Στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός
Αλέξης Καλοκαιρινός: «Η συνεργασία μεταξύ επιστήμης και παράδοσης
που προάγει το Διεθνές Συμπόσιο, αναδεικνύει την αξία τους για την
ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Είμαστε υπερήφανοι που το
Ηράκλειο φιλοξενεί σημαντικές πρωτοβουλίες όπως αυτή»
Στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία που πραγματοποιείται από 1 έως 4 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.
Το Διεθνές Συμπόσιο “Beyond the Οlive Grove: Shaping Public and Planetary Health, Policy and Sustainability” («Πέρα από τον Ελαιώνα: Διαμορφώνοντας τη Δημόσια και Πλανητική Υγεία, Πολιτική και Βιωσιμότητα») με συμμετοχές από όλο τον κόσμο, διοργανώνεται από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του κορυφαίου Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (IMBB-ΙΤΕ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.
Κατά το χαιρετισμό του ο οποίος έγινε στην αγγλική γλώσσα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, και δήλωσε τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου σε αυτό το σημαντικό επιστημονικό γεγονός σημειώνοντας ότι «Η συνεργασία μεταξύ επιστήμης και παράδοσης που προάγει το Διεθνές Συμπόσιο, αναδεικνύει την αξία τους για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Είμαστε υπερήφανοι που το Ηράκλειο φιλοξενεί σημαντικές πρωτοβουλίες όπως αυτή, οι οποίες συμβάλλουν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και της ευημερίας των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε επίσης στην διαχρονική σχέση της πόλης με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του, στην κορυφαία θέση που έχει το ελαιόλαδο στην μεσογειακή διατροφή αλλά και στη ζωή των κατοίκων του νησιού ήδη από τα προϊστορικά χρόνια καθώς και στη σύγχρονη δυναμική παρουσία του Ηρακλείου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Μιλώντας για την γαστρονομική κληρονομιά, ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε ότι «Η Κρητική διατροφή συνεισφέρει στο όραμα της βιωσιμότητας του πλανήτη μέσα από πολλούς ευρηματικούς τρόπους αξιοποιώντας εποχιακές πρώτες ύλες οι οποίες συνυπάρχουν με βιώσιμο τρόπο με τον πλανήτη εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια. Σε αναγνώριση αυτής της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς, το Ηράκλειο έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πόλη Γαστρονομίας από την UNESCO και είναι μια από τις επτά πόλεις που απαρτίζουν το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων / Creative Cities της UNESCO».
Κατά την έναρξη του Συμποσίου χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφειάρχης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Βασίλης Βασιλείου από τη Σχολή Δημόσιας Υγεία του Yale. Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αγριμανάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμπόσιο συγκεντρώνει κορυφαίους ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες, παραγωγούς, μεταποιητές, αγοραστές, καθώς και εκπροσώπους της βιομηχανίας και σχετικών τομέων, που μοιράζονται κοινό ενδιαφέρον για την ελιά και τα προϊόντα της και στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και στην προώθηση νέων ιδεών και προσεγγίσεων που αφορούν την παραγωγή, την επιστήμη και την πολιτική γύρω από το ελαιόλαδο. Το πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, γευσιγνωσίες και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του Συμποσίου απαρτίζεται από τους Βασίλη Βασιλείου (Σχολή Δημόσιας Υγείας Yale, ΗΠΑ), Άρη Κεφαλογιάννη (Industry Disruptors, Ελλάδα), Τάσο Κυριακίδη (Σχολή Δημόσιας Υγείας Yale, ΗΠΑ), Μιχάλη Στάγκο (GP, L-Stone Capital / Founder MSCOMM) και Νεκτάριο Ταβερναράκη –(Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας & Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα).
Τα σχόλια είναι κλειστά.