HellasQCI: 3ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο
“Quantum Key Distribution and Cyber Security”
Εκπαίδευση στις κβαντικές τεχνολογίες και την κυβερνοασφάλεια
4-5 Σεπτεμβρίου – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Με στόχο την εκπαίδευση της νέας γενιάς μηχανικών στις κβαντικές τεχνολογίες και την Κυβερνοασφάλεια, ώστε να είναι έτοιμη η χώρα για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υποδομής Κβαντικών Επικοινωνιών – EuroQCI, πραγματοποιείται στις 4 & 5 Σεπτεμβρίου 2024 το 3ο εκπαιδευτικό σεμινάριο “Quantum Key Distribution (QKD) and Cyber Security”, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στην Κρήτη.
Το σεμινάριο υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα HellasQCI και επικεντρώνεται στα συστήματα διανομής κβαντικών κλειδιών (Quantum Key Distribution – QKD), στην Κυβερνοασφάλεια και στα θέματα μετα-κβαντικής κρυπτογραφίας (Post-Quantum Cryptography – PQC).
Στην εκδήλωση συμμετέχουν περίπου 20 ομιλητές από την Ελλάδα και από τα αντίστοιχα έργα που υλοποιούν τις Εθνικές Υποδομές Κβαντικών Επικοινωνιών (NatQCIs) των χωρών της Αυστρίας (QCI-CAT), του Λουξεμβούργου (LUX4QCI), της Πολωνίας (Pionier-Q), της Ουγγαρίας (QCI Hungary), της Μάλτας (PRISM), της Πορτογαλίας (PTQCI), της Κύπρου (CYQCI), της Ρουμανίας (RONAQCI), της Ισπανίας (EuroQCI SPAIN) και της Εσθονίας (EstQCI), ενώ θα παρουσιαστούν σημαντικά ευρωπαϊκά έργα που συμβάλλουν στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Υποδομής Κβαντικών Επικοινωνιών (EuroQCI) και θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες της Κυβερνοασφάλειας, επιστήμονες και μηχανικούς πληροφορικής, καθώς και σε φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς που απασχολούνται στους τομείς των οπτικών και κβαντικών τεχνολογιών, καθώς και σε εκπροσώπους της βιομηχανίας οπτικών και κβαντικών τεχνολογιών. Παράλληλα, ανάμεσα στις συμμετοχές συγκαταλέγονται και Εθνικά Έργα Υποδομής Κβαντικών Επικοινωνιών από όλη την Ευρώπη.
Σχετικά με το HellasQCI
Το πρόγραμμα “HellasQCI – Deploying advanced national QCI systems and networks in Greece”, συντονίζεται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα αποτελείται από μια κοινοπραξία 13 εταίρων και σε αυτή τη φάση διανύει το δεύτερο μισό της διάρκειας του. Το HellasQCI αναπτύσσει, στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας EuroQCI (European Quantum Communication Infrastructure), την Εθνική Υποδομή Δικτύου Κβαντικής Επικοινωνίας ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών στην Ελλάδα κατά των κυβερνο-απειλών.
Συνδεθείτε μαζί μας και μείνετε ενημερωμένοι μέσα από την Ιστοσελίδα μας και τα Κανάλια Κοινωνικής Δικτύωσης!
Ιστοσελίδα:https://hellasqci.eu/
X:https://x.com/hellasqci
LinkedIn:https://www.linkedin.com/company/hellasqci/
Facebook: https://www.facebook.com/hellasqci
Η Κοινοπραξία
Ελλάδα
1) Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΔΥΤΕ- GRNET (φορέας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) – Συντονιστής Έργου
2) Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
3) Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΚΠΑ
4) Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΙΤΕ
5) Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, ΕΚΕΦΕ
6) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ
7) Qubitech Private Capital Company, QUBI
8) Space Hellas Συστήματα & Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής και Ασφάλειας, Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας Α.Ε., Space
9) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕAA
10) Motor Oil Ελλας Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ, MOH
11) Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών, ΕΠΙΣΕΥ
Λουξεμβούργο
12) Université Du Luxembourg, UNILU
Ιρλανδία
13) South East Technological University, SETU