35ο συνέδριο των Μυλοποταμιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής

35ο συνέδριο των Μυλοποταμιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής

Την συνεργασία όλων των φορέων, πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και την λήψη των αναγκαίων μέτρων και ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων από την πολιτεία, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, συμμετέχοντας στο 35ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης Μυλοποταμιτών που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ελεύθερνα Ρεθύμνου. Στο συνέδριο που στις εργασίες του δόθηκε έμφαση στο περιβάλλον και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τονίστηκε η κρισιμότητα του ζητήματος από τον κ Αρναουτάκη, τον Βουλευτή Ανδρέα Ξανθό αλλά και τους παριστάμενους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο, τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μιχάλη Χριστάκη, κ.α. 

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι συμμετείχαν στον κεντρικό κύκλο συζήτησης του συνεδρίου με συντονιστές τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μαρή και Κωστή Χαλκιαδάκη. Απ όλους έγινε αναφορά στην ανάγκη σεβασμού -προστασίας του περιβάλλοντος απ όλους τους πολίτες, στην ανάγκη χρηματοδοτήσεων από την πολιτεία στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων, ενώ αναφέρθηκαν και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αυτοδιοίκηση.

Στην πρωτοπορία η Περιφέρεια Κρήτης στα περιβαλλοντικά θέματα

Παράλληλα έγινε αναφορά στην καλή συνεργασία των Δήμων με την Περιφέρεια Κρήτης και στην πρωτοπορία της στα περιβαλλοντικά θέματα όπως την εφαρμογή του πρώτου στην Ελλάδα στρατηγικού σχεδιασμού Διαχείρισης στερεών αποβλήτων με χρηματοδότηση (εργοστάσια και λειτουργία)100% από Ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης αναφέρθηκε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι στην πρωτοπορία του σχεδιασμού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

 Ειδικότερα για τις προτεραιότητες και στους στόχους της Περιφέρειας στα Περιβαλλοντικά θέματα, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε:

«Τα περιβαλλοντικά ζητήματα λειτουργούν καταλυτικά στην τοπική ανάπτυξη. Με αυτό το δεδομένο, ως Περιφέρεια Κρήτης, τα τελευταία χρόνια καθιερώνουμε το νησί ως έναν σημαντικό παράγοντα στη νέα πράσινη οικονομία που διαμορφώνεται συνεχώς.

 Μια οικονομία που έχει ανάγκη από βιώσιμες και υπεύθυνες επενδύσεις. Ακριβώς με αυτό το σκεπτικό η Περιφέρεια μας διαμόρφωσε  τη Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή και είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε και εφάρμοσε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα.

 Στόχος μας είναι η προώθηση επενδύσεων μέχρι το 2030, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  τις νέες υποδομές δικτύων, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, τις νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, τις δράσεις ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, για την Περιφέρεια Κρήτης ο Μυλοπόταμος στη νέα περίοδο που έχουμε μπροστά μας συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές όπου θα αναπτύξουμε τέσσερις βασικές προτεραιότητες, γύρω από το Περιβάλλον. Τέσσερις πτυχές αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης:η κυκλική οικονομία, ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η περιβαλλοντική προστασία και η δημιουργία αξίας για την κοινωνία.

 Κλείνοντας και αφού συγχαρώ τους διοργανωτές και όλους τους εισηγητές του Συνεδρίου να επισημάνω πως οι εξελίξεις τρέχουν και μέσα σε λίγα χρόνια το περιβάλλον, ενώ κάποτε απασχολούσε λίγους, σήμερα έχει ανέβει στην κορυφή της ατζέντας.

 Μέσα σε λίγα χρόνια θα δούμε τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε, που καταναλώνουμε, που μετακινούμαστε.

 Έχουμε λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα νέο και υπεύθυνο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη, με όχημα τις βιώσιμες επενδύσεις. Σε αυτή τη διαδρομή ο Μυλοπόταμος πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο». 

Τα σχόλια είναι κλειστά.