Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2021 ξεκινούν οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), με θέμα: «Κοινωνία, Εκπαίδευση και Πολιτική: Σχέσεις και ανασχέσεις». Οι εργασίες θα διεξαχθούν, από 8 έως 10 Ιουλίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.
Το Συνέδριο εστιάζει στην πολυδιάστατη και δυναμική σχέση κοινωνίας, εκπαίδευσης και πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, επίσης, στις επιπτώσεις της πανδημίας σε κοινωνία και εκπαίδευση και στις αποκρίσεις και προκλήσεις σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ανακινούνται, μεταξύ άλλων, επίκαιρα και κρίσιμα θέματα, σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου εντάσσονται ζητήματα όπως: Εκπαίδευση και κοινωνική δικαιοσύνη, σύγχρονες πολιτικές για την εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και επαγγελματική εκπαίδευση, παιδαγωγική θεωρία και διδακτική μεθοδολογία κ.ά.
Όπως στα προηγούμενα Συνέδρια του Ι.Α.Κ.Ε., έτσι και στο φετινό, συμμετέχει πλήθος εισηγητών και ερευνητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς επίσης εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος, της έρευνας, της εκπαίδευσης και της πολιτικής, ως προσκεκλημένοι ομιλητές.
Στις συνεδριακές εργασίες περιλαμβάνονται κεντρικές ομιλίες από προσκεκλημένους εισηγητές, εισηγήσεις σε παράλληλες αίθουσες δια ζώσης και εξ αποστάσεως, συμπόσια, εργαστήρια και αναρτημένες ψηφιακές ανακοινώσεις.
Οι προσυνεδριακές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί, καθότι έχουν κριθεί και αξιολογηθεί αρχικά οι περιλήψεις και στη συνέχεια τα πλήρη κείμενα των εργασιών. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει την έκδοση του τόμου των περιλήψεων και του πλήρους Προγράμματος του Συνεδρίου.
Οι κυρίως συνεδριακές εργασίες θα πραγματοποιηθούν από το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουλίου, ώρα 9:00 και θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου,9 Ιουλίου 2022, ώρα 20:30, με την τελετή λήξης, τις βραβεύσεις και τα συμπεράσματα από την Επιστημονική Επιτροπή. Η πανηγυρική συνεδρία για την υποδοχή των συνέδρων από το Ι.Α.Κ.Ε. και την Περιφέρεια Κρήτης, με την παρουσία των προσκεκλημένων εκπροσώπων των αρχών της πόλης, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής, 8 Ιουλίου, ώρα 19:00.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργανωτικής Επιτροπής, αναμένεται η παρουσίαση περίπου 300 εισηγήσεων από περισσότερους από 350 εισηγητές. Για την παρουσίαση των εργασιών θα αξιοποιηθούν έξι παράλληλες αίθουσες, τρεις με φυσική παρουσία των εισηγητών και τρεις αίθουσες τηλεδιάσκεψης. Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος πολλοί εισηγητές από διάφορα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη, μέχρι και τη μακρινή Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δύο Συμπόσια διαλόγου. Στο πρώτο θα γίνει η αδελφοποίηση του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) με το Ινστιτούτο «Όμοιοι της Μάνης». Το δεύτερο αφορά σε Συμπόσιο του προγράμματος διδακτορικών σπουδών (DSP-College) του πανεπιστημίου Salzburg, κατά το οποίο νέοι ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αποτελέσματα των επιστημονικών τους εργασιών, σε μια συνεργατική ατμόσφαιρα εργασίας, και να λάβουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες.
Στις εργασίες του Συνεδρίου εντάσσονται, επίσης, διαγωνισμός καλύτερης εργασίας σε διάφορες θεματικές κατηγορίες και παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων περιήγηση των συνέδρων στα αρχαιολογικά μνημεία και στα αξιοθέατα του Δήμου Φαιστού.
Σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης:
«Πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές επιστημονικό συνέδριο καταξιωμένο πλέον στην κοινωνία της Κρήτης, και ευρύτερα στη χώρα, με ένα σημαντικό θέμα «Κοινωνία εκπαίδευση και πολιτική». Ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο που αποκτά σημαντική αξία σήμερα μετά από την διετή πανδημία όπου η εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά δοκιμάστηκε και που σήμερα θα πρέπει να ενδυναμωθεί περισσότερο προτείνοντας λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας της εκπαίδευσης και την πολιτικής.
Σε αυτά καλείται να απαντήσει το 8 διεθνές επιστημονικό συνέδριο με την συμμετοχή σημαντικών εισηγητών, αναγνωρισμένων επιστημονικά ομιλητών. Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το μεγάλο αυτό γεγονός, αποδίδοντας την σημαντική σημασία που έχει στο τόπο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και καλή παραμονή στους επισκέπτες συνέδρους»
Η Πρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε. Ελένη Μαράκη: «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσουμε στο 8ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, που έχει ως θέμα: «Κοινωνία, Εκπαίδευση και Πολιτική: Σχέσεις και ανασχέσεις». Καταφέραμε, να συναντηθούμε για άλλη μια φορά στο κορυφαίο αυτό επιστημονικό γεγονός για το Ινστιτούτο μας και, για άλλη μια φορά, να ανταλλάξουμε ιδέες και προβληματισμούς, να επιχειρήσουμε τη συγκρότηση ιδεών και προτάσεων που μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία μας.
Βασικός μας σκοπός, όπως σε κάθε συνέδριο που διοργανώσαμε ως τώρα, είναι να θέσουμε σε συζήτηση τα πολυεπίπεδα και πολυδιάστατα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και να στρέψουμε το μεγεθυντικό μας φακό, μακροσκοπικά και μικροσκοπικά, στα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Το φετινό μας Συνέδριο εστιάζει στην πολυδιάστατη και δυναμική σχέση κοινωνίας, εκπαίδευσης και πολιτικής και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνία και την εκπαίδευση διερευνούμε τις αποκρίσεις και περιγράφουμε τις προκλήσεις σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής.
Θέλουμε να ανακινήσουμε, μεταξύ άλλων, επίκαιρα και κρίσιμα θέματα, σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Αντλώντας γνώσεις και εμπειρίες από το χώρο της επιστημονικής έρευνας των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών οι συμμετέχοντες στο 8ο Συνέδριό μας θα επιχειρήσουν να κάνουν τις προτάσεις τους με αναφορά στα πεδία της εκπαίδευσης, της οικονομίας και του πολιτισμού. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, όλοι εμείς στο Ι.Α.Κ.Ε., που φτάσαμε αισίως για όγδοη συνεχή χρονιά στο ραντεβού μας με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας και του διεθνούς πεδίου των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που στηρίζουν εμπράκτως και αδιαλείπτως την προσπάθειά μας, αναγνωρίζοντας την αξία και τη σημασία για την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία της συνεισφοράς του ΙΑΚΕ. Ευχαριστούμε επίσης το Δήμο Χερσονήσου και Δήμο Φαιστού για τη στήριξη της προσπάθειάς μας».
Ο αντιπρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε. Μανόλης Μπελαδάκης: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που συνεχίζουν μας ταλαιπωρούν, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, πάρα πολλοί από τους παλιότερους γνώριμούς μας, αλλά και πολλοί νεότεροι και κάποιοι εντελώς νέοι, που τους γνωρίσαμε σήμερα ή θα τους ακούσουμε αύριο στις διάφορες συνεδρίες να εισηγούνται πολύ ενδιαφέροντα θέματα και να παρουσιάζουν αποτελέσματα και δεδομένα αξιόλογων και σημαντικών ερευνών και πρακτικών εφαρμογών στο χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας μέσα από τη μελέτη των περιλήψεων που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν τον τόμο δίνουμε τη δυνατότητα σε αξιόλογους ομιλητές από τη χώρα μας και το εξωτερικό, τους οποίους έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε, να αναπτύξουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους μέσα από ποικίλου ενδιαφέροντος και προβληματισμού προσεγγίσεις. Με τον δημόσιο διάλογο που θα αναπτυχθεί μέσα από τις επιστημονικές ανακοινώσεις, τις παρουσιάσεις, τα συμπόσια, τα εργαστήρια, τις αναρτημένες ανακοινώσεις και τις ανοιχτές συζητήσεις, θα φωτιστούν με επιχειρήματα, με λόγο και αντίλογο, πολλές πτυχές των κοινωνικών και εκπαιδευτικών πολιτικών.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις των συνέδρων σε θέματα που έχουν να κάνουν με την δια βίου μάθηση, με την απασχόληση και την ανάπτυξη, με τις ιδεολογικές διαστάσεις και τις αλληλεπιδράσεις κοινωνίας και εκπαίδευσης, με τις καινοτόμες δράσεις και τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση και στην παραγωγή, με την υγειονομική κρίση, με τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, με τις κοινωνικές ανισότητες και την κοινωνική δικαιοσύνη, με την ειδική αγωγή και την ενταξιακή εκπαίδευση, με τις παιδαγωγικές επιστήμες, τη διδακτική και τα προγράμματα σπουδών.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο 8ο Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και ευελπιστούμε σε μια γόνιμη επιστημονική συζήτηση.
Είμαστε βέβαιοι όλοι πως, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και αυτού του Συνεδρίου, θα μπορούμε να πούμε ότι διατηρήσαμε στο ακέραιο το επίπεδο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προηγούμενων διοργανώσεων.
Εκ μέρους όλων των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σπ. Πανταζή, καλώ όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας αλλά και τους απλούς πολίτες στις εργασίες του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, από 8 έως 10 Ιουλίου 2022, ώστε να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, που νομίζω ότι θα είναι χρήσιμες για όλους μας».
Ο γενικός γραμματέας του Ι.Α.Κ.Ε. Γιώργος Στριλιγκάς: «Το 8ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε. διερευνά το πεδίο των σχέσεων κοινωνίας, εκπαίδευσης και πολιτικής, εστιάζοντας σε θέματα όπως: Εκπαίδευση και κοινωνική δικαιοσύνη, σύγχρονες πολιτικές για την εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και εκπαίδευση, παιδαγωγική θεωρία και διδακτική μεθοδολογία, επιπτώσεις της πανδημίας κ.ά. Οι εργασίες θα αναπτυχθούν σε έξι παράλληλες αίθουσες, εκ των οποίων οι τρεις εξ αποστάσεως. Περιλαμβάνουν κεντρικές ομιλίες, εισηγήσεις, εργαστήρια, θεματικά συμπόσια, αναρτημένες ανακοινώσεις, με πλήθος εισηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Κύπρο μέχρι τη μακρινή Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.
Το Συνέδριο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής και της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας».
Στη σημερινή συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου: Ευγενία Ψαλτάκη, Ειρήνη Μαρκάκη, Ζαφειρούλα Μαρινάκη και Χρήστος Ντρουμπογιάννης.
Στο Συνέδριο εφαρμόζονται οι ισχύοντες υγειονομικοί κανονισμοί για την οργάνωση και τη διεξαγωγή συνεδρίων. Για τον ίδιο λόγο, αναμένεται να το παρακολουθήσουν πολλοί σύνεδροι εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.
Η παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου θα είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες του Ι.Α.Κ.Ε: http://www.iake.gr και http://www.iake.weebly.com