Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης παρέστησαν χτες, Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στην Τελετή Έναρξης του 6ου Πανευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου Στρατιωτικής Ιατρικής της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής (ICMM), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης καθώς και εκπρόσωποι των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η σημαντική συνεισφορά του Υγειονομικού Σώματος στην αντιμετώπιση του Covid-19 αποτέλεσε ένα ακόμη δείγμα της αδιάλειπτης προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε κρίσιμο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής τομέα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αρραγή σχέση εμπιστοσύνης που έχουν διαχρονικά αναπτύξει με τους πολίτες. Παράλληλα, τόνισε ότι η παρουσία στο Συνέδριο, Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επιστημόνων, η ενεργός και πλούσια συμμετοχή των συνέδρων με επιστημονικές εργασίες, στρογγυλές τράπεζες, ανακοινώσεις και διαδραστικές παρουσιάσεις, φανερώνουν τον ζήλο και το πλούσιο επιστημονικό ενδιαφέρον του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την εμβάθυνση της γνώσης και τη συνεισφορά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ο κ. ΥΦΕΘΑ επισήμανε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγχαίρει τέτοιες πρωτοβουλίες κι ευελπιστεί σε ακόμη περισσότερες που θα προάγουν ακόμη πιο πολύ την Στρατιωτική Ιατρική Επιστήμη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Υφυπουργός ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή τιμή, χαιρετίζω σήμερα, την έναρξη των εργασιών του 6ου Πανευρωπαϊκού Τοπικού Συνεδρίου Στρατιωτικής Ιατρικής, σε έναν ιστορικό χώρο όπως είναι το Ζάππειο Μέγαρο. Υπό της σκιά της Ακρόπολης, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και ο διάλογος, μετά τους περιορισμούς και τις αναβολές που επέβαλλε η παγκόσμια πανδημία, επανέρχεται ένας θεσμός σαν μια πολυεθνική πρωτοβουλία των υγειονομικών των ενόπλων δυνάμεων, για να αποτελέσει το εφαλτήριο ανταλλαγής τρεχουσών επιστημονικών γνώσεων, απόψεων και πρακτικών, μελλοντικών προσανατολισμών αλλά και εμπειριών κι επιπλέον να ενδυναμώσει τη συνεργασία των στρατιωτικών υγειονομικών μεταξύ τους καθώς και μεταξύ της στρατιωτικής ιατρικής και των διεθνών οργανισμών υγείας. Όταν το 1920, μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάστηκε η ανάγκη για μια πιο στενή συνεργασία των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, κανείς, ίσως, δε φανταζόταν τη σημερινή εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Νέες, συνεχώς εξελισσόμενες τεχνολογίες, ιατρικές μέθοδοι και εξειδικεύσεις, έχουν μετατρέψει την ιατρική επιστήμη και τις υγειονομικές υπηρεσίες σε ένα χώρο γεμάτο προκλήσεις και νέα επιστημονικά δεδομένα που απαιτούν όμως διαρκή επικαιροποίηση για να μην κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν παρωχημένα.
Το σύγχρονο γεωστρατηγικό περιβάλλον, άλλωστε, χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα ρευστότητας, όπως είναι οι πολεμικές συρράξεις, οι υγειονομικές κρίσεις και οι φυσικές καταστροφές, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Κατά συνέπεια, οι προκλήσεις που απορρέουν για τους στρατιωτικούς υγειονομικούς του σήμερα, έχουν αναπροσαρμοστεί βάσει των υφιστάμενων συνθηκών, και απαιτούν επικαιροποιημένες γνώσεις, ευελιξία, καινοτόμες ιδέες, ενεργό συμμετοχή στις επιχειρήσεις, παρακολούθηση των τεκταινόμενων του παγκόσμιου χάρτη, χρήση των νέων μορφών τεχνολογίας και ομαδικό πνεύμα. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση του Covid-19, άλλωστε, έθεσε σε δοκιμασία ολόκληρη την υγειονομική κοινότητα, όπως και τα στελέχη του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων παγκόσμια.
Κατά την κρίση αυτή, απέδειξαν περίτρανα, σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο, την αυταπάρνηση, την αντοχή, την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία τους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και αποδεικνύοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, και το Υγειονομικό Σώμα ειδικά, είναι πάντα σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ακόμα και τις πιο αναπάντεχες ασύμμετρες απειλές, με επαγγελματισμό, συνέπεια, γνώση και επιστημονική επάρκεια. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες όχι μόνο δε στάθηκαν εμπόδιο, αλλά αντίθετα πρόκληση, για να αναμετρήσει το Υγειονομικό Σώμα τις δυνάμεις του, να δοκιμάσει τις αντοχές του και να διευρύνει τις γνώσεις του. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΕΔ, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης και συνεργαζόμενο απόλυτα με την υγειονομική κοινότητα, ακολουθώντας παγκόσμια πρωτόκολλα και πρακτικές, εργαζόμενο, συχνά, στα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων του, συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχή αντιμετώπισή του αόρατου και άγνωστου εχθρού που απειλούσε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η σημαντική συνεισφορά του Υγειονομικού Σώματος αποτέλεσε ένα ακόμη δείγμα της αδιάλειπτης προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, παγκόσμια, αλλά και ειδικά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, σε κάθε κρίσιμο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής τομέα, προσφοράς που τις καθιστά αποδέκτη καθολικής αναγνώρισης, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αρραγή σχέση εμπιστοσύνης που έχουν διαχρονικά αναπτύξει με τους πολίτες της. Η πανδημία αναχαιτίστηκε σημαντικά, ανακόπηκε μια τρομακτική και ανεξέλεγκτη απειλή, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, χάρη στην ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων, ιδεών και πρακτικών, ξεπερνώντας τους τοπικούς περιορισμούς και τα στενά σύνορα των χωρών, όπως ακριβώς έκανε και η πανδημία. Έτσι και το συνέδριο αυτό, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια, ευελπιστεί να κάνει την ιατρική γνώση, παγκόσμια γνώση, απαλλάσσοντας τον στρατιωτικό υγειονομικό από περιοριστικούς, ιδεολογικούς και εθνικούς φραγμούς, περιβάλλοντας την ιατρική επιστήμη με σκέψη ουδέτερη και ανεπηρέαστη και την παγκόσμια ιατρική πρακτική με την ποιότητα και τη διαφάνεια που επιβάλλουν οι αρχές της βιοηθικής.
Η τιμητική παρουσία στο Συνέδριο, Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επιστημόνων, η ενεργός και πλούσια συμμετοχή των συνέδρων με επιστημονικές εργασίες, στρογγυλές τράπεζες, ανακοινώσεις και διαδραστικές παρουσιάσεις, όπως αποτυπώνονται στο αναλυτικό πρόγραμμά του, φανερώνουν τον ζήλο, τον ενθουσιασμό και το πλούσιο επιστημονικό ενδιαφέρον του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό τη βελτίωση και εμβάθυνση της γνώσης και τη συνεισφορά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγχαίρει τέτοιες πρωτοβουλίες κι ευελπιστεί σε ακόμη περισσότερες που θα προάγουν ακόμη πιο πολύ την Στρατιωτική Ιατρική Επιστήμη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εύχομαι το Συνέδριο αυτό, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο επιστημονικού διαλόγου, μεστής εμπειρίας και παρατήρησης που θα οδηγήσουν σε παρακαταθήκη τεκμηριωμένης υγειονομικής γνώσης και πρακτικής. Να αποτελέσει πνευματικό βάθρο για τη βελτίωση της ποιότητας υγειονομικής φροντίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην παγκόσμια κοινότητα, στην κοινωνία, στον άνθρωπο.
Καλή Αρχή και Καλή Επιτυχία!»