΑΑ, εκτιμώντας ότι και οι 10 ενδιαφερόμενοι περνούν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα εκκινήσουν τα περιφερειακά λιμάνια -είναι μια εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2019-, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ηγουμενίτσα, για να ακολουθήσουν μετά λιμάνια που έχουν ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, όπως είναι ο Βόλος, το Ηράκλειο και η Κέρκυρα. Θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες όπως αυτές της Καλαμαριάς (Αρετσού), της Ρόδου, της Ζακύνθου και του Αργοστολίου. Ακόμη, αναμένεται να αξιοποιηθεί το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, ένα πολύ μεγάλο ακίνητο με ιδιαίτερη χρήση.

Στο κομμάτι του real estate, το Ταμείο συνεχίζει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει σε ιαματικές πηγές με σχετικούς διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα. Αν και πρόκειται για μικρά assets, εντούτοις είναι σημαντικά για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και αυτού του είδους τουρισμού που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος, ανέφερε. «Επίσης, ένα μεγάλο ακίνητο που έχουμε είναι στο Ηράκλειο Κρήτης, στις Γούρνες, για το οποίο φτιάξαμε καινούργιο σχέδιο χρήσεων ανάπτυξης», όπως σημείωσε.

naftemporiki.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τη Δευτέρα...

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 θα συνεδριάσει στο...

Τα 50 καλύτερα φαγητά με αυγά του...

Τα ελληνικά πιάτα με αυγά δεν θα μπορούσαν να...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τη Δευτέρα...

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 θα συνεδριάσει στο...

Τα 50 καλύτερα φαγητά με αυγά του...

Τα ελληνικά πιάτα με αυγά δεν θα μπορούσαν να...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα – Κατεβάζουν ρολά τα πάντα

Απεργία: Στις 28 Φεβρουαρίου ως φόρος τιμής στη μνήμη...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 θα συνεδριάσει στο...

Εξιχνιάσθηκαν δυο περιπτώσεις κλοπών στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για κλοπές και...