Στη Σοφία Κοκοσαλάκη που «έφυγε» πρόωρα θα είναι αφιερωμένη η εκδήλωση του Branding Heritage με θέμα τη διαχρονική επιρροή του Μινωικού πολιτισμού στη διεθνή μόδα, τη γαστρονομία, τη μουσική και την τέχνη, στις 5 Νοεμβρίου στο Μουσείο του Λονδίνου
Εκεί, στις 12.30 μμ θα συναντηθούν διακεκριμένοι Ευρωπαίοι, ακαδημαϊκοί, δημιουργοί, και δημοσιογράφοι, για να αναδείξουν τη διαχρονική επιρροή του Μινωικού πολιτισμού στη σύγχρονη δημιουργία, στη μόδα, τη γαστρονομία, τη μουσική και την τέχνη γενικά. Από τους πρωτοποριακούς χορούς του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ (Ballets Russes) στον Τεντ Σόου, από τον Μινώταυρο του Γουίλιαμ Μπλέικ στα πρωτοποριακά έργα τέχνης του Πάμπλο Πικάσο, εμπνευσμένα από το μυθικό αυτό πλάσμα και από το διάσημο «μαντήλι Κνωσός» (Knossos scarf) του Μαριάνο Φορτούνι στον Καρλ Λάγκερφελντ και τη Σοφία Κοκοσαλάκη, ο Μινωικός πολιτισμός, ο πρώτος προηγμένος πολιτισμός της Ευρώπης, συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Η εκδήλωση έχει θέμα «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο Κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης» (Contemporary Minoans: Cretan culture, source of inspiration) και διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού Branding Heritage (BH) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Τίλντα Σουίντον με το μοντέλο Ευρυδίκη της Σοφίας Κοκοσαλάκη
Η εκδήλωση αφιερώνεται στη σπουδαία δημιουργό Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία τον Μάιο του 2018, είχε τιμηθεί από το Branding Heritage και την Περιφέρεια Κρήτης για την προσφορά της στην ανάδειξη της Ελληνικής κληρονομιάς και, ιδιαίτερα, της Κρητικής της καταγωγής και Μινωικής της επιρροής ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας.
Η βράβευσή της έγινε στο πλαίσιο του πολιτιστικού διημέρου «Contemporary Minoans» (Σύγχρονοι Μινωίτες) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και «Cooking like Minoans» (Μαγειρεύοντας όπως οι Μινωίτες) στην Κνωσό, παρουσία του Πρίγκιπα Κάρολου της Ουαλίας. Στο Λονδίνο, το ταλέντο και τη πρωτοποριακή δημιουργική ταυτότητα της ελληνίδας σχεδιάστριας θα τιμήσουν με παρεμβάσεις τους οι βρετανίδες δημοσιογράφοι Χάριετ Κουίκ (συντάκτρια της Vogue UK) και Σάρα Μάουερ (κριτικός μόδας του Vogue Runway, & British Fashion Council Ambassador for Emerging Talent). Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου και ο γενικός γραμματέας Δημήτριος Φραγκάκης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς και η Ιδρύτρια του Branding Heritage δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου.
Η Σοφία Κοκοσαλάκη με την τιμητική πλακέτα κατά τη βράβευσή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου
Στους ομιλητές (Panel Session) συμμετέχουν οι Νικολέτα Μομιλιάνο, καθηγήτρια Αιγαιακών Σπουδών, Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ΕΪντριαν Φίσερ, σχεδιαστής Λαβυρίνθων, Ιλάρια Καλόι, λέκτορας Αιγαιακής Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο Ca ‘Foscari της Βενετίας, Νταϊάνα Γουάρντλ, ερευνήτρια αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δρ Τζέρολιν Μόρισον, αρχαιολόγος και ιδρύτρια των «Μινωικών Γεύσεων» (Minoan Tastes) και η κεραμίστρια Λάιλα Κλαρκ.
Μεταξύ των δημιουργών που συμμετέχουν σε Creative Talk είναι και oι, Μαρία Λαιμού, ιδρύτρια του Rainbowwave, Μάριος Σουάμπ, σχεδιαστής μόδας, Δρ. Πολίνα Έλλις, αρχαιολόγος-σχεδιάστρια και τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος Balothizer Stephen J. Payne και Νίκος Ζιάρκας. Τέλος special guest speaker θα είναι η Μαίρη Κατράντζου.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο ζωγράφος του Ανακτόρου της Κνωσού, Γιάννης Πολίτης, μιλώντας για το σημαντικό έργο συντήρησης που επιτελεί εδώ και 25 χρόνια στο παλάτι, ενώ μήνυμα μα θα απευθύνει ο Κλοντ Πικάσο, επικεφαλής του Picasso Administration.
Τις συζητήσεις θα συντονίσουν η δημοσιογράφος και Fashion Features Director της Vogue Greece, Έλις Κις και η επιστημονική σύμβουλος του BH και Managing Partner της Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. Όλγα Σταυροπούλου.
Την εκδήλωση πλαισιώνει έκθεση δημιουργιών από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων, ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, η κεραμίστρια Λάιλα Κλαρκ, οι εικαστικοί Λουκία Ορφανού και Τερέζα Βαλαβάνη, οι σχεδιαστές μόδας Μαίρη Κατράντζου, Μάριος Σουάμπ και Φαίη Χατζή, τα fashion brands Ergon Mykonos και The Artians, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Πολίνα Ελις, οι σχεδιάστριες υφασμάτων Αλεξάνδρα Μπίσα και Maria Sigma Textiles, ο σχεδιαστής λαβυρίνθων Εϊντριαν Φίσερ, ενώ η ερευνήτρια αρχαιολόγος Νταϊάνα Γουάρντλ θα παρουσιάσει την ανακατασκευή αρχαίου Μινωικού ενδύματος. Εργαστήριο αργαλειού θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο Μουσείο από τη Maria Sigma Textiles.