Ξεκινώντας πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο full body προπονήσεις. Full body προπονήσεις πραγματοποιούμε όταν ασκούμε ολόκληρο το σώμα μας, με όλες τις μυϊκές ομάδες να χρησιμοποιούνται και να διεγείρονται σε μία προπονητική συνεδρία.
Για παράδειγμα, εκτελούμε ασκήσεις για το πάνω μέρος του σώματος, το κάτω μέρος του σώματος συν ασκήσεις για τον πυρήνα σε μία προπόνηση.
Γράφει ο Βαγγέλης Κωνσταντόπουλος, Γυμναστής, Λαύριο
Οπότε με άλλα λόγια η full body προπόνηση είναι αυτό ακριβώς που ακούγεται: μια προπόνηση που στοχεύει να χτυπήσει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες σε μία μόνο συνεδρία. Μπορούμε να κάνουμε full body προπονήσεις είτε με προπόνηση αντιστάσεων είτε απλά με ασκήσεις με το βάρος του σώματος.
Πάμε όμως να δούμε 5 από τους λόγους για να γυμναστούμε με full body προπονήσεις:
Δουλεύουμε ικανοποιητικά και το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα
Συνήθως στις full body προπονήσεις ενσωματώνονται αρκετές πολυαρθρικές ασκήσεις, οι οποίες είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος προπόνησης για τη λειτουργική δύναμη καθώς και την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι σύνθετες αυτές ασκήσεις αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό περισσότερο από τις απλές μονοαρθρικές ασκήσεις, επειδή το σώμα χρειάζεται να οξυγονώνει περισσότερους μύες ταυτόχρονα, που σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να αντλεί περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα.
Για να γίνει αυτό, ο καρδιακός ρυθμός πρέπει να αυξηθεί. Οπότε ταυτόχρονα έχουμε προπόνηση και για το καρδιαναπνευστικό μας σύστημα.
Μεγαλύτερος χρόνος για αποκατάσταση μεταξύ των προπονήσεων
Ένα άλλο πλεονέκτημα των προπονήσεων για ολόκληρο το σώμα είναι τα αυξημένα ποσοστά μυϊκής αποκατάστασης. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι δεν σημειώνουν πρόοδο στην προπόνηση τους είναι απλώς επειδή δεν αφήνουν τον οργανισμό να αναρρώσει για το χρόνο που χρειάζεται μετά από κάθε προπονητική συνεδρία και πάνε κατευθείαν στην επόμενη χωρίς να έχουν αναρρώσει πλήρως.
Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να χειριστούν τις συνεχόμενες προπονήσεις (ακόμα και όταν δεν ασκούν τους ίδιους μύες σε κάθε προπόνηση), επομένως για αυτά τα άτομα, οι full body προπονήσεις είναι ιδανικές.
Μικρότερη απαίτηση χρόνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας
Η χρήση ενός full body προγράμματος έχει πολύ μικρότερη απαίτηση χρόνου. Εάν είναι δύσκολο για κάποιον να γυμναστεί για περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, τότε ένα πρόγραμμα full body ίσως είναι κατάλληλο για αυτόν.
Δεδομένου ότι οι προπονήσεις για ολόκληρο το σώμα μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια μόνο δύο ή τριών ημερών την εβδομάδα.
Μεγαλύτερη έκκριση τεστοστερόνης σε εβδομαδιαία βάση
Όταν μιλάμε για αύξηση μυϊκής μάζα, η ποσότητα τεστοστερόνης που ρέει στο σώμα μας θα κάνει πραγματικά σημαντική διαφορά. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης που έχουμε στο σώμα μας, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε σε θέση να χτίσουμε μυϊκό ιστό.
Όταν πρόκειται να επηρεάσουμε την απελευθέρωση τεστοστερόνης μέσω των προπονήσεων αντίστασης, οι ασκήσεις που χρησιμοποιούν κινήσεις ολόκληρου του σώματος και δουλεύουν όσο το δυνατόν περισσότερες μυϊκές ίνες θα απελευθερώσουν μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης. Ασκήσεις ποδιών όπως τα deadlifts και τα squats είναι ιδιαίτερα γνωστές για αυτό, και σε μια προπόνηση full body θα έχουμε τουλάχιστον δύο ασκήσεις ποδιών ανά προπόνηση.
Αλλά και ασκήσεις όπως οι πιέσεις στήθους με μπάρα, η κωπηλατική με μπάρα και οι πιέσεις ώμων με μπάρα είναι κατάλληλες για αυτόν το σκοπό.
Περισσότερος χρόνος για άλλες αθλητικές δραστηριότητες
Δεδομένου ότι οι full body προπονήσεις απαιτούν να βρισκόμαστε στο γυμναστήριο μόνο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, όπως αναφέρθηκε ήδη, αυτό απελευθερώνει επίσης περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Αν μας αρέσει το ποδήλατο, το τρέξιμο, το κολύμπι, ή κάποιο ομαδικό σπορ περισσότερο από το να σηκώνουμε βάρη, μάλλον θα προτιμούσαμε να κάνουμε κάτι από αυτά αντί να είμαστε στο γυμναστήριο.
Ωστόσο, η προπόνηση με βάρη μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη δύναμη, την ταχύτητα και την ευκινησία μας και έτσι να αυξήσουμε την απόδοση μας στο άθλημα το οποίο κάνουμε.
Συμπερασματικά, με τις full body προπονήσεις μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο, να αναρρώσουμε καλύτερα μεταξύ των προπονήσεων, να αυξήσουμε τα επίπεδα της τεστοστερόνης μας σε εβδομαδιαία βάση και να δουλέψουμε ικανοποιητικά και το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Πηγή: https://www.fmh.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.