Όλοι έχουμε στιγμές που ο εγκέφαλός μας «κολλάει» στην ίδια σκέψη ή που οι σκέψεις μας πηδούν από το ένα θέμα στο άλλο. «Οι άνθρωποι συχνά αναφέρονται σε αυτά τα μοτίβα ως καλπάζουσες ή ακατάπαυστες σκέψεις.
Η πιο κοινή αιτία είναι το άγχος. Όσοι κυριεύονται από αυτές, ανησυχούν συνεχώς για το τι πρέπει να γίνει, τι δεν έχει γίνει και τι θα ακολουθήσει, ή έχουν εμμονή με καταστάσεις του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος», εξηγεί η Fairlee Fabrett, ψυχολόγος στο McLean Hospital που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Harvard.
Αν έρχεσαι κι εσύ αντιμέτωπος με τις σκέψεις αυτές, ξέρεις καλά πως όταν κυριεύουν το μυαλό σου, «δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και νιώθεις παγιδευμένος, κάτι που με τη σειρά του σε κάνει ακόμα πιο ανήσυχο και στρεσαρισμένο. Έτσι, μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο», συμπληρώνει η ειδικός.
Όταν οι σκέψεις δεν σταματούν, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να σπάσεις τον κύκλο. Ποια είναι αυτά;
1. Εξάσκησε την ενσυνειδητότητα
Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις μοτίβα σκέψης και η βαθιά αναπνοή είναι ένας τρόπος να την καλλιεργήσεις. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις για να ησυχάσεις το μυαλό σου, μιας και η βαθιά αναπνοή ηρεμεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό. Μπορείς, για παράδειγμα, να εφαρμόσεις τη μέθοδο αναπνοής 4-7-8:
- Πάρε μια άνετη θέση και χαλάρωσε το σώμα σου.
- Κάνε μία εισπνοή αργά, από τη μύτη, για 4 δευτερόλεπτα.
- Κράτησε την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα.
- Εκπνοή από το στόμα για 8 δευτερόλεπτα.
- Επανάλαβε τον κύκλο έως και 4 φορές.
Προσπάθησε να εξασκηθείς σε αυτήν την άσκηση όταν οι σκέψεις σου δεν τρέχουν, ώστε να είσαι έτοιμος όταν τη χρειάζεσαι.
2. Αναγνώρισε τις ακατάπαυστες σκέψεις
Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να βιώσει τις σκέψεις αυτές. «Αναγνώρισε ότι πρόκειται για θόρυβο, για κάτι που μερικές φορές κάνει το μυαλό μας. Αυτό σου δίνει μια αίσθηση ελέγχου, ώστε να μην αισθάνεσαι αβοήθητος. Όταν βάζεις τις σκέψεις στο κατάλληλο πλαίσιο, τις αισθάνεσαι λιγότερο απειλητικές και ευκολότερες στη διαχείριση», λέει η Fabrett.
3. Στρέψε την προσοχή σου αλλού
Μερικές φορές, αυτό που χρειάζεσαι για να σπάσεις τον φαύλο κύκλο είναι να στρέψεις την προσοχή σου κάπου αλλού. Ωστόσο, ο περισπασμός αυτός χρειάζεται να είναι υγιής. «Μόλις παρατηρήσεις ότι σκέφτεσαι ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα, πάρε τη συνειδητή απόφαση να κάνεις κάτι άλλο». Τι μπορεί να είναι αυτό; Παρακολούθησε μια παράσταση, δες για 100η φορά τα Φιλαράκια, πήγαινε μια βόλτα, ζωγράφισε, ετοίμασε μια ένα συνταγή μαγειρικής, παίξε ένα παιχνίδι στο κινητό σου.
ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΥΡΙΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ, ΝΙΩΘΕΙΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΝΗΣΥΧΟ. ΕΤΣΙ, ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ.
4. Σήκω από την καρέκλα
Η κίνηση είναι ένας υγιής τρόπος να εκτονώσεις και να διαχειριστείς το άγχος σου. Έτσι, όταν νιώσεις τις ακατάπαυστες σκέψεις να σε κατακλύζουν, τρέξε για 15 λεπτά, κάνε ένα σετ push-ups και 10 jumping jacks, κάνε δουλειές του σπιτιού. Η άσκηση προσφέρει στο μυαλό σου κάτι να επικεντρωθεί.
5. Βάλε πρόγραμμα στην ανησυχία
Κάποιες φορές χρειάζεται να καθίσεις με τις σκέψεις αυτές και να τις αφήσεις να κάνουν τον κύκλο τους. Προσπάθησε, λοιπόν, να τις βάλεις στο πρόγραμμά σου, όπως μια δραστηριότητα. Όρισε 10-20 λεπτά κατά τα οποία θα… ανησυχείς, θα εξερευνάς και θα επεξεργάζεσαι τις σκέψεις αυτές. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, προχώρα στις άλλες σου δραστηριότητες.
Αν οι ακατάπαυστες σκέψεις κλιμακωθούν σε σημείο που εμποδίζουν την καθημερινότητά σου, τότε μπορεί να είναι σημάδι π.χ. αγχώδους διαταραχής. Στην περίπτωση αυτή, φρόντισε να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
https://www.ow.gr/psychologia/5-tips