Στις 7 Ιανουαρίου 1943 γεννιέται στην Ιαπωνία η Σαντάκο Σασάκι (Sadako Sasaki), το κορίτσι που έμελλε να αποτελέσει το σύμβολο των αθώων θυμάτων πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα Erasmus, η Σαντάκο ήταν δύο ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου του 1945.
Αντίθετα με πολλούς γείτονες που έχασαν τη ζωής τους, η Σαντάκο επιβίωσε χωρίς εμφανή τα σημάδια της έκρηξης, ίσα για να νοσήσει μερικά χρόνια αργότερα από αυτό που ονόμαζαν τότε «ασθένεια της ατομικής βόμβας», σύμφωνα με το ygeiamou.gr.
Το 1955 και σε ηλικία 12 ετών, η Σαντάκο Σασάκι οδηγείται στο νοσοκομείο έπειτα από έντονα συμπτώματα ζάλης και κόπωσης όπου διαγιγνώσκεται με λευχαιμία.
Ένας θρύλος και η τέχνη Origami έγιναν η ελπίδα της για ζωή. Όπως της εξήγησε μια φίλης της, αν ένας ασθενής καταφέρει να φτιάξει χίλιους χάρτινους γερανούς θα μπορέσει να θεραπευτεί.
Ένα σμήνος από 644 γερανούς κρεμόταν πάνω από την κλίνη της όταν η Σαντάκο έφυγε από τη ζωή. Συμμαθητές της κατασκεύασαν τους 356 που δεν πρόλαβε η ίδια και ολόκληρο το σμήνος των χάρτινων πτηνών ενταφιάστηκε μαζί με το κορίτσι.
Με την οικονομική συμβολή χιλιάδων ανθρώπων, κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα – γνωστό και ως «Θόλος της Ατομικής Βόμβας» – το Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών, ένα άγαλμα που παριστάνει τη Σαντάκο να κρατά έναν γερανό.
Λευχαιμία, διάγνωση και θεραπεία
Η λευχαιμία αποτελεί μια αιματολογική νεοπλασία κατά την οποία τα κύτταρα στον μυελό των οστών αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και τη συχνότερη μορφή καρκίνου σε παιδιά και εφήβους. Διακρίνεται σε μυελογενή/λεμφογενή και σε οξεία/χρόνια.
Στις οξείες λευχαιμίες συγκαταλέγονται η οξεία λεμφοκυτταρική ή λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) –συχνότερη στην παιδική ηλικία– και η οξεία μυελογενής λευχαιμία (ΟΜΛ), η οποία χαρακτηρίζεται από την προσβολή των μυελικών κυττάρων που παράγουν τα κοκκιοκύτταρα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Οι οξείες μυελοβλαστικές λευχαιμίες χωρίζονται σε οκτώ υπότυπους (Μ0-Μ7).
Οι χρόνιες λευχαιμίες, στις οποίες ανήκουν η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ), η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ), η χρόνια προλεμφοκυτταρική λευχαιμία, η μεγάλων κοκκωδών λεμφοκυττάρων (LGL) και η τριχωτή λευχαιμία (HCL), αφορούν κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες, μπορούν ωστόσο να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.
Η διάγνωσή της γίνεται κατά βάση με γενική αίματος, μυελόγραμμα και ανοσοφαινότυπο για τον ακριβή καθορισμό του τύπου λευχαιμίας, ενώ η αντιμετώπιση γίνεται με χημειοθεραπεία και, στην περίπτωση λευχαιμίας υψηλού κινδύνου, προτείνεται η αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Λευχαιμία και νοσοκομειακά προγράμματα
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει ήδη νοσοκομειακό συμβόλαιο και διαγνωστεί με τη νόσο, θα καλυφθεί για δαπάνες αναφορικά με τη νοσηλεία, τις χημειοθεραπείες αλλά και επεμβάσεις μεταμόσχευσης -για την επέμβαση ωστόσο, όχι για το μόσχευμα- σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου.
Αυτό που επισημαίνουν ωστόσο τα έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, είναι η νόσος να μην προϋπήρχε της ασφαλιστικής σύμβασης ή ο ασφαλισμένος αποδεδειγμένα να μην τη γνώριζε.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ασφαλισμένος ασθενής θα καλυφθεί και για τυχόν απαραίτητες εξετάσεις στο πλαίσιο της νοσηλείας ενώ τα προγράμματα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης αποδεικνύονται κατάλληλα για αντίστοιχες δαπάνες εκτός νοσοκομείου.
Επίδομα σοβαρών ασθενειών
Αν και τα νοσοκομειακά προγράμματα καλύπτουν κάθε ηλικία, η παροχή Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών που δίδεται ως συμπληρωματική κάλυψη στο νοσοκομειακό ή με μια βασική έστω ασφάλεια ζωής, αφορά σε ηλικίες άνω των 18 ετών αποκλειστικά για την πλειονότητα των εταιρειών και τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται βάσει της ηλικίας, του επαγγέλματος κ.α.
Εντούτοις, σημειώνουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, υπάρχουν προγράμματα που εξασφαλίζουν και σε ανήλικους την κάλυψη σοβαρών ασθενειών η οποία αφορά ένα χρηματικό ποσό όπως 10.000€ έως 300.000€ κ.ο.κ. ενδεικτικά, ώστε ο ασθενής να αντεπεξέλθει σε διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις, ακόμη και την αποπληρωμή της απαλλαγής στο νοσοκομειακό του πρόγραμμα.
Ασφάλιση για επιβαρυμένο ιστορικό υγείας
Αν και το επιβαρυμένο ιστορικό υγείας συνήθως θα σταθεί εμπόδιο στη σύναψη ενός ασφαλιστικού συμβολαίου, υπάρχουν σήμερα στην αγορά πακέτα ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς που θέλουν να ασφαλιστούν, ενώ τα ασφάλιστρα δεν είναι απαραιτήτως απαγορευτικά.
Σε αυτά περιλαμβάνονται παθήσεις όπως καρκίνοι, σακχαρώδης διαβήτης ή και σύνδρομο Down. Βέβαια, υπογραμμίζουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, η εταιρεία ενδεχομένως θα λάβει υπ’ όψιν παράγοντες όπως ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου.
Μια εξαίρεση
Αν και η λευχαιμία καλύπτεται τόσο στα νοσοκομειακά όσο και τα επιδοματικά προγράμματα των περισσότερων εταιρειών, η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία εντοπίζεται συνήθως στις εξαιρέσεις, με κάποιο παραθυράκι για ασθενείς στους οποίους η νόσος έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον Β Στάδιο Binet. Μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.
Κάτι ακόμα:
Ο θάνατος της Σαντάκο Σασάκι ενέπνευσε τον Ρώσο ποιητή Rasul Gamzatov να γράψει ένα ποίημα στη γλώσσα των Αβάρων για τα δεινά του πολέμου, το οποίο κατέληξε μια από τις δημοφιλέστερες μπαλάντες της χώρας.
Ο γερανός θεωρείται ιερός στην ιαπωνική κουλτούρα και ένα σύμβολο της ευημερίας και μακροζωίας. Θρυλείται ότι μπορεί να ζήσει έως και 1.000 χρόνια, εξ ου και ο αριθμός των σχεδίων origami που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί το θαύμα.
Χιλιάδες παιδιά από όλο τον κόσμο στέλνουν μέχρι και σήμερα χάρτινους γερανούς που τοποθετούνται στο Μνημείο Ειρήνης για τα Παιδιά, αναγράφοντας πάνω το σύνθημα που βρίσκεται στη βάση του αγάλματος «Αυτή είναι η κραυγή μας, Αυτή είναι η προσευχή μας, Ειρήνη σε όλο τον κόσμο».
Πηγή: Το Ποντίκι