Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένο βρέφος ενός μηνός και ολίγων ημερών μετά τον εντοπισμό κρούσματος κοκκύτη, όπως πρώτο έγραψε το Cretalive.
Αποκορύφωμα και χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο νησί είναι ότι στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 30.05.2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 230 κρούσματα κοκκύτη. Στην Κρήτη το 2023 είχαμε 10 κρούσματα, όσα είχε όλη η χώρα το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
«Έχουμε υπερβεί κατά πολύ τα περσινά δεδομένα και μάλιστα η Κρήτη από μόνη της υπερβαίνει όλα τα κρούσματα της Ελλάδος. Σε απόλυτο αριθμό μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, οπότε έχουμε τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όλη η χώρα είχε 19 κρούσματα και μόνο η Κρήτη είχε περίπου 20 κρούσματα, εκ των οποίων 3 νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΘ Παίδων», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Cretalive o κ. Αντώνης Παπαδάκης, Επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.
«Πανελλαδικά αλλά και πανευρωπαϊκά υπάρχει έξαρση στα κρούσματα κοκκύτη αυτή την περίοδο τα οποία όμως προλαμβάνονται 100% με τον εμβολιασμό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε βρέφη αλλά και παιδιά μέχρι την ηλικία των 5-10 ετών. Οι εγκυμονούσες, οι λεχώνες και τα βρέφη πρέπει να εμβολιάζονται και οι στενές επαφές πρέπει να ιχνηλατούνται και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας» δηλώνει ο ίδιος.
«Είχαμε σχεδόν κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, νέο περιστατικό κοκκύτη στην Κρήτη. Άρα πρέπει οι γονείς να μην ακούνε το αντιεμβολιαστικό κίνημα που δυνάμωσε μέσα στην πανδημία. Τα εμβόλια για τον κοκκύτη είναι ασφαλέστατα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ όλα τα κρούσματα ήταν είτε ανεμβολίαστα είτε μερικώς εμβολιασμένα» εξηγεί ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας.
Όπως τονίστηκε στις δηλώσεις εξάρσεις κρουσμάτων κοκκύτη έχουμε ανά χρονιές, αυτό συμβαίνει. «Δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο αλλά το 2024 είναι μία χρονιά έξαρσης. Οπότε οι γονείς σε συνεργασία με τον παιδίατρο και να ακολουθούν πιστά το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα» κατέληξε.cretalive.gr