Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας θα διεξαχθεί από 3 έως 10 Αυγούστου 2019 στην Ιεράπετρα σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. Πραγματοποιείται από τον Αύγουστο του 2014 ανελλιπώς μέχρι σήμερα.
Η τελετή έναρξης και λήξης γίνεται στην παραλιακή πλατεία της Ιεράπετρας. Οι προβολές ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν στις 4-10 Αυγούστου στην Ιεράπετρα (Τζαμί της Ιεράπετρας) με ταυτόχρονες προβολές, σε πολλές πόλεις της Κρήτης και του Ν. Λασιθίου (Οροπέδιο Λασιθίου, Καβούσι, Παχειά Άμμος, Μύρτος, Άγιος Ιωάννης). Και μόλις κλείσουν τα φώτα της ράμπας στην Ιεράπετρα, το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει και στην υπόλοιπη Κρήτη, στην Αθήνα, καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στη συνέχεια θα ανοίξει τα πανιά του, όπως κάθε χρόνο και θα προβληθεί σε πολλές Χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία».
Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην:
• Ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
• Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
• Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασία
• Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.
• Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Έρευνα και Καινοτομία» συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας.
Η Ευρώπη στην Περιοχή μου 2019 (Europe in my Region), στοχεύει, ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτήν τη δράση, στεγάζει στο θεσμό, φιλοξενεί συντελεστές και προβάλλει τις παρακάτω ταινίες, με γενικό τίτλο αφιερώματος “Έρευνα Και Καινοτομία”, οι περισσότερες εκ των οποίων κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα.
Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος «Έρευνα και Καινοτομία» είναι ελεύθερη στο κοινό και υπάρχει πρόσβαση για ανθρώπους με αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ιεράπετρας από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα είναι δωρεάν, τόσο στις προβολές, όσο και στις περιφερειακές και παράλληλες εκδηλώσεις του και προβάλλονται σε πολιτιστικές αίθουσες αλλά και σε υπαίθριους χώρους, δημιουργώντας την αίσθηση του θερινού κινηματογράφου. Αυτή είναι και η διαφορετικότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας &Awards , για την οποία είναι περιζήτητο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις όπως επιμορφωτικά και ενημερωτικά σεμινάρια(masterclasses) καθώς επίσης και καλλιτεχνικές δράσεις. Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν ως στόχο τη δημιουργία ερευνητικής κουλτούρας στις νεότερες γενιές.
Μια άλλη εξίσου καινοτόμα συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί φέτος, είναι η προβολή και ανάδειξη τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Στην τελετή έναρξης θα υπάρξουν εκθέματα με τοπικά προϊόντα και γεύσεις από την Κρητική διατροφή.
Φέτος το καλοκαίρι, στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ η συμμετοχή των Κινέζων πολιτιστικών πρεσβευτών θα είναι διπλάσια καθώς θα παρευρεθούν 30 πολιτιστικοί πρεσβευτές. Μετά το πάντρεμα της Κρήτης με την Κίνα στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι, ήρθε η σειρά του Ισραήλ να ανοίξει τις πόρτες του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ με τον καθηγητή ανθρωπολογίας και διατροφής του Πανεπιστημίου BenGurion του Ισραήλ, ο οποίος θα προσφέρει τις επιστημονικές γνώσεις του στο φεστιβάλ σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και του Ισραήλ. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρητική γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει όχημα για την προβολή του πολιτισμού και του τουρισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της παράδοσης, φορέας οικονομικής ανάπτυξης και δίνει προοπτικές για το μέλλον.
Και φέτος η δημιουργική αυτή συνάντηση και αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών με το κοινό αλλά και ευρύτερα το πάντρεμα του παγκόσμιου πολιτισμού με τον πολιτισμό της Κρήτης και της Ελλάδος. Ήταν και παραμένει φιλοδοξία του Φεστιβάλ.
Και όπως λέει το σλόγκαν μας « Έλα στο Νότο και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ».
Ελένη Βλάσση
Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Τα σχόλια είναι κλειστά.