Τσίπρας : Δεν είμαστε πια η Ελλάδα των μνημονίων

Iστορικό βήμα χαρακτήρισε την έξοδο από το μνημόνιο και όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι εάν το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί, παίρνοντας το λόγο μετά τους υπουργούς του κατά την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, ως το 2023.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα προβλέπει δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, περιορισμό προκαταβολής φόρου στο 50%, μείωση του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης στο 20%, μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά το 2020, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, αυξήσεις κατά 7,5% στον κατώτατο μισθό το 2020 και 2021, χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις σε υγεία και παιδεία, πρόσβαση για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επίσης, διπλασιασμό επενδύσεων ως το 2025, αλλά και πλήρη εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Στις κοινωνικές τομές που υποσχέθηκε, η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Κάλεσε το λαό να κρίνει και συγκρίνει προγράμματα και τους πολιτικούς αντιπάλους να μην κρύβονται και να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους, την ύπαρξη των οποίων, όπως είπε, οφείλουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, και σήμερα μπορεί ο καθένας να παρουσιάσει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να εγκριθεί από την τρόικα.

«Είμαστε σήμερα εδώ ενώπιον σας στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχοντας τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία. Για το πρόγραμμα που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα. Αυτό ακόμη και πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί. Συμβαίνει γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν ήταν απλό. Δεν ήταν βέβαιο. Δεν ήταν δεδομένο.»

» Κάποιοι επίμονα πίστευαν καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ότι δεν θα αντέξουμε. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκτός. Οτι δεν θα τα καταφέρει. Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού πίστεψε ότι μπορούμε. Ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Χάρη στη δική τους επιμονή, κάναμε το όραμα πράξη. Και την ελπίδα πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Αλλά μια χώρα που ο λαός της έχει ξανά δικαίωμα στην ελπίδα.»

» Μια χώρα που ο λαός της μπορεί να είναι περήφανος ξανά, γιατί δεν αποτελεί πια τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης, Αλλά όλοι του αναγνωρίζουν ότι στα κρίσιμα και ιστορικά σταυροδρόμια των καιρών μας, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και κυρίως όλοι του αναγνωρίζουν ότι επάξια κουβαλά στις πλάτες του τις μεγάλες, τις βαριές παρακαταθήκες των μεγάλων αξιών που γεννήθηκαν σε αυτό το τόπο. Την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη.»

» Σήμερα, λοιπόν, όλοι – ακόμα και αυτοί που δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορούμε και ότι θα τα καταφέρουμε- έχουν πια τη δυνατότητα να εκπονούν το δικό τους πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα. Και εμείς εδώ, που έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες.»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη μεσαία τάξη, αναγνωρίζοντας τα βάρη που σήκωσε και δείχνοντας απόλυτη κατανόηση στην αγανάκτηση και το θυμό τους. Τους κάλεσε ωστόσο να σκεφτούν αν τελικά άξιζε τον κόπο να μην μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος σε αυτήν την κρίση.

«Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Κάποιους πικράναμε. Κάποιους δυσαρεστήσαμε. Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη. Και είχαμε ευθύνη να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου. Να βγούμε όλοι μαζί σε ξέφωτο. Κάποιοι λοιπόν έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή.»

» Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Τη κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος. Και να θυμηθούμε που ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια. Και που βρίσκεται σήμερα. Σήμερα η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της. Γιατί όλοι μαζί αντέξαμε. Και τώρα μπορούμε να ανεβούμε ψηλότερα. Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα».

Θέτοντας το δικό του δίλημμα για τις εκλογές ο πρωθυπουργός είπε «το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό το ιστορικό βήμα θα ολοκληρωθεί. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει, τώρα που ανοίγουν τα φτερά της, τη πορεία προς τα εμπρός. Αν θα φτερουγίσει για να πετάξει ή θα ξαναγυρίσει πίσω, με πεσμένα τα φτερά, στα δύσκολα και δραματικά χρόνια που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.»

» Η απάντηση θα δοθεί και πάλι από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Είναι ο μόνος που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα μέλλον πιο φωτεινό. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά. Ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές».

Αμφισβητώντας τα όσα υπόσχεται η Αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ, και αναφερόμενος στο βεβαρυμένο παρελθόν τους, τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες «Μην επιτρέψετε σε όσους κυβέρνησαν τόσα χρόνια χρεώνοντας γενιές του μέλλοντος, όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν, να επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν».

«Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και γι’ αυτό, την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο άλμα προς το μέλλον, όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης. Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Μας λένε οι υπαίτιοι της καταστροφής, ότι το κοντέρ μηδένισε. Ότι πλήρωσαν για τα λάθη τους το 2015. Όμως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δε μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί; Γιατί παραμένουν αμετανόητοι. Γιατί παραμένουν ίδιοι. Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια. Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού. Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό.»

» Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία. Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό.»

» Μας λένε τώρα ότι το πρόγραμμα αυτό είναι δήθεν διαφορετικό. Και το ερώτημα είναι τι άλλαξαν; Γιατί δε πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς, όπως τώρα υπόσχονται και θα τα φέρουν τώρα;»

» Εμείς προκαλούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μιλήσουμε σε αυτή τη προεκλογική περίοδο όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και θέσεις. Για αυτό και ξεκινάμε με το σχέδιό μας. Με το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ένα πρόγραμμα που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο.
Μια Ελλάδα ισχυρή ξανά.»

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε: «η Αριστερά δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ό,τι έκαναν οι άλλοι. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην κάνει ό,τι έκαναν οι άλλοι. Για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Και πέτυχε για αυτό και σήμερα είμαστε εκτός μνημονίων. Τώρα η Αριστερά δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά.»

» Αυτή η χώρα πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Και θα τη ξαναφτιάξουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι. Τώρα λοιπόν αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Και θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά»

Οι δώδεκα εμβληματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετρετία

Στις δώδεκα πιο εμβληματικές δεσμεύσεις, για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών, επικέντρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία. Ειδικότερα, οι κεντρικοί στόχοι-δεσμεύσεις αφορούν στην εργασία, την ανάπτυξη, τη φορολογία, το κράτος, το κοινωνικό κράτος.

Στις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, περιλαμβάνεται ο στόχος για 500.000 νέες και ποιοτικές δουλειές, «ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία», αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, μόνιμες προσλήψεις 10.000 ατόμων στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Επιπλέον, κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανάπτυξη, κατέχει η Πράσινη Ανάπτυξη (32% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση έως το 2030) καθώς επίσης και οι επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.