Τουλάχιστον 2-3 θύματα ενδοοικογενειακής βίας -κυρίως γυναίκες- οδηγούνται κάθε ημέρα με σοβαρά τραύματα στον ιατροδικαστή.
Επιπλέον κάθε 24ωρο εγκαθιστούν την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του «κουμπιού πανικού» περίπου 12 θύματα για να ειδοποιούν άμεσα τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση επίθεσης του συντρόφου τους.
Επιπλέον κάθε ημέρα καταγράφονται περίπου 62 τέτοια περιστατικά βιαιοτήτων από συζύγους, συντρόφους κ.λπ. που είναι κατά 100% αυξημένα σε σχέση με πέρσι.
Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία για τα μεγέθη της βίας μεταξύ συντρόφων ή συγγενών αναδεικνύει το in στη συνέχεια της 11ης δολοφονίας γυναίκας εντός του 2024, με την εγκληματική επίθεση, την Δευτέρα το βράδυ, 30χρονου σε βάρος της 43χρονης Δώρας μητέρας τριών παιδιών στο Αγρίνιο.
Να μην υποβαθμίζουν τον κίνδυνο
Με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να επισημαίνουν ότι παρά την κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί -με την προσφορά αστυνομικής προστασίας, με τις μεταφορές των θυμάτων σε ειδικές δομές, με την χορήγηση «panic button» κ.λπ.- υπάρχουν περιθώρια δράσης των δολοφόνων αν το «θύμα» υποβαθμίζει τον κίνδυνο.
Κι έτσι δεν ζητά σχετικά μέτρα προστασίας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συνεννόηση και «επίλυση» του προβλήματος με τον σύντροφο τους, όπως ακριβώς συνέβη και με την 43χρονη.
Τρομάζουν τα στοιχεία για τις επιθέσεις
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το πρώτο δεκάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 18.428 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, υπήρξαν 11.308 συλλήψεις ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 21.154 από τους οποίους οι 5.583 είναι άντρες.
Επιπλέον το σύνολο των δραστών, το ίδιο διάστημα, ήταν 18.978 από τους οποίους οι 15413 αντρες κι οι 3565 γυναίκες.
Επίσης, από τις αρχές του 2024 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 308 γυναίκες έχουν μεταφερθεί σε ειδικές δομές.