26 κροίσοι κατέχουν τον πλούτο του μισού πλανήτη
26 κροίσοι κατέχουν τον πλούτο του μισού πλανήτη . Ανοιξε η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών – Ερευνα της Oxfam …..
Την παραμονή της έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου θα συρρεύσει η ελίτ της πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ του πλανήτη, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam ανακοίνωσε την ετήσια έρευνά της, σύμφωνα με την οποία το 2018 υπήρξε άλλη μια χρονιά κατά την οποία άνοιξε η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Το εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας, που βασίζεται στα στοιχεία του ειδικευομένου στους δισεκατομμυριούχους αμερικανικού περιοδικού «Forbes» και στα δεδομένα της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse είναι ότι ενώ πέρυσι 43 κροίσοι κατείχαν όσο πλούτο κατείχε ο μισός πληθυσμός της γης (3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι), εφέτος ο αριθμός των «εχόντων και κατεχόντων» έπεσε στους 26!
«Είναι προφανής η περαιτέρω συγκέντρωση του παγκόσμιου πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων» σημειώνει στην έρευνά της η Oxfam – μια ΜΚΟ που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.
Και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Οργάνωσης Γουίνι Μπιανιγίμα διευκρίνισε: «Το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ακυρώνει τη μάχη κατά της φτώχειας, βλάπτει την παγκόσμια οικονομία και τροφοδοτεί το κύμα οργής που διογκώνεται στον κόσμο».
Η Oxfam αναφέρεται στη λαϊκή δυσαρέσκεια, που είναι πλέον ορατή σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα του πλανήτη, από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τη Γαλλία των «κίτρινων γιλέκων».
Αναφέρεται επίσης στην ανεξέλεγκτη πορεία που ακολουθούν πλέον οι μεγάλες υπερεθνικές επιχειρήσεις στον κόσμο και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χώρες της Δύσης προκειμένου να θέσουν υπό «δημοκρατικό έλεγχο» τη λειτουργία τους.
Αναφέρεται, για παράδειγμα, στην προσπάθεια του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ να φορολογήσει τις επικερδέστατες δραστηριότητες που έχουν στη χώρα του οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίες (Google, Apple, Facebook και Amazon, γνωστές και από τα ακρωνύμιά τους ως GAFA).
Το Παρίσι ψήφισε τον νόμο για τη φορολόγηση των GAFA τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την αποτυχία της ΕΕ να συμφωνήσει στην κοινή φορολόγησή τους στις χώρες-μέλη.
Η σωτηρία του Δημοσίου
Σύμφωνα με την έρευνα της Oxfam, τη χρονιά που πέρασε η περιουσία των δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη αυξήθηκε κατά 900 δισ. δολάρια. Οι υπερ-πλούσιοι, δηλαδή, καταφέρνουν να αυξήσουν τον πλούτο τους με ρυθμό 2,5 δισ. δολαρίων… ημερησίως!
Στους αντίποδες, ο πλούτος του μισού παγκόσμιου πληθυσμού (των φτωχότερων 3,8 δισ. ανθρώπων δηλαδή) συρρικνώθηκε κατά 11% το 12μηνο που πέρασε! Και αυτό παρά την υπέρβαση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, άλλωστε, έχει διπλασιαστεί παγκοσμίως από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008» σημειώνει η έρευνα.
Αυτό συμβαίνει επειδή «οι πλούσιοι επωφελούνται όχι μόνο από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και από τον ρυθμό συρρίκνωσης των εισοδημάτων των λιγότερο προνομιούχων τις τελευταίες δεκαετίες» εξηγεί η Oxfam. Για να δώσει μια ενδιαφέρουσα ιδέα: «Αν η τάση αντιστρεφόταν, οι περισσότερες κυβερνήσεις θα διέθεταν αρκετούς πόρους για τη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών»!
Είναι όντως αποκαλυπτικοί οι υπολογισμοί της Oxfam. «Για κάθε δολάριο που εισπράττεται ως φόρος εισοδήματος, μόνο τα τέσσερα σεντς προέρχονται από τη φορολόγηση του πλούτου. Διότι ο πλούτος είναι ιδιαιτέρως υπο-φορολογημένος» σημειώνεται στην έκθεση.
Τα συνήθη υποζύγια
Σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η αναπτυσσόμενη Βραζιλία και η ανεπτυγμένη Βρετανία, οι υπερ-πλούσιοι κρύβουν φορολογητέα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 7,5 δισ. δολάρια. Ετσι, το 10% των φτωχότερων πολιτών πληρώνουν φόρους υψηλότερους από τους υπερ-πλουσίους, αν υπολογιστούν ως ποσοστό επί των εισοδημάτων τους.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Ο Γουόρεν Μπάφετ μάλιστα, ο εμβληματικός επενδυτής που εδώ και δεκαετίες περιλαμβάνεται στην πρώτη πεντάδα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, είχε αποκαλύψει προ ολίγων ετών ότι με έκπληξη ανακάλυψε ότι καταβάλλει μικρότερο φόρο εισοδήματος από όσο η ιδιαιτέρα γραμματέας του!
Ο Μπάφετ είχε κάνει, τότε, έκκληση προς την αμερικανική κυβέρνηση για να τον φορολογήσει περισσότερο… Αργότερα αποκάλυψε ότι έλαβε δεκάδες απειλητικά μηνύματα έπειτα από την έκκληση αυτή.
Τα σχόλια είναι κλειστά.