Η μεγαλύτερη απορρόφηση, καθώς και η ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μιλώντας στους Περιφερειάρχες, ο πρωθυπουργός τους ζήτησε αρχικά να βάλουν πλάτη τονίζοντας πως «δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».
«Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» επεσήμανε.
«Δεν μεγενθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας» υπογράμμισε.
Η στρατηγική της κυβέρνησης
Παραθέτοντας την στρατηγική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα, θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και, αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους, θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν.
Τονίστηκε, δε, η ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου.
1.700 προσλήψεις για το μεταναστευτικό
Παράλληλα, δια στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τονίστηκε, πως θα προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.
Συνολικά, θα γίνουν 1.700 προσλήψεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Εσωτερικών Πολιτικών Αθανάσιος Κοντογεώργης, η Γενική Γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βασιλική Λοΐζου και η Ειδική Γραμματέας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης Νίκη Δανδόλου.
«Να κλείσουν τα hotspot σε Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ»
Παράλληλα, να κλείσουν τα Hotspot σε Μόρια, ΒΙ.ΑΛ. και Βαθύ ώστε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συνηγορήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων ζήτησε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον πρωθυπουργό το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και τη δημιουργία μίας μόνο κλειστής δομής σε κάθε νησί με περιορισμένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό από την πλευρά της κυβέρνησης αν το αίτημα του περιφερειάρχη εξετάζεται και σε ποιο βαθμό μπορεί να υλοποιηθεί.
Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση στη Μόρια με τα πιο μελανά χρώματα, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής τα νησιά παρά τις κινήσεις αποσυμφόρησης βρίσκονται ξανά σε αδιέξοδο.
Σε ότι αφορά τις τελικές αποφάσεις ο κ. Μουτζούρης σημείωσε στο Politischios.gr ότι αυτές θα ανακοινωθούν από την Κυβέρνηση την προσεχή Τετάρτη, οπότε και θα γίνει γνωστός ο σχεδιασμός που υπάρχει για νέες δομές, για τα σημεία όπου αυτές θα δημιουργηθούν, τη χωρητικότητά τους και άλλες λεπτομέρειες.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης πάντως τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να έχουν τη συγκατάθεση των κοινωνιών οι οποίες δεν θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπες με νέες αδιέξοδες καταστάσεις αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
ΣΥΡΙΖΑ: Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα
«Μαθαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αλληλεγγύη, μετά από τους βουλευτές του, και από τους περιφερειάρχες της ΝΔ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες στο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση ζήτησε από τους περιφερειάρχες να βάλουν πλάτη για το προσφυγικό.
Με αφορμή αυτό, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται «δεν είναι οι ίδιοι που προεκλογικά μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έκαναν ανένδοτο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση;»
«Για πολλοστή φορά, παρά την εγκληματική καθυστέρηση που οδήγησε την κατάσταση στο προσφυγικό στο σημερινό μπάχαλο, καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην πραγματικότητα» καταλήγουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χωρίς τέλος οι ροές στα νησιά
Ωστόσο, την ώρα που οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών βρίσκονται σε εξέλιξη και η μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζονται, οι αφίξεις δεν έχουν τέλος.
Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στα νησιά του Αιγαίου, με τις Λιμενικές Αρχές να διασώζουν και να περισυλλέγουν εκατοντάδες ανθρώπους από τη θάλασσα.
Όπως προκύπτει, ειδικότερα, από τις ανακοινώσεις του Λιμενικού Σώματος, από την Παρασκευή μέχρι το πρωί της Δευτέρας (18/11) , οι Αρχές εντόπισαν και διέσωσαν περισσότερους από 700 πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, όπως στη Σάμο, στη Λέσβο, στην Κω και στη Χίο. Επίσης το πρωί της Δευτέρας (18/11) έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά 179 αιτούντες άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου. Αναμένεται να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.