6 λόγοι που «σκοτώνουν» την σεξουαλική επιθυμία των γυναικών

Ημερομηνία:

Στα 18 όλα σας φαίνονταν εύκολα… το σεξ πρώτο και καλύτερο, αλλά τελευταία η σεξουαλική σας επιθυμία έχει πάει περίπατο. Και πραγματικά αυτό δεν είναι ένα θέμα που μπορεί μια γυναίκα εύκολα να συζητήσει, ακόμη και με την πιο στενή της φίλη.

Αλλά, αν μαθαίνατε ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα αρκετά κοινό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών, ίσως να νιώθατε λιγότερο άβολα.

Τι είναι η διαταραχή υποδραστήριας σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD)

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου 3 στις 10 γυναίκες έχουν πεσμένη λίμπιντο – κοινώς έχουν μειωμένη ή καθόλου διάθεση για σεξ. Ωστόσο, η λίμπιντο μιας γυναίκας έχει ups and downs στη διάρκεια της ζωής της. Με άλλα λόγια, δεν είναι ασυνήθιστο μια γυναίκα να χάνει κατά περιόδους το ενδιαφέρον της για το σεξ.

Η χρόνια και συνεχής έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ από γυναίκες που προηγουμένως είχαν φυσιολογική σεξουαλική ορμή, ωστόσο, είναι εντελώς μια διαφορετική υπόθεση. Η διαταραχή υποδραστήριας σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD), όπως ονομάζεται η πάθηση, χαρακτηρίζεται από επίμονη έλλειψη επιθυμίας που προκαλεί άγχος και – ως αποτέλεσμα – διαπροσωπικές δυσκολίες. Αυτή είναι η πιο κοινή σεξουαλική δυσλειτουργία μεταξύ των γυναικών, καθώς υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες και μπορεί να είναι δύσκολο να επιλυθεί καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ψυχικούς, σωματικούς κοινωνικούς).

Εάν, ωστόσο, βιώνετε μια περίοδο χαμηλής σεξουαλικής ορμής, αλλά δεν σας ανησυχεί τρομερά, τότε μάλλον ΔΕΝ έχετε HSDD.

Τι «σκοτώνει» την σεξουαλική επιθυμία των γυναικών

Δείτε έξι λόγους για τους οποίους μπορεί να μην έχετε διάθεση για σεξ:

#1 Έχετε άγχος
Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αυτό λειτουργεί προς όφελός μας τόσο στη δουλειά όσο και στη ζωή, αλλά δυσκολεύει τα πράγματα σεξουαλικά. Έχοντας να βάλετε τα παιδιά στο κρεβάτι, να καθαρίσετε την κουζίνα και να φτιάξετε το μεσημεριανό γεύμα για την επόμενη μέρα, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να κάνετε σεξ.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Ζητήστε από τον σύντροφό σας να αναλάβει κάποιες δουλειές. Αν μπορεί να σας βοηθήσει λίγο, θα μπορέσετε να χαλαρώσετε. Και αυτό σημαίνει ότι θα είστε καλύτερα σε θέση να ανταποκριθείτε σεξουαλικά.

#2 Χρησιμοποιείτε ορμονικά αντισυλληπτικά
Αυτή είναι μια σκληρή ειρωνεία: Τα μέσα αντισύλληψης που προορίζονται να εμπνεύσουν το «ελεύθερο πνεύμα» (δηλαδή χάπια, έμπλαστρα, δαχτυλίδια και ενέσεις) μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Για ορισμένες γυναίκες, αυτό καταστέλλει τη λίμπιντο.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για την αλλαγή της μεθόδους αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε. Σε ορισμένα χάπια, η προγεστερόνη συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τεστοστερόνη και μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη λίμπιντο. Ή επιλέξτε μια μέθοδο φραγμού (διάφραγμα, αυχενικό κάλυμμα, προφυλακτικά ή σπιράλ), που δεν θα επηρεάσει τη σεξουαλική σας ορμή.

#3 Παίρνετε φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα κατά του άγχους μπορούν επίσης να «βραχυκυκλώσουν» τη σεξουαλική σας ορμή. Το ίδιο συμβαίνει με φάρμακα που λαμβάνονται για την υψηλή αρτηριακή πίεση και με τα αντιισταμινικά, τα οποία εκτός από τη ρινική καταρροή μπορούν να… στεγνώσουν και τον κόλπο σας. Τα αντικαταθλιπτικά, επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να μειώσουν την επιθυμία σε τέτοιο βαθμό, που οι άνδρες συχνά τα παίρνουν για να θεραπεύσουν την πρόωρη εκσπερμάτωση.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Δοκιμάστε ένα διαφορετικό αντιυπερτασικό ή αντικαταθλιπτικό. Εάν αισθάνεστε καλά με την αγωγή σας και το μόνο σας παράπονο είναι ότι θα θέλατε να αισθάνεστε πιο σεξουαλικές, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την προσαρμογή της δοσολογίας σας.

#4 Δεν κοιμάστε καλά
Μελέτες δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν προβλήματα ύπνου. Και η αϋπνία έχει τεράστιο αντίκτυπο στην επιθυμία για το σεξ. Πρώτο και κύριο, διαταράσσονται οι ορμόνες του φύλου όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Αλλά το πιο σημαντικό, ίσως, είναι ότι η απώλεια ύπνου μπορεί να σας κάνει ευερέθιστους (ευέξαπτους).

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Κάντε την κρεβατοκάμαρά σας ένα σκοτεινό, ήσυχο, φιλικό προς τον ύπνο «καταφύγιο». Διώξτε τα αντικείμενα εργασίας, όπως το smartphone ή το laptop σας, κλείστε την τηλεόραση και επενδύστε σε ένα άνετο στρώμα. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες και μάσκα ύπνου για να αποκλείσετε το φως και τον θόρυβο. Ελέγξτε τα φάρμακά σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν διεγερτικά. Ρωτήστε επίσης το γιατρό σας σχετικά με μια βραχυπρόθεσμη συνταγή για υπνωτικά χάπια. Εάν ο σύντροφός σας σάς κρατά ξύπνιους, μιλήστε μαζί του για τρόπους να μειώσετε το ροχαλητό του (όπως να χάσει βάρος και να αποφύγει το αλκοόλ το βράδυ, για παράδειγμα). Εάν όλα αυτά αποτύχουν, πηγαίνετε σε έναν ειδικό ύπνου.

#5 Έχετε υπερδραστήρια κύστη
Η κύστη θέλει πάντα να πηγαίνει στην τουαλέτα, αλλά δεν το κάνει επειδή υπάρχουν ανασταλτικά μηνύματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο στην ουροδόχο κύστη που λένε όχι. Για ορισμένες γυναίκες, ωστόσο, ο οργασμός μπορεί να παρακάμψει αυτά τα μηνύματα και, ως αποτέλεσμα, απελευθερώνουν μια μικρή ποσότητα ούρων κατά τη διάρκεια του σεξ. Έχει υπολογιστεί ότι επηρεάζεται περίπου το 1/3 των γυναικών με υπερδραστήρια κύστη. Αν ανήκετε σε αυτές, είναι πιθανό το ενδιαφέρον σας για το σεξ να μειωθεί, καθώς δεν θέλετε να έρθετε σε αμήχανη θέση.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Η ούρηση πριν το σεξ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες διαρροής, καθώς οι ακούσιες συσπάσεις της κύστης προκαλούνται συχνά από τον όγκο. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία της υπερδραστήριας κύστης.

#6 Βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση
Φτάνοντας σε αυτό το ορόσημο, χάνετε περίπου το 90% των οιστρογόνων σας – τη σεξουαλική ορμόνη που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη διέγερση και τη λίπανση. Καθώς τα επίπεδα πέφτουν, ο κολπικός ιστός λεπταίνει και στεγνώνει, γεγονός που μπορεί να κάνει το σεξ αρκετά επώδυνο ώστε να χάσετε μια για πάντα το ενδιαφέρον σας. Για πολλές γυναίκες, η πτώση των οιστρογόνων από μόνη της εξηγεί τη «βουτιά» της λίμπιντο. Αλλά και άλλες πτυχές της εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε unsexy: εξάψεις, αύξηση βάρους, εναλλαγές της διάθεσης, φόβος για τη γήρανση και η ακανόνιστη, βαριά εμμηνόρροια που μπορεί να εμφανιστεί πριν σταματήσουν οριστικά οι περίοδοι σας.

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως γύρω στην ηλικία των 51 ετών, αλλά ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και χημειοθεραπεία μπορεί να την πυροδοτήσουν νωρίτερα, γεγονός που μπορεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο την επιθυμία.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Η λαϊκή σοφία λέει «use it or lose it». Πώς λειτουργεί πρακτικά αυτό; Το σεξ ενθαρρύνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Έτσι, όσο περισσότερο σεξ κάνετε τόσο περισσότερο θέλετε. Μιλήστε λοιπόν με τον γυναικολόγο σας για φάρμακα που κάνουν το σεξ πιο άνετο. Αλοιφές και κολπικά υπόθετα μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, θεραπεύοντας την ξηρότητα του κόλπου.

Η σεξουαλική επιθυμία είναι διαφορετική για τον καθένα και δεν υπάρχει «φυσιολογική» λίμπιντο. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι η έλλειψη επιθυμίας για σεξ είναι ενοχλητική ή επηρεάζει τη σχέση σας, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τελικά πόσο κρατάει το σεξ; Η «ιδανική...

Υπάρχει στην πραγματικότητα αυτό που λέμε... ιδανική διάρκεια στο...

Ο αφροδισιακός χυμός που αυξάνει τη λίμπιντο

Η λίμπιντο αποτελεί τον παράγοντα που κρίνει τη διάθεσή...

Τελικά πόσο κρατάει το σεξ; Η «ιδανική...

Υπάρχει στην πραγματικότητα αυτό που λέμε... ιδανική διάρκεια στο...

Ο αφροδισιακός χυμός που αυξάνει τη λίμπιντο

Η λίμπιντο αποτελεί τον παράγοντα που κρίνει τη διάθεσή...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ

Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα...

Από την Κρήτη η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Ασφάλεια Αττικής

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Ασφάλεια...

Δήμος Ηρακλείου:Συνεδριάζει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου η Δημοτική Επιτροπή

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 στις 12:00 συνεδριάζει η...